fbpx

Kantonalna Vlada i Sindikat saglasni da GIKIL treba nastaviti sa radom

3 min. za čitanje

S ciljem da se pronađe način za prevazilaženje krize u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL) delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Jakubom Suljkanovićem  upriličila je danas sastanak sa predstavnicima sindikalne organizacije GIKIL-a.

Kako je premijer Suljkanović istaknuo, Kantonalna vlada već nekoliko dana bezuspješno pokušava da dogovori sastanak sa predstavnicima relevantnih federalnih institucija, Vlade, ministarstava i inspekcija.

„Ponovno ćemo i u ponedjeljak pokušati ishodovati održavanje takvog sastanka na kojem bi se, zajedno sa predstavnicima federalnog nivoa vlasti trebalo razgovarati o prolongiranju roka za izvršenje mjere obustave rada u GIKIL-u, čime se direktno ugrožavaju radna mjesta, ali i poslovanje brojnih drugih kompanija“, rekao je premijer Suljkanović i dodao da je Vlada Tuzlanskog kantona otvorena za razgovore sa svim relevantnim subjektima, što je više puta do sada već pokazala.

„Federalna vlada i Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) imaju ključ za rješenje ovog problema. Mi danas molimo Vladu Tuzlanskog kantona da pokuša utjecati na Vladu FBiH i FUZIP kako bi se izdejstvovala odgoda izvršenja mjere prekida rada u GIKIL-u“, rekao je predsjednik sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

S tim u vezi Sindikat je pripremio i urgenciju u kojoj se navodi da je neophodno da se upravljačke strukture Kompanije obavežu pismenim putem i neophodnim odlukama da će u roku od 6 mjeseci planski otkloniti i sanirati sve nedostatke utvrđene u nalozima FUZIP-a, za što će obezbijediti i neophodnu novčanu investiciju. Na osnovu ove pismene garancije Kompanije, u Urgenciji od Federalne Vlade traži da kod FUZIP-a izdejstvuje odgađanje izvršenja Rješenja o obustavi rada GIKIL-a.

Zaključci koje u svojoj Urgenciji Sindikat navodi su konkretni i izvodivi, što pokazuje na izlaz i rješenje ovog problema, a oni su i u suglasju sa stavovima Kantonalne vlade, koji su više puta do sada ponovljeni, rečeno je tokom sastanka.

„Ponavljam, Vlada Tuzlanskog kantona nije za gašenje GIKIL-a, nego za njegov rad u zakonski predviđenim okvirima. Gašenje ove fabrike, osim gubitka oko 1000 radnih mjesta, dovelo bi u pitanje poslovanje Željeznica Federacije BiH, ali i drugih, oko 500 poslovnih subjekata koji su vezani uz poslovanje GIKIL-a“ rekao je premijer Suljkanović.

Također, predstavnici Sindikata su se osvrnuli i na nedavni protest ispred sjedišta federalnih institucija u Sarajevu.

„Žalosno je da nas u Sarajevu niko nije primio na razgovor. Sindikat će se , kao davljenik, hvatati za svaku slamku i opciju, te se koristiti svim sredstvima da očuva fabriku i radna mjesta“ zaključio je predstavnik sindikata Mirnes Mujkić.

Uz premijera Suljkanovića i predstavnike sindikata Imamovića i Mujkića, današnjem sastanku su prisustvovali i ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar finansija Miralem Nuhanović i pomoćnik ministra privrede Rijad Bašić, te Adnan Tufekčić i Hajrudin Hodžić, u ime Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Evo Delicev jaran popušio!
http://tip.ba/2018/11/30/podignuta-optuznica-protiv-tuzlaka-gorana-salihovica-bivseg-glavnog-tuzioca-tuzilastva-bih-tereti-se-da-je-pocinio-produzeno-kazneno-djelo-zloupotrebe-polozaja-ili-ovlasti
Salihoviceve školske jarane Delic zaposli po opstini kao sekretare zaposli delic ratnog dezertea Numanovica jer je bio najbolji na čuvenom konkursu za pravnike i znao pitagorinu teoremu i znao je nećete vjerovat koji je glavni grad Nepala!
Sve čestitke za Tuzilastvo, nadamo se,da će i zločini koje je Lafinas počinio prilkom zapošljavanja po opstini doći na red da se ispitaju!

Nemaju oni šta da se dogovaraju sa PDA i Kukićem oni trebaju da ispoštuju Rješenje inspektora za ekologiju i da urade sve što im je naloženo.Nemogu se Maša i Hajro dogovarati ni s kim jer oni rade samo za sebe to su shvatili svi građani općine Lukavac i svi radnici GIKILA.Svoju djecu su zaposlili u općinu i GIKIL,Maša dobio stan od GIKIL-a sad se bori za one glupane iz GIKILA koji ga podržavaju. Lukavčani više ne žele da im se truju djeca, a da mala grupa profitira.Dobro će ti takozvani sindikalci naplatit od indijca zalaganje da i dalje nastavi trovati našu djecu.To im je jedini posao koji rade od kada je GIKIL pokrenut poslije rata jer ništa drugo i da piju po fabrici.

Svaka cast za komentar MARA dosta vise ovih lafinasa koji su otisli kod kuke koji zagadjuje jezero da traze nesto i pricaju o ekologiji PA OVDE SE VIDI KOLIKO SU PROVIDNI OVI SINDIKALCI otisli kod kukica da razgovaraju o ekologiji hahahahahaha KADIJA TE TUZI I KADIJA TI SUDI haha

Koja šuplja priča i Sindikata i Vlade TK. Sve se isto ponavlja, godinama ista priča a rezultata nigdje. Nedavno je ovaj Imamović izjavio da sindikat nije žut. Ma on je žut da žuci ne može biti. Mital ih obmanjuje da će u narednih 5 godina uložiti 70 Mil KM, a Gikilu treba tih 70 Mil odmah kako bi uložili i doveli firmu na zdrave noge.
Neće Mital unijeti svjež kapital. Vidio frajer da fabrika dobro posluje i da zarađuje. To je ta zarada koju Mittal hoće sa svojim lopovima da prikaže kao kapital.
Ako radnici budu slušali ovaj žuti sindikat i ove iz Vlade, bivše SDA-ovce koji kriju kriminal svih dosadašnjih vlada, neće oni dugo dole raditi. 14 godina Mital i Vlada TK manipulišu radnicima i oni i dalje pregovaraju.
Pitanje je zašto???
Normalno, samo lični interes koji na kraju plati GIKIL iz svog poslovanja.
A Vi radnici pazite se, može još koji rezervoar eksplodirati, može neko kroz neku rešetku propasti, može nekoga utovarivac zgaziti itd. itd.
Ali, priča se o nekim hapšenjima…

Sve je ovo moguće izvesti ali bez Mitala.
Ako Mittal ostane da upravlja Koksarom slobodno je gasite. Nije sav kriminal Mitalov otkriven. Ako se otkrije Koksara neće nikada više proraditi. Zato, radnici otjerajte cigane.

Koja kantonalna vlada.
Ne zna se ko je nesposobniji.
Potkupljena elita od strane Mitala kojeg još malo nema ni na papiru.

Treba se narod dogovoriti pa je zapaliti

Sarajevo juce, najzagadjeniji grad u Svijetu…ali sarajlije cute, dole nema Gikila…http://ba.n1info.com/Vijesti/a300977/Sarajevo-danas-u-14-sati-najzagadjeniji-grad-u-svijetu.html