fbpx

Drugi upisni rok potvrdio nepopularnost Gimnazije Lukavac: Samo 27 upisanih

1 min. za čitanje

Njih 306 izabralo je neku od tri lukavačke srednje škole, a 105 će od septembra putovati u susjedne gradove. Uglavnom zbog medicinske škole, a neki i zbog građevinske i rudarske škole kojih nema u Lukavcu.

Elektro-mašinska škola u Lukavcu se pokazala kao najatraktivnija jer je upisano 146 učenika. U šest odjeljenja oni će se obrazovati za tehničare mašinske i elektrotehničke struke, potom za saobraćajne tehničare, zavarivače, vozače i električare.

Ekonomsko-hemijska škola Lukavac od septembra će biti bogatija za 132 učenika. U šest odjeljenja oni će se obrazovati za poslovno-pravne tehničare, ekonomske tehničare, poslovne sekretare, farmaceutske tehničare, kuhare i frizere. Interesantno je da se za planirani novi smijer operater hemijsko-tehnoloških procesa nije prijavio nijedan učenik pa se postavlja pitanje na osnovu čega je menadžment škole uopće i tražio odobrenje za uvođenje ovog smijera.

Drugi upisni rok samo je potvrdio sve manju popularnost Gimnazije Lukavac. Od planiranih 100 učenika u četiri odjeljenja imaju samo 27 učenika u jednom odjeljenju.

Treći upisni rok predviđen je za drugu polovinu mjeseca avgusta.

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

mozete li opet objaviti imena upisane djece u gimnaziju

Tko je lud da se skoluje u zemlji koja ama bas nista ne obecava Ucite engleski i matemaitiku osnove sto su potrebe u zivotu a kad je Ivo Andric Rodjen kad je poceo 1-2 svjetski rat to nije stvarno bitno ….Bitno je prezivit a Bosna je prasuma u kojoj ima toliko divlji zvjeri koji cuvaju svoje ovlasti tj fotelje Dakle spas mladim jagnjadima je da se edukuju engleskim jezikom i osnovama da ne budes glup i izvadi pasos i bjezi iz ove napacene zemlje …

Eutanazijacija društvenih nauka, čiji je jedan od najvažnijih fundamenata – institucija GIMNAZIJE, je jedan od posljednjih stadijuma raspadanja (nekada), civiliziranog društva.
U takvim novokomponovanim ekstenzivnim, BINGO – društvma, FILOZOFIJU smatraju neozbiljnom cirkuskom tačkom ” letenja iznad kukavičjeg gnijezda” u kojem su svi pučani- pacijenti ludih “vaspitača”.
Jedna od naučnih disciplina, koja se u GIMNAZIJI uči, je i FILOZOFIJA, za koju BINGO-EJCI “misle”da je fil za šećernu maglu kojom na vašerima “zasićuju” narod.

Ima li mozda krivaca u nastavnom osoblju, i kako se ono ponasa prema učenicima, ovaj vid školovanja je zastario, i nema ga na zapadu. Ovu školu treba ukinuti, a sve srednje škole privatizovati, pa se nece desavati da profesori svakakvi dolaze na posao, ili uopće ne drže nastavu vec pricaju nebuloze đacima, ili provode nepotizam, i rade metodama iz 50-tih godina, i glume neku intelektualnu elitu a pola ih ne zna strane jezike i rad na racunaru. Pogledajte upisne liste na fakultetima i kako su prošli gimnazijalci. Mislim da je ovo kraj ovom eksperimentu, a profesori bujrum na biro samnom. I neka niko ne govori nista protiv upisa u medicinsku skolu, jer prvo svako ima pravo izbora, drugo to je zakon potražnje i treće zar zbog par starih profesora u gimnazijama da žrtvujemo nekoliko stotina đaka i njihovu volju i njihovu budućnost. Osvrnite se oko sebe, školovati kadar bez zvanja i zanimanja je danas veoma nepopularno i rizično na tržištu rada.