fbpx

GIKIL i Sisecam u TOP 10 najvećih izvoznika iz BiH

2 min. za čitanje

Najveći uvoznik u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini bila je Holdina d.o.o. Sarajevo, kćerka firma hrvatske naftne kompanije INA. Najveći izvoznik iz BiH lani je bio ArcelorMittal Zenica, piše BiznisInfo.

Donosimo vam listu 10 vodećih kompanija poredanih prema vrijednosti uvoza, odnosno izvoza.

Top 10 uvoznika u BiH u 2019. godini:

 1. Holdina d.o.o Sarajevo      
 2. ArcelorMittal Zenica
 3. Global ispat koksna industrija d.o.o. za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije, Lukavac
 4. Petrol BH Oil Company d.o.o, Sarajevo  
 5. OMV BH d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge, Sarajevo
 6. Porsche BH d.o.o Sarajevo
 7. Aluminij d.d. Mostar
 8. Violeta d.o.o. za proizvodnju i trgovinu Tomislavgrad
 9. Bimal d.d. za proizvodnju ulja, Brčko Distrikt BiH
 10. FIS d.o.o., Vitez       

Top 10 izvoznika iz BiH u 2019. godini:

 1. ArcelorMittal Zenica 
 2. Global ispat koksna industrija d.o.o. za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije, Lukavac
 3. Alumina  d.о.о. za proizvodnju, promet i usluge, Zvornik
 4. Aluminij d.d. Mostar
 5. Sisecam soda Lukavac d.o.o. društvo za proizvodnju lake i teške (guste) sode i drugih proizvoda na bazi sode, Lukavac
 6. Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u automotivima Prevent BH d.o.o. Visoko           
 7. EFT- Rudnik i termoelektrana Stanari
 8. Bimal d.d. za proizvodnju ulja, Brčko Distrikt BiH
 9. Privredno društvo Igman d.d. Konjic       
 10. Tvornica obuće sportek d.o.o.
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sljedeći naslov koji se neće svidjeti niti menadžmentu GIKIL-a niti Sisecam-a, ali je nažalost naša realnost, moga bi biti: “GIKIL i Sisecam među vodećim nekažnjenim zagađivačima u BiH.”
Koliko su ovakve liste (uvoznici i izvoznici) manipulativne pokazuje i podatak da je Aluminij d.d. Mostar prošle godine ostvario gubitak od preko 70,4 miona KM, a na ovoj listi je 4. izvoznik, a 7. uvoznik u BiH. U isto vrijeme na ovoj šturoj listi ne vidi se koliko iznose izvoz, a koliko uvoz, odnosno kakav je bilans uvoz-izvoz. Kada bi ovi zagađivači plaćali prave penale za zagađenje (koji su u EU astronomskih iznosa) , njihov bilans stanja bi bio još i gori. To neplaćanje penala, koje zagađivači izbjegavaju krivotvorenjem podataka o emisiji polutanata, predstavlja skriveno i svakako nelegalno subvencioniranje od strane koruptivnih vlasti na svim nivoima. Taj novac koji zbog bijedne koruptivne troglave hobotnice – vlast-sud-inspekcija, ovi trovači ne plaćaju, je novac koji je ukraden od svih nas. I zato ovakvi GIKILI, Mitali, Sisecami mogu da opstaju samo u jadnim državama poput naše, jer ovakvo trovanje u EU je nezamislivo. Oružje koje pri tome koriste je zastrašivanje radnika da će ostati bez posla. Opcija ulaganja u redukciju polutanata u glavama pohlepnih vlasnika jednostavno ne postoji. Oni ionako ne žive tu. Ista je situacija sa našim termoelektranama: odsumporavanje im je skupo, CO2 takse ne plaćaju i tvrde da su društveno odgovorni. To mogu jer im većinski vlasnik (Vlada FBiH) to dozvoljava, a umjesto da ih natjera da smanje zagađenje. Uplašeni radnici za to vrijeme su samo zabrinuti za svoja radna mjesta, te na sva upozorenja o alarmantnom zagađenju odgovaraju: Šta ćemo ako zatvore fabrike. Ne može se živjeti samo od čistog zraka?”
Da, ali se u zagađenom zraku sve teže živi, a dokle će, reći će nam doktori….Doduše tada večinom bude kasno.

Kada god se pomene ekologija i GIKIL i ostali mega-zagadjivaci u poslovicno negativnom kontekstu,odmah se u medijima plasira vijest o 10 top izvoznika…