fbpx

JP RAD: Građani zloupotrebljavaju mogućnost privremenog isključenja grijanja

4 min. za čitanje

Iako to nije slučaj nigdje u BiH, u Lukavcu je moguće privremeno isključenje sa sistema centralnog grijanja i plaćanje samo participacije u iznosu od 40% u odnosu na punu cijenu usluge.

Ovo pravo građanima koji u vlasništvu imaju nekretnine, a ne koriste ih tokom cijele godine,  omogućeno je Pravilnikom o uslovima i postupcima za privremeno isključenje korisnika stambenog ili poslovnog prostora sa, odnosno na sistem centralnog grijanja. Donio ga je Upravni odbor ovog preduzeća sa preciziranim pravima i obavezama obje strane koje učestvuju u realizaciji ostvarivanja dodatnog prava korisnika.

Mnogi građani su bili pozitivno iznenađeni mogućnošću za ostvarenje takvog benefita i sklopili su ugovor prema kojem su pristali na plombiranje grijnih tijela tokom sezone  uz obavezu plaćanja participacije od 40%.

U JP „Rad“ Lukavac do sada je potpisano oko 300 takvih ugovora. Uz njih su i priložene ovjerene izjave predstavnika etažnih vlasnika da tokom sezone grijanja niko ne boravi u tom prostoru.

Međutim, dio građana je to pravo počeo zloupotrebljavati i tako nanio štetu i ostalim korisnicima ove usluge i JP „Rad“, te obezvrijedio ostale građane Lukavca koji uredno i na vrijeme plaćaju račune za utrošenu toplotnu energiju. Postavljene plombe su samoincijativno, kršeći zakonske propise i svoje ugovorne obaveze skinuli, te počeli koristiti grijanje u punom kapacitetu. O tome nisu obavijestili davaoca usluge i nisu počeli plaćati punu cijenu po metru kvadratnom, kao što to čine ostali građani Lukavca, a neki su odbili i omogućiti tehničkim licima uvid u stanje instalacija za grijanje.

Menadžment JP „Rad“ Lukavac ovim putem želi obavijestiti javnost da će se odlučno suprostaviti takvim pokušajima malverzacija, a sve sa ciljem zaštite ostalih građana, te uposlenika ovoga kolektiva.Protiv spomenutih lica će biti pokrenute mjere sankcionisanja u skladu sa Odlukom o snabdijevanju toplotnom energijom i Zakonom o komunalnoj djelatnosti, te ostalim važećim odlukama i zakonskim odredbama. To uključuje i pojačane kontrole prostora u kojima su plombirana grijna tijela, te u slučaju kršenja pokretanje drugih mjera.

Ukoliko se utvrdi da je plomba skinuta ili se onemogući nadležnim osobama uvid u postojeće stanje o istome će biti obavještena i nadležna  inspekcija. Odgovorne osobe će tako morati platiti kaznu u iznosu od 1 000 do 5 000 KM za pravno lice ili 200 do 1 000 KM za fizičko lice. Istima će biti fakturisan i račun za uslugu u iznosu od 100%.

Sankcije bi mogli pretrpjeti i predstavnici etažnih vlasnika koji su potpisom kod notara potvrdili lažni iskaz da isto lice ne boravi u predmetnoj nekretnini jer su tako postali saučesnici u kršenju važeće regulative.

JP „Rad“ Lukavac će u narednom periodu iskoristiti sve dozvoljene metode da spriječi ovakve pokušaje pojedinaca da koriste grijanje na teret ostalih korisnika i ovoga preduzeća, te poziva i sve ostale građane da, ukoliko primijete takve pojave, o tome odmah obavijeste tehničko osoblje JP „Rad“ i nadležnu općinsku inspekciju.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

što lafinaju ja neznam nikog da su izašli u susret sa ovakvim činjenicama, možda će sad bit kad razvedu po kućama svega i svašta.

Lopovi jedni koga lazete , otimate ljudima pare i namecete dugove i sa 40 % .
Ja ne zelim vasu uslugu nikako ,ne treba mi vase grijanje bez kalimetra ,nisam u mogucnosti da placam ni 40% bez posla i primanja sam a imam svoje zemlje sume i hocu svojim drvima da se grijem .
Nikada vam necu platiti ni marku jedinu a kamoli 40% sve dok nebude KALIMETAR u stanu i da placam po utrosenom .

“Kalorimetar”

Što prije iznaći pare ( aplicirati fondovima i Svjetskoj banci ) i razvesti toplotnu paru do svakog stana u gradu i svake kuće u gradu .
Nakon tog zabraniti upotrebu fosilnih goriva u privatnoj režiji , smanjiti prekomjerna zagađenja evidentna u grejnoj sezoni .
Nazifa i njemu slične poslati u šumu da tamo lože svoja drva .Tako je u Evropi , tako se smanjuje broj oboljelih od karcinoma pluća i sl..Žao mi je Nazife , ali to je neminovnost .Ako to ne pokrenu Dževdo i Nehro i njih će mo u šumu .Dovesti nove, mlađe i prosperitetnije .Čekamo i posmatramo .Vremena je sve manje .