JP RAD: “Općina Lukavac je parcijalno izvršila svoju obavezu i dovela u pitanje plaćanje cjelokupnog duga”

13. Oktobra 2017.
3 min. za čitanje

Na email [email protected] dobili smo saopštenje za javnost JP RAD Lukavac koje u nastavku objavljujemo bez izmjena:

Zaključkom Općinskog vijeća Lukavac broj: 01-02-2147-6/02 od 29.06.2002. godine kao i Odlukom o dugoročnom snabdijevanju grada Lukavca toplinskom energijom iz Termoelektrane Tuzla broj: 01-02-1-2807/02 od 15.08.2002. godine utvrđena je obaveza Općine Lukavac da na godišnjem nivou plaća subvenciju za izgradnju toplovoda u iznosu od 456.000,00 KM (535.520,00 KM sa PDV-om), te Ugovorom 05-1260/02 od 06.09.2002.godine.

Obavezu regulisanu članom 1. pomenute Odluke, Općina Lukavac nije izmirivala u cjelosti već je u proteklom periodu uplatom iznosa od 200.000,00 – 250.000,00 KM godišnje, JP „RAD“ Lukavac uplaćen iznos manji za 2.071.565,91 KM.

I pored nekoliko zahtjeva JP „RAD“ Lukavac za plaćanje cjelokupnog duga, Općina Lukavac je uplatom iznosa od 200.000,00 KM dana 12.10.2017.godine, ponovo parcijalno izvršila svoju obavezu, te je zajedno sa neplatišama ove komunalne usluge, dovela u pitanje plaćanje cjelokupnog duga prema dobavljaču, zbog čega je JP „RAD“ Lukavac primorano potpisati reprogram o izmirenju duga na duži period.

Ovim činom se dovodi u pitanje poslovanje JP „RAD“ Lukavac, a čime će biti ugrožena finansijska stabilnost i likvidnost preduzeća.

Međutim, i pored navedenog, predstavnici JP „RAD“ Lukavac su u nekoliko navrata obavljali razgovore sa predstavnicima Termoelektrane Tuzla odnosno JP Elektroporivreda d.d. Sarajevo. Krajnji zaključak navedenih razogovora jeste da je snabdijevanje toplotnom energijom grada Lukavca i uredan početak grejne sezone prioritetan zadatak i cilj, te da korisnici ove komunalne usluge i redovne platiše nikako ne smiju biti taoci neodgovornog ponašanja kako pojedinih nosioca izvršne vlasti Općine Lukavac, tako i dužnika uključujući fizička i pravna lica.

Zbog toga je JP „RAD“ Lukavac spremno prihvatiti  sve vrste kompromisa uključujući i eventualno podizanje revolving kredita ili pozajmica od drugih pravnih lica sa naše općine ili kantona.

Po otklanjanju svih ekonomskih pretpostavki i tehničkih prepreka zbog kojih vrelovodna mreža nije mogla biti stavljena u režim toplotne probe i početka grijanja, a za koje JP „RAD“ Lukavac nije odgovorno, obavještavamo građane i korisnike ove usluge da će grejna sezona početi na vrijeme.

Na kraju posebno ističemo da ćemo ovu problematku kao i neispunjenje obaveza po navedenim i drugim aktima, biti primorani rješavati putem nadležnog suda, kako prema pravnim i fizičkim licima, tako i prema Općini Lukavac koja ne poštuje svoje obaveze utvrđene odlukom Općinskog vijeća Lukavac.

Podijeli ovaj članak
13 komentara
13 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ema Bogami pretjeruju vise sa pljuvanjem covjeka. Ne sjecam se da je ovako po Dzevadu,Ziki ili Seji bilo. Ko ih lebe sve zajedno s Edinom na celu. Al sto je puno puno je.

Opet SDA protiv nacelnika ??
Pa stvarno zar vam nije dosta vise?? Da ste se toliko borili i bili aktivni dok ste bili na vlasti narod sigurno ne bi Delica ni izabrao.
Zar ne mozete jednostavno pokriti se malo i pustiti covjeka koji radi na miru pa da vidimo sta ce uraditi za svog mandata?
Zasto ne rjesavate probleme koji su vasa duznost npr voda PITKA, smece KOJE SE REDOVNO ODVOZI , grijanje OSTALI DUZNICI koje ne smijete ni prozvati ovako javno , grijanje PLACANJE GRIJANJA IAKO SE NE ZIVI U STANU itdddd.. ( dug je spisak,POCNITE RADITI SVOJ POSAO)

Tačno protiv nacelnika al i ovog i onog prije njeg.
Ovaj je nastavio praksu svog prethodnika da komunalnom ne placa tu subvenciju. Tako ja skonta i tako pise u tekstu.
Znaci da ga dzaba branis.

Ja ne branim Delica nisam advokat njegov, samo iznosim svoje misljenje jer zaista su pretjerali vise.
Sva sreca dodje Delic na vlast i tek onda SDA skontala da imamo zagadjenu vodu,da se nista ne radi u opstini , da imamo zagadjen zrak itdd.
Dok su oni GODINAMAAAA bili na vlasti nisu nista ni znali ni rjesavali.
O ovom dugu prema RAD-u ne mogu komentarisati ne znam tacno sta je u pitanju.
A kad vec ovako prozivaju Opstinu za dug, zasto ne smiju fizicka i pravna lica imenom i prezimenom kao sto su i nacelnika??

Citiram Dr. Teufika Arapcica, lokacija OS Bokavici, nakon zavrsenih izbora.
“Dobili smo vecinu u vijecu, nacelnik sad moze samo tapkati u mjestu”
Doktore zasto je vama u interesu da nacelnik samo tapka u mjestu? BSKaa

Bravo za komentar!! Steta sta sve narod ne vidi sta SDA stranka radi, ili bolje da kazem prave se da ne vide jer VALJA CUVATI RADNA MJESTA KOJA IM JE SDA OBEZBIJEDILA. I sad cekam od takvih najvise negativnih komentara jer valja im?

Ova firma je zrela za reorganizaciju

Kme kme ipak ste morali pustiti grijanje. Hodam u gacama da izvinete. To lafe Edine. Glasao sam za tebe. Vise necu?

Nisam glasao za SDP e sad baš Hoću

Lafinaš se kurčio, prozivao ljude za kriminal, pa fašisti, pa lopovi, SIPU će dovesti i šta sad, šta čeka gdje nestade onakav zanos za prozivanjem, kako ništa nema od rušenja nelegalno izgrađenih objakata po Lukavcu, ajmo tribine šta i kud dalje. Ajde somino zjevaj nek ove komunističke ojebine imaju čemu klicati.

Cuj sta sad…… Pa pustite covjeka barem jedan mandat pa da vidimo sta ce uraditi( jos nema podrsku u vijecu zahvaljujuci SDA) .
Gdje si ti bio dosad ovolike godine dok je SDA bila na vlasti da pitas sta i kud dalje i ajmo tribine i tako dalje ( jos je nacelnik imao punu podrsku vijeca) ????

Ja budala Bože Sačuvaj
-Početak 1999 Nparvaljen dug Od strane Tadašnjeg načelnika
-2004 Poraz SDP zbog vraćanja duga
-2008 nastanak novog duga
-2008-2016 namjerno stvaranje duga i kamat
-2016 pobjeda SDP
-2017 Ramiz s 60,Mehmed s 200 te stranka Sakića,preuzimaju ulogu Visokog Predstavnika za Lukavac
-Sve su to razlozi Što Nehrudin po nalogu Kuke radi to što radi
-2017 Oktobar-novembar-decembar Pobjeda SDP
-Pritisak na Mehmeda da odstupi ,protesti 10/15 hiljada duša ispred Vijeća pod sloganom ”Meša napolje”
-2017/2018 Promjena strane SBIH,Dolaze TOBE inače nestaju 2018
-2018 Pobjeda SDP

Relja kralju jesil ti na drogama kakvim? Dolazak lafinaša na čelo SDP-a Lukavac je početak kraja SDP-a. To ćete osjetiti prvo na izborima 2017, a onda tek na opštim 2018 kada će SDP otići tamo gdje mu je i mjesto, u historiju i prošlost