fbpx

Građani zahtijevaju da znaju: Šta se dešava sa rijekom Sprečom?

1 min. za čitanje

U proteklih par dana došlo je do više incidentnih situacija ispuštanja zagađujućih materija u rijeku Spreču, nizvodno od Lukavca, tvrde iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle. 

Lokalno stanovništvo je nekoliko puta prijavilo zagađenje nakon što je na području Gračanice rijeka Spreča izbacila manje količine uginule ribe. Tada su mnogi građani na površini rijeke primjetili pjenu koja mirisom asocira na kiselinu, te su na društvenim mrežama postavili fotografije i videozapise zagađenja.

Centar za ekologiju i energiju je, u sklopu Eko BiH projekta koji finansira Evropska unija i kampanje “Voda za sve!”, uputio zahtjev za inspekcijski nadzor Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog Kantona.

– Tražimo od relevatnih institucija i inspekcije da izađu na teren, uzmu uzorke vode i uginule ribe i preduzmu sve raspoložive mjere i postupke u skladu sa Zakonom i ovlaštenjima, te da javnost obavijeste o rezultatima kontrole – izjavili su predstavnici Centra za ekologiju i energiju.

Poznato je da je zagađenje rijeke Spreče veoma ozbiljan i alarmantan problem. Obzirom na to da rijeka nerijetko poplavi okolne poljoprivredne površine, na ovaj način razne hemikalije dospijevaju na zemljište i postoji opasnost da dospiju u hranidbeni lanac i negativno utječu na ljudsko zdravlje.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pitajte nacelnika.Co'jek “sve zna”… Ima funkciju u opcini i na faxu; ima privatnu stranku-Onu Anam i bezbeli vodjstvo;ima medije;
ima prostorije ,automobil; ukradene partijske simbole;facebook;prevedene clanove;vjerne botove;ima Ozren.. Ma ima,-nejma sto nejma… Ima mutnu Sprecu,mutno jezerio,mutnu “pitku vodu”,ima rasvjetu po sumarcima,asfaltirane planine…ima dvije plate,dnevnice i dzabno crveno auto., ima “zvaku”…ima l'ima l’ ima.Al’ nejma carsiju ni vasera u njoj,nit’ ,bezbeli ,pravih carsijana ,
niti SODALIVE !

Ma to malo iz koksare curnulo.

Cuj Gracanlije se zale na zagadjenje rijeke, a koliko plasticnih vrecica proizvedu i prodaju zagadise sve rijeke u BiH pa i sire!!!!

DELICUUUUUUUUUU HOCEMO LI KADA PRODISATI