fbpx

Investitor bez novca želi graditi “Bosanski Disneyland” na Malinjaku

3 min. za čitanje

Putem Facebook stranice Magic Land BiH Amusement Park, Farrag poziva ljude širom svijeta da ulože novac u njegov projekat – minimum 1.000 eura, a obećava povrat od 16 do 20 posto godišnje.

Ovih dana u BiH je aktuelna priča o Mohamedu Farragu koji želi graditi zabavni park na prostoru opštine Lukavac za koji kaže da će biti sličan Disneylandu i da će koštati 100 miliona eura.

Najprije se pojavila Facebook stranica na kojoj je predstavljena ova ideja a potom se Farrag sastao sa načelnikom Lukavca Edinom Delićem, a jučer i sa premijerom i ministrima u Vladi TK.

O Farragu se malo zna. Sa društvenih mreža se može vidjeti da je iz Egipta, da živi u Libanu, a da mu je kompanija registrovana na Kipru, piše Biznisinfo.ba.

U BiH je kompanija registrovana na adresi “Trg Bremena”, koja ne postoji. Kompanija nema čak ni internet stranicu, pa nije poznato kakav je njegov stvarni bonitet.

No, njegove namjere su više nego jasne. Farrag, naime, trenutno skuplja novac investitora i građana za ovaj projekat, nudeći im visok povrat kapitala.

Putem Facebook stranice Magic Land BiH Amusement Park, Farrag poziva ljude širom svijeta da ulože novac u njegov projekat – minimum 1.000 eura, a obećava povrat od 16 do 20 posto godišnje.  

Riječ je o izuzetno visokom procentu.

– Pošaljite nam poruku i dobit ćete link sa svim detaljima. Ovo je vaša šansa da dobijete najveći procenat ikada u zabavnom parku koji će biti sličan Disneylandu – navodi se, između ostalog, na ovoj stranici, sa više nego očiglednim pretjerivanjem kada je riječ o realnim okvirima ovog projekta.

Dodaje se i da se ovo “sada smatra nacionalnim projektom u Bosni i Hercegovini”, iako nije jasno odakle se izvodi takav zaključak.

Besplatno zemljište

Osim što traži novac za investiciju, Farrag ne planira izdvojiti sredstva ni za zemljište. Na svom privatnom Facebook profilu objavio je da je u saradnji s načelnikom Lukavca Edinom Delićem dogovorio da će od grada dobiti besplatno 49 hektara zemlje za uspostavu zabavnog parka.

S druge strane, Delić je medijima rekao da Općina nema zakonske mogućnosti da besplatno ustupi zemljište, ali da je moguće da se ideja realizira po principima javno-privatnog partnerstva.

Drugim riječima, općina bi “osigurala zemljište”, ali bi “svoje interese ostvarila kroz buduće partnerstvo”.

Rizična investicija

BiznisInfo smatra da je riječ o rizičnoj investiciji jer nema garancija da će projekt biti realiziran, da će ostvarivati povrat od preko 16 posto, niti ima dovoljno podataka o samom investitoru. Farragu ne treba stajati na putu realizacije njegovih namjera, ali treba biti oprezan pri ulaganju novca u ovaj projekat.

Podijeli ovaj članak
23 komentara
Subscribe
Notify of
23 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovakav “potencijalni investitor” vrijeđa inteligenciju. “Mega projekat”, bez kapitala, bez zemljista, bez prethodnih studija ekonomske izvodljivosti. Na internetu, u virtualnom svijetu je sve moguce, u realnom zivotu je vec problem. I onda lokalni politicari, “ministri”, koji bjeze od struke pristaju da se blamiraju, radi bildanja popularnosti kroz ogavnu samopromociju. Sve to vrijeđa inteligenciju građana. Nesto kao “mega” projekti u opstini Trnovo, o kome vise niko ni ne govori.

Pa kod Lafinaša je sve Mega, Sega ,… jebo Njega nejma labavo!
Od kad je došao za načelnika izvodi ove scenske nastupe, postao je Bard dramskog glumišta i krađe opštinskog zemljišta, …sve u jedan

Pa ovaj Delic i jest,samo za vasera,cirkuzant obicni

Tobe jarabi sta nam sve nece doci.
Nista dobro.

Gledaj dojke u majke

Jeboote led
diode

HA-HA-HA:-navali narode,jos malo pa nestalo.

A,sta kaze:”Mislili smo ne govoriti o ovome…”Poceo sebe oslovljavati u mnozini,ko engleska kraljica. Gluho bilo i to se desilo!

Investitor bajagi, i Lafinas menager hehehhehe čuj im priče
Hehhehe ebo konju mater dje je ovog našo joj likova skupljaju donacije heheh Projekta, gledaj samo ideje kako da se “zatvori finasijska konstrukcija”, ovo je ko što bi Sidran reko:
Da imamo ulja, ko što nemamo brašna, pa još gdje da tepsiju posudimo…eh što bi se onda mogla dobra pita napravi!

heheh
Vodite ovu maskotu odavde više ljudi dragi!

Parola za buduće lokalne izbore kod Lafinaša će biti:
Da Milino selo prodiše!
HAHAHHAHA

Isto je ovo kao i kombajni na vodi , da prodisemo , pitka voda i jos sve one lafine sto nam delic lafina 2016

Hahaha, pouzdan čojk, nema šta, trebali bi se možda Bosanci zadužiti po 1000eurića i dat čojku, hahaha pa nevjerovatno.

Ma,jamite Farraga.Nas “Sarlo Akrobata” je glavni .Cojek sve zna,smije i umije…

Odmotava se klupko… 🙂

Glavna atrakcija Malilenda ce biti “Sarlo Akrobata”, glavom i bradom…

… a posebno GLAvOM bundoglaf

Napravice on m…marijanovo

Hoce,tu je nedje oko Jajca…

Dzeko, evo nam opet gospodjice Farrag.Molim za komentar…

Mislim da sam njen tip

Gluho bilo,ako ti se “TO”desi…

VRATITE NAM DZEVDU EVO VAM 10 DELICA I 20 SOFERA

Dodaj i Suljića i hebača nacionalnih manjina