Glasom SDP-a: JP “VIK” od JP “RAD” preuzeo upravljanje vodovodom u Gradu Lukavcu

5 min. za čitanje

Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju na upravljanje i korištenje javnih dobara JP „Vodovod i kanalizacije” d.o.o Lukavac. čime je JP RAD ostao bez upravljanja vodovodom i velikih prihoda ostvarenih distribucijom “pitke” vode, usvojena je jučer na Vanrednoj sjednici GV Lukavac.

Razlog za usvajanje ove odluke, koja je izazvala žustru raspravu, bio je glas Hajrudina Hodžića (SDP) koji je po prvi puta, od formiranja novog saziva u kojem je SDP bio opozicija, bio na strani pozicije koju čine stranke predvođene SD BiH, PDA, DF, Stranka za BiH i SBB.

Hajrudin je ostao sam, ostali vijećnici “opozicionog” SDP-a, Kenan Omerdić i Hasan Ibrakić, iako su znali da će Vanredna sjednica biti održana i da nakon nje slijedi pauza od najmanje 30 dana, otišli su na godišnje odmore. Isto je uradio i vijećnika DF-a, Emir Imamović, zbog kojeg je na kraju ruka Hajrudina Hodžića bila presudna.

Vrijedi napomenuti da su istu odluku prije manje od 7 dana, oborili vijećnici istog SDP-a uz istog Hajrudina Hodžića koji je promijenio mišljenje, a što je pokušao opravdati putem Facebook-a:

“Lične sujete i politička neslaganja ne smiju biti prepreka kada su u pitanju interesi radnika i građana grada Lukavac.

Ostaje da se vidi na koji način će uposlenici JP RAD koji postanu “tehnološki višak” dobiti zaposlenje u novom preduzeću jer je poznato da će morati biti provedena zakonska konkursna procedura.

Baš iz tog razloga na govornicu je izašao jedan od sindikalaca i izjavio:

Spominjete neki konkurs? Jasno i glasno je rečeno, dok svaki radnik iz JP RAD ne pređe u novu firmu (op.a. Vodovod i kanalizacije), konkurs ne smije postojati. Hoće li pravne službe moći to završiti, to je do vas.

Uz riječi predsjedavajućeg Salibašića, “nemoj”, “sjedi” na govornicu je izašao gradonačelnik Delić:

Prema onome kako smo razgovarali, konkurs se mora raspisati za svako radno mjesto. Ali mi moramo zajedno taj proces pratiti i provoditi, korak po korak. Tako da niko drugi ne bude primljen dok se ne riješe radno-pravni statusi uposlenika iz JP RAD. Ja ovom prilikom mogu pozvat i garantovati da ćemo nastojati sve uslove da napravimo i zajedno sa vama da to završimo. Ako neko od pravnika ima neki bolji put, ja nemam ništa protiv, čak i ne odgovaram za taj dio posla i ono što je sigurno, ja mislim, kojeg god vodoinstalatera da dovedete, koje on ima iskustvo – sa onim kojeg vi imate tamo? Tako da to ne bi trebalo biti sporno. I sve prihvatam, samo je pitanje zakonitosti, izjavio je Edin Delić, gradonačelnik Grada Lukavca.

Zadnja tačka Vanredne sjednice bila je Odluka o utvrđivanju općeg interesa za parcele označene kao k.č. 773,746 i 747/1 k.o. Turija u cilju uređenja i zaštite močvare „Mosorovac”.

Principijelni Hodžić je samo nekoliko sati ranije bio “suzdržan” i nije podržao da se ova tačka ukloni sa dnevnog reda, jer je tako tražio vijećnik Suljić uz komentar da nije riječ o tački hitnog karaktera. Ali, nakon što je ista došla na dnevni red, Hodžić je izjavio:

-Ja sam na kolegiju iznio svoj stav da ovo nije primjereno za Vanrednu sjednicu Gradskog vijeća. Ovo je za neku redovnu sjednicu jer nema raloga hitnosti. Mislim da smo izgubili dignitet i ozbiljnost, jer neozbiljno je ovako nešto delegirati. Izjavio je Hodžić i “indirektno” pokazao mišiće izjavom:

Vjerujem da predsjedavajući zna da je u više navrata traženo da se vrati stari most – mostić na potoku Lukavčić koji ima svoj historijski značaj. I peticiju sam poslao i nikad nismo pristupili ovom problemu kao u pitanju je privatno vlasništvo. I tako, bilo je mnogo sličnih tema od “javnog značaja”.

Sa 15 glasova ZA, ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu, Hodžić (SDP) se vratio opoziciji…

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
6 komentara