fbpx

Delić: “Gradsko vijeće usvojilo važne odluke za projekat osiguranja pitke vode”

4 min. za čitanje

Gradonačelnik Lukavca, Edin Delić, napisao je svoj stav nakon što je Gradsko vijeće usvojilo Odluku o davanju na upravljanje i korištenje javnih dobara JP „Vodovod i kanalizacije” d.o.o Lukavac. Saopštenje prenosimo u nastavku:

Na teškoj i dramatičnoj sjednici, Gradsko vijeće je tijesnom minimalnom većinom od 16 glasova usvojilo dvije važne odluke za dalji tok aktivnosti na izgradjni postrojenja za tretman pitke vode.

Lukavačka SDA podigla je sve raspoložive resurse i sistematski sedmicama radila na “rasklapanju” većine kako bi se spriječilo donošenje ovih odluka. Zabilježili su i značajne uspjehe, tako da je došlo do gubitka podrške nekoliko vijećnika koji su bili dio većine od početka tekućeg mandata. I danas je pitanje imamo li uopšte stabilnu većinu, ali smo pokazali da je moguće doći do vitalnih odluka i u okolnostima pune mobilizacije SDA u Lukavcu, napisao je gradonačelnik Delić na svojoj Facebook stranici i dodao:

Kočničari i snage opstrukcije su danas poražene u sali Gradskog vijeća i pored vrlo agresivnih napada, zloupotrebe sindikata i nastojanja da se svi u GV okrenu protiv ovih prijedloga.

Današnji prijedlog ne bi bio usvojen bez glasova zastupnika SDP-a u Lukavcu i ja im ovom prilikom javno zahvaljujem na ovoj podršci. Ne radi se ni o kakvim pripremama ili zakulisnim radnjama niti o posebnim dogovorima. Smatram da je SDP Lukavac dobro prepoznao suštinu opstrukcija iz Lukavačke SDA i da nije nasjeo pokušajima da se blokira dalje proces na izgradnji postrojenja. Među nama je bilo teških riječi i postupaka, ali to ne smije biti prepreka da se i ovako javno ukaže na odgovoran postupak zastpnika SDP-a koji su danas odlučili biti uz stav Sindikata.

Zahvaljujem se i Sindikalnoj organizaciji JP Rad koja se izdigla iznad pokušaja poturanja i “huškanja” radnika na prijedloge. Vodili smo ozbiljne razgovore i potpuno podržali sve sindikalne stavove i dali čvrste garancije da ćemo zaštiti svakog radnika. Sve moramo raditi po zakonu, ali niko ne smije dobiti otkaz ili mu ne smije biti umanjena plata dok se ne prebaci u novo Preduzeće.

Mnogo je još posla pred nama i bit će još teških odluka. Cijenim da svi vijećnici (pa čak i oni iz SDA) imaju puno pravo biti učesnicima procesa i dati svoj doprinos. Jedino što se ne prihvata je pokušaj odgađanja, zaustavljanja procesa i razni vidovi “poturanja kuka”. Oni koji budu dio procesa moraju imati u vidu da ulazimo u izuzetno kompleksan proces, ali da je cilj toliko veliki i značajan da se sve mora podrediti njegovom ostvarenju.

Bilo bi dobro da stabiliziramo većinu u OV. Početni dogovor prije izbora još uvijek nije srušen, jer je ostalo nejasno dalje ponašanje jednog vijećnika. Ukoliko i on ostane u prvobitnoj postavci imat ćemo tijesnu većinu. Ako ne ostane morat ćemo saopštiti istinu građanima i gledati ko i kako možda može kreirati novu većinu.

Nadam se da nećemo opet gledati reprizu iz proteklog izbornog perioda…. A ko će biti vlast – ovisi o daljem razvoju situacije.

Ni teoretski SDA Lukavac ne može sačiniti većinu u GV. Sa njima bi morali ići vijećnici SDP-a i/ili PDA ili pak vijećnici Socijaldemokrata BiH, a što cijenim da nije baš vjerovatno. S druge strane SD BiH ima nekoliko opcija koje su moguće. Najlogičnija je očuvati postojeću tijesnu većinu, a druge opcije nisu moguće bez SDP-a ili SDA.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Uuu Delicu jesi se nesto zguzvo, sta je to, da nisi slabo sta, auuu…nije dobro..nije, nasikiro si se haman zbog te metastabilne vecine?!

Kakva je ovo ,,sorta” Komadant Jake…ko je to zlo od covjeka da se javno ovako malogradjanski ponasa i vrijedja Delica, bruka i sramota za Lukavac

Lijepo mu stoji ta zgrada iza leda. Regionalni ured SIPE.
Jos malo pa ispred Kantonalnog suda.
Poslije kpz zatvorenog tipa Tuzla.