Dr Mašić: “Od 26 učenika, 19 koristi pumpice za disanje!”

3 min. za čitanje

Za govornicom na sjednici OV Lukavac, na tački 7. “Razmatranje i usvajanje o problematici preduzeća “Energy Solution” vezano za pitanje podnesene tužbe protiv okolinske dozvole” vijećnicima se obratio Dr Zijad Mašić, pulmolog, bronholog (šef dispanzera Doma Zdravlja Lukavac) i vijećnik ispred LDS-a u OV Lukavac. Mašić je između ostaloga iznio svoje mišljenje značenja Okolinske dozvole, zamolio vijećnike da ne glasaju za novu fabriku koja će trovati stanovnike opštine Lukavac:

– Apelirao bi na vijećnike, ja vas molim, nemojte glasati za ovu odluku. Mi smo dovoljno žrtvovana sredina a ja ću vam kao pulmolog reći da uzmete 10 traktorskih guma i 100 plastičnih flašica, spalite to i budite na udaljenosti od četiri do pet metara. Možete biti nepušač, rođen na Vlašiću ili nekoj planini, imate šansu da dobijete karcinom bronha ili pluća. Nemojte dozvoliti da nas preklinju djeca naše djece. Otišao sam u razred osnovne škole i pitao jedan treći razred u kojem se nalazilo 26 đaka, ko od vas troši Ventolin? Ventolin je pumpica koja prilikom udisanja širi dišne puteve. Od 26 učenika, njih 19 je podiglo ruku. Zamislite koji je to procenat!?

Dr Mašić je ponovo zamolio “doktore vijećnike” da ne dozvole profesionalnu sramotu i nastavio:

Imamo opštinu Gračanica, ključ ili olovku kada proizvedete to je vrijednost!  Pa jesmo li mi taj intelektualni nivo da nemamo ništa drugo izuzev ovog stanja što imamo? Proklinjat će nas generacije, naša djeca i djeca naših unuka što smo dozvolili ovo do sada da se dešava. 

Dr Mašić je na kraju govora spomenuo fabrike koje trenutno egzistiraju na našoj opštini:

Ovo je provjerena informacija! Glinene ploče iz Rafinerije ulja Modriča se dovoze u Fabriku cementa Lukavac, one sadrže motorno ulje, olovo, teške metali i još neki kancerogene materijale i to se sve spaljuje u Fabrici cementa Lukavac u nekom rasponu. Pričao mi je radnik da se u posebnoj prostoriji na traci “nešto” nalazi zapakovano i da ne zna niko šta se tu spaljuje. Ko im je to dozvolio? Odluka starog OV gdje ste dozvolili spaljivanje alternativnog otpada! Gume su kancerogeni svih kancerogena! Gume se spaljuju u Fabrici sode Lukavac i to su mi radnici rekli. Oni imaju filtere i to ide malo brže, pa nam ostaje taložna prašina koja nije bezazlena. A da ne pričamo o GIKIL-u i spaljivanju lijekova… Mašić je još jednom zamolio vijećnike i spomenuo rad GIKIL-a.

Nakon kraće rasprave, vijećnici su jednoglasno donijeli zaključak i naložili Općinskom pravobraniocu da uputi Urgenciju Kantonalnom sudu u Sarajevu za ubrzavanje rješavanja spora protiv Ministarstva okoliša i turizma FBiH. Riječ je o tužbi Općine Lukavac radi poništenja Rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma broj: UPI 05/2-23-11-134/15 -MK od 11.11.2015. godine.

Podijeli ovaj članak
8 komentara
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

OVAJ LIK JE DOKAZ

Prodisimo cist zrak ociscen od zagadjivaca i prodisimo od dosadasnjih losih vodja i njihove politike,nadam se da ce novoizabrani nacelnik sa vijecnicima koji normalno razmisljaju i donose prave odluke nastaviti raditi u korist gradjana Lukavacke opcine.Svaka pohvala za Dr. Masica i njegovu inicijativ

U katastru bolesti piše sve, samo što niko ne smije da kaže istinu jer bi došlo do kolapsa sistema i velikih gradjanskih nemira sa nesagledivim posljedicama

mjevene gume, lijekovi, medicinski ili ti alternativni otpad, se uvozi (dovozi) iz drzava regiona, i spaljuje u cementari. oni imaju dozvolu za to. nasi poiticari / vijecnici to sve znaju.

Molim inspekcije,MUP i načelnika općine da ZABRANE saobraćaj šleperima koji voze ugalj iz Šikulja za TE Tuzla a prolaze kroz Lukavac mjesto,osnovne škole Lukavac mjesto te iznad igrališta FK Radnički kako bi se spriječilo klizište na istom mjestu te kako bi se smanjio stepen zagađenosti i povećao stepen sigurnosti đaka i mještana.Kad je kiša obavezno je kupanje na trotoaru kad nađe šleper,kad je sunce prašina je do neba,voze preko 70-80 na sat kroz naselje ne pokrivaju teret sa ceradom itd.itd…Budimo razumni jer isti taj ugalj vozi željeznica bez ikakvog problema a ako već moraju da voze tj.neki privatnik mora da zaradi neka bar ide na auto put pa pravac TE Tuzla.Molimo VAS……….

Jos sam ziv pravo je cudo .zivim izmedju sva cetiri zagadjivaca zraka i zemljistacementare sode koksare i ove cini mi se najgore od skoro koja je u krugu fabrike za proizvodnju plina a to je fabrika za spaljivanje guma . Iz koje svakodnevno izlazi nekakav opasan miris
Smrad podsjeca na aceton i trava u fabrici je bila zelena a sada je zuta.ubijaju nas svakodnevno kome da se kaze za to molim odgovor od bilo koga ja zivim tristo metara od ubice…. hvala

I govori neko tko ne vidi ocitati ni rendgenski snimak.
Narod mu umire od njegove pogresne dijagnoze. Kakav je u struci takav je i u privatnom zivotu.
Nesposoban a jos i Općinski vijećnik.

Bolje bi mu bilo da vodi vise racuna o svojim pacijentima jer, on dok pregleda pacijenta pusi cigararete u isto vrijeme . To znam iz licnog iskustva .A preglede zakazuje u vecernjem terminu. Tako da sam ja kod njega zavrsio pregled u 22 sata i 30 minuta.Kao plumolog trebao bi da zna kako cigarete uticu na zdravlje. A na da truje i druge.