fbpx

Dr Begić: “Pozivam menadžment Doma zdravlja da se počne ponašati odgovorno”

3 min. za čitanje

Nakon što smo objavili tekst odluke koja se nalazi na oglasnoj tabli Doma zdravlja Lukavac, javio nam se dr Nermin Begić, šef Službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Lukavac.

Dr Begić svojom reakcijom želi objasniti zbog čega je došlo do takve odluke, ali i pozvati menadžment da se počnu ponašati odgovorno i po pravilima struke. Pismo objavljujemo u nastavku bez korekcija i čekamo saopštenje menadžmenta Doma zdravlja Lukavac:

Povodom posljednjih dešavanja u JZU Dom zdravlja Lukavac, kao i nedostatka pravovrene reakcije i nesaradnje menadžmenta zbog novonastale situacije u SHMP, osjećam moralnu ali i svaku drugu obavezu da kao šef Službe činjenično javnosti obrazložim trenutno stanje u istoj. Kao neko ko je više od 32 godine na usluzi našim pacijentima u DZ Lukavac, smatram nužnim reagovati na negativne konotacije iznesene u javnom prostoru koje potencijalno mogu nanijeti štetu svim uposlenicima, a prevashodno zdravstvenim radnicima u SHMP na čijem sam čelu. S ciljem tačnog informisanja javnosti moram prije svega istaći neodgovoran pristup menadžmenta u rukovođenju ustanovom i rješavanju svakodnevnih radnih zadataka, posebno posljednje dvije godine gdje je se komunikacija između službi i uposlenika s jedne i menadžmenta s druge strane svela na prepiske i dopise, koji obično završe bez odgovora i konkretne reakcije. ​Kada je riječ o Službi hitne medicinske pomoći, moram naglasiti da je to jedna od najopterećenijih Službi sa najkomplikovanijim obimom posla u DZ Lukavac i da je kao takva preopterećena kako hitnim tako i drugim slučajevima što nadilazi naše kapacitete, posebno u uslovima izazvanim COVID pandemijom. Ukoliko uzmemo u obzir sve navedeno, nepoštivanje ugovora između DZ i ZZO TK o broju timova hitne medicinske pomoći kao i nedostatak kadra, posebno u sezoni godišnjih odmora ali i indolentnosti odgovornih, neminovno je da će doći do urušavanja radne operativnosti i pada kvalitete usluge pri čemu će nažalost najviše ispaštati pacijenti. Zato koristim priliku da javno uputim apel kako menadžmentu tako i svim nadležnim, da se konačno počnu ponašati odgovorno i raditi po pravilima struke, prije svega u interesu naših pacijenata ali i zbog svih odgovornih radnika naše zdravstvene ustanove koji će zasigurno, bez obzira na sve, davati svoj maksimum u izvršavanju svojih radnih zadataka.

 S poštovanjem, Prim.dr.Nermin Begić ​

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments