fbpx

Forum za zaštitu okoliša: Opći bunt u srijedu 7. novembra

3 min. za čitanje

Na email: redakcija@sodalive.ba dobili smo email Foruma za zaštitu okoliša koji se odnosi na stav našeg čitatelja objavljen 22. Oktobra. Email objavljujemo u nastavku bez izmjena.

Poštovani građani općine Lukavac,

neodgovorno i provokativno anonimni kritičar obraća se Forumu za zaštitu okoliša Lukavac pitanjima: GDJE JE NESTAO GRAĐANSKI AKTIVIZAM? KAKO JE PAO NA ISPITU LJUDSKOSTI FORUM ZA ZAŠTITU OKOLIŠA OPĆINE LUKAVAC? Uz to, taj kvazi-dušebrižnik nas poziva da se POD HITNO oglasimo i ogradimo OD SVAKE MOGUĆE POLITIKE!?

VAŠ STAV: Gdje je nestao građanski aktivizam? Kako je pao, na ispitu ljudskosti, “Forum za zaštitu okoliša”?

Nevjerovatno-smiješno i jadno, u isto vrijeme! Vjerovatno  je htio da kaže da se FORUM ogradi od zloupotrebe, manipulativne politike, a da vodi politiku zaštite čovjeka i njegovog okoliša od gadova /zagađivača/. Dakle, FORUM je to učinio u svom početku rada i razvio djelatnost kakva do sada nije zabilježena. Djeluje kvalitetno, koristi sve stručne i naučne potencijale, okuplja aktiviste iz reda svih građana, neovisno od njihove stranačke ili bilo koje druge pripadnosti, a ograđuje  se od politikanata koji nas obmanjuju, koji svoju zlobu i nemoć da bilo šta korisno učine u kontinuitetu siju i nedoličnim napadima pokušavaju trovati i obmanjivati javno mnenje – građane općine Lukavac.

Rezultati koje je u svom petogodišnjem radu postigao Forum građana poznati su javnosti općine Lukavac, a to što se oni koji su odgovorni za stanje zagađenosti okoliša oglušuju o zahtjeve i zaključke koji su utvrđeni i dostavljeni na odgovarajuće adrese vlada TK i Federacije BiH ne može se pripisivati Forumu, već neodgovornosti i korumpiranosti pojedinaca i grupa. Karika tog lanca u pravilu puca između inspekcijskih i sudskih organa.

Forum je, pored ostalog, zahvaljujući dobroj saradnji sa načelnicima /bivšim i sadašnjim/, Općinskim vijećem i posebno, ugroženim građanima općine, natjerao inspekcije da odgovorno izvršavaju svoje zadatke, te inicirao i snimio kvalitetan dokumentarni film pod nazivom PRAVO NA ZDRAV OKOLIŠ.

Istina, rezultati vezani za zaštitu čovjeka i njegovog okoliša u općini nisu zadovoljavajući, te je zbog toga Forum odlučio da svoj aktivitet podigne na još viši nivo – da organizira GRAĐANSKI BUNT kakav do sada nije viđen, sa kojeg će se, dostojanstveno kao i do sada, odaslati poslednje upozorenje /ne apeli i vapaji/ na adresu svih odgovornih, očekujući da će tužilaštva i sudovi profunkcionirati u skladu sa zakonskim odredbama. U protivnom, slijedi građanski neposluh!

Na kraju, pozivamo sve zaintresirane da se uključe u rad FORUMA i daju svoj doprinos i građane da se masovno, svi bez izuzetka, odazovu na OPĆI BUNT koji će se održati u srijedu, 7. novembra u 14 sati na Bremen –placu, alternativa Dom kulture.

Zahvaljujući  na dosadašnjoj saradnji, srdačan pozdrav upućujemo velikom broju aktivista i zabrinutim građanima općine Lukavac.

Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ekolozi moji, pa Delic vam nedavno uplatio par hiljada KM bez ikakvog pokrica, kad ih prije potrošiste? mozda ce uletiti jos koju marku pa da bude gost na toj vasoj anti ekoloskoj tribini?

Hoćel prisustvovati ovoj Onkološkoj tribini i vaš uvaženi Gostujući profesor ekspert svjetskog glasa i okoline

Vrijeme vam je da u svoje redove, prije svega u upravljacke organe, upustite mlade ljude. Dosta je vise ovih otrcnih fraza tipa Edhema (ovo je on pisao 100%) Kakvi vise skupovi upozorenja, pa ne moze skup upozorenja biti 10 puta. Kakav Dom kulture?
Demagozi kao i vasi ucitelji, Edhem i Edin

Forumaši, Hoćel na ovaj Vaš “opći buntić”, doći i Glavni Bundić, on i ionako opći sa Vama ekolozima…

Ovo je za Ginisovu knjigu rekorda, najveći eko-demagozi u Evropi na čelu sa budoglavom.Al ga mi Lukavčani dišemo svaka čast.Treba vidjet koliko ublehaša će doći na prodavanje magle.Više nisu u modi tribine sad će pravit skupove i podnositi tužbe sami protiv sebe VALJDA.

Dok Vi ispričate priču o Zagađenju zraka, Ciganguli će Lukavcu vodu da zatvori, hahahahaha ebo li Vas Lafinaš što ste ga doveli Forumaši!-
Oonakvog taksirata nigdje nema, čuj Bunt???! – Kakav Dom Kulture ba i Bremen plac?! – Marš svi pred Opštinu ili Pred Koksaru Šta se Pravite Budale više?!

tako je samo pred opstinu lafinas je dosao na prevaru na vlast preko ekologije a kako vidim i ide sa vlasti radi ekologije

Nista gluplje nisam cuo. U 14??????? Pa ko ce vam doci mamlazi? Zgubidani i vucibatine koje ne rade.

Dolazim 100% svaka cast za ovo okupljenje samo trebalo je pred opcinu kod ant-iekologa zvanog kombaj na vodi lafinas

I u srijedu ce se pojaviti nacelnik, odrzati govor u kojem sebe prikazuje kao najvecu zrtvu, pokupiti aplauze onih koje je pozvao, a lukavcani ce i dalji udisati zagadjen zrak.

Halo kakvi su to buntovi u radno vrijeme dok su svi na poslu? Opet neka mućka

Pod hitno zabraniti rad Foruma za zaštitu okoliša. Džaba dobijaju novac od Opštine.
Načelniku je bolje bilo da taj novac uplati Spreči kako bi GIKIL normalno snadbijevao grad “pitkom” vodom.
Zadovoljni bi bili i grad i Forum.