fbpx

Dom zdravlja Lukavac: Održana press konferencija nezavisnog sindikata

10 min. za čitanje

Danas je u prostorijama biblioteke JZU Dom zdravlja Lukavac odrzana press konferencija predstavnika nezavisnog sindikata JZU Dom zdravlja. Prisutnim radnicima kojima nije produžen ugovor, predstavnicima medija i ostalim uposlenicima obratila se predsjednica Eldina Hanić, koja je u svom obraćanju naglasila da je stav sindikata i obespravljenih radnika da od vijećnika u Općinskom vijeću traže da se po hitnom postupku smijeni trenutni Upravni odbor ove ustanove.

Pročitati: Lukavac: Zapošljavanje u Domu zdravlja od sada po konkursu, u skladu sa zakonom

U odnosu na isti period prošle godine zaradili smo 30-40.000 KM manje. Nama ovdje treba sposobno vodstvo, a ne politika. Ne trebaju neke lične osvete i promocije. Iskreno sam lično bila oduševljena načelnikovom pričom o transparentnosti, a u toku ova dva mjeseca nismo vidjeli niti jedan jedini izvještaj, ili zapisnik sa sjednice UO. Mi smo ovom Upravnom odboru bili na raspolaganju i bili smo spremni na saradnju, te smo imali prijedlog da se otpuste svi radnici koji nisu primljeni po konkursu. Trenutni menadžment novim konkursima želi dovesti svoje ljude, a međuljudski odnosi među ljekarima su narušeni do te mjere da su ljekari podijeljeni. Po pitanju transparentnosti stanje je nesnošljivo, lično sam 20 puta tražila izvještaje i obavještenja, što nisam dobila, dok se npr načelniku šalje po 5 obavještenja. Izjavila je Eldina Hanić, predsjednica nezavisnog sindikata.

Tuzlanski i lukavački domovi zdravlja dokazano imaju najbolje kadrove, izjavio je dr. Mirsad Jaraković i dodao:

–  U ovoj sam ustanovi preko 30 godina, i vjerujte da me iritira trenutna negativna priča o Domu zdravlja. Kap koja je prelila čašu u ovoj situaciji je bila sinoćna izjava načelnika Delića koji je u svom obraćanju vijećnicima rekao “Bilo bi dobro da se članovi SDA zapitaju kakve se to usluge pružaju u Domu zdravlja Lukavac.” Na ovu izjavu moram odgovoriti i naglasiti da nikada nije vođen niti jedan jedini proces za nestručan i nesavjestan rad i ovoj ustanovi. Ja sam rakođe bio direktor Dom zdravlja i za vrijeme mandata sam promijenio dva načelnika, ali nikada ni jedan nije dolazio na sastanke UO, niti donosio politiku u ovu ustanovu., izjavio je dr. Mirsad Jaraković.

Na konferenciji je pročitano i pismo koje objavljujemo u nastavku bez korekcija:

Dana 30.06.2017.godine menadžment JZU „Dom zdravlja“ Lukavac na čelu sa v.d. Direktoricom Dajanom Čolić i predsjednikom Upravnog odbora ove ustanove Aljukić Adnanom, upriličio je konferenciju za medije kojom je javnost općine Lukavac trebala biti upoznata zbog čega je 27 lukavačkih doktora i medicinskih tehničara izgubilo radna mjesta u ovoj ustanovi.
Kažemo „trebalo“ jer očito nije dato valjano obrazloženje zbog čega će 27 lukavačkih porodica ostati „bez hljeba“, obzirom da se konferencija za medija pretvorila u svojevrsnu ličnu promociju, samohvalisanje i obećanja kako je sve „u procesu“ i „u toku“.

Agonija i problemi u ovoj zdravstvenoj ustanovi su počeli upravo imenovanjem aktuelnog Upravnog odbora, koji očigledno vlastitu nesposobnost i upitne rukovoditeljske sposobnosti pokušava nevješto prikriti rješenjima novog Kolektivnog ugovora. Naime, na konferenciji za medije v.d. Direktorica nedvosmisleno priznaje da je prilikom preuzimanja funkcije zatekla između ostalog da se obaveze prema radnicima redovno izmiruju kao i da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa potpuno i u zakonskom roku izmiruju.

Napominjemo da se važeći Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva, primjenjuje od 01.03.2017.godine, te da do imenovanja aktuelnog Upravnog odbora JZU „Dom zdravlja“ Lukavac nikada isplate pomenutih obaveza prema svim radnicima ove ustanove kao i obaveze prema državi nisu došle u pitanje. Od mjeseca Maja ove godine, odnosno od momenta kada je novi Upravni odbor preuzeo svoje dužnosti, javljaju se problemi u vidu djelimičnog i parcijalnog isplaćivanja kako plata tako i doprinosa tokom cijelog mjeseca. Najveći broj nas radi tu oko godinu dana, a neki od nas i više od dvije godine i u čitavom tom periodu, ni u jednom momentu problema oko isplate plate radnicima ili doprinosa nije bilo.

Da se vratimo na Kolektivni ugovor ili rekli bi „lični izgovor“ menadžemnta. Nije sporno da je povećana minimalna satnica ovim Kolektivnim ugovorom sa 2,00 na 2,35 KM ali je propušteno reći da je povećanje obima pojedinačnih prava i standarda za zdravstvene radnike imalo za cilj njihov ostanak i rad na TK. Također, jako bitno je napomenuti da je Kolektivnim ugovorom izjednačena satnica zdravstvenih radnika na cijelom kantonu, a samo je Dom zdravlja Lukavac navodno primoran otpuštati radnike kako bi se odredbe Kolektivnog ugovora ispoštovale. Da li je to zaista zbog samog Kolektivnog ugovora ili zbog nesposobnosti aktuelnog menadžmenta JZU „Dom zdravlja“ Lukavac, više je nego jasno.

V.d. Diretkorica zaboravlja kazati da je cilj ovakvog, za zdravstvene radnike povoljnog Kolektivnog ugovora, između ostalih i sprečavanje njihovog odlaska u inozemstvo. Ovim činom, 27 lukavačkih porodica primorano je krenuti upravo tim putem.

Moramo napomenuti i činjenicu da smo u periodu dok smo radili tu, promijenili nekoliko rukovodioca/direktora i uprava, počev od Tarika Arapčića, zatim Dževdeta Osmanbegovića do današnje v.d. Direktorice Dajane Čolić. Svi prethodno pomenuti rukovodioci/direktori su nam ponudili i potpisali Ugovore o radu na određeno (mjesec dana), pa i sama v.d. Direktora Čolić, u skladu sa nadležnostima direktora koje proizilaze iz Pravilnika o radu ustanove, odnosno samog Ugovora o radu Direktora. Na taj način je indirektno priznala i potvrdila zakonitost našeg prijema u radni odnos, u suprotnom bi naravno počinila krivično djelo. Upravo zbog prethodno navedenog, priča o potrebi prijema putem konkursa je priča za „široke narodne mase“ i ima za cilj promociju i „prodavanje“ građanima, a naročito ako znamo da neki i od samih članova aktuelnog Upravnog odbora nisu primljeni konkursnom procedurom. No to u njihovom slučaju evidentno nije važno.

Ne možemo se oteti dojmu da je stav menadžementa JZU „Dom zdravlja“ Lukavac, prema kojem je 27 zdravstvenih radnika sa područja općine Lukavac višak u ovoj zdravstvenoj ustanovi, intenziviran i zauzet nakon neformalnih sastanaka i komunikacije sa aktuelnim Općinskim načelnikom Edinom Delićem, a koji sam nije našao razumijevanje za naš problem. Isti je od strane v.d. Direktorice na konferenciji za medije nekoliko puta u superlativima pomenut iz samo dotičnoj znanih razloga, obzirom da ni na koji način, a mi to odlično znamo, nije pomogao rad ove zdravstvene ustanove.

Također, želimo naglasiti da smo svoj posao vršili i obavljali odgovorno i profesionalno, pojedini od nas su bili primorani raditi i do 14 sati dnevno, kada očigledno odredbe Zakona ili Kolektivnog ugovora nisu bile važne. Ovo naročito nakon uvođenja famozne druge smjene koja i sama funkcioniše bez jasnog cilja i programa, bez esencijalnih recepata, bez ampulirane terapije za pacijente, te je u ovom momentu zbog načina kako je (ne)organizovana samo izgovori i argument Upravi ustanove u samohvaljenju na društvenim mrežama i internetu.

Pored navedenog, moramo naglasiti da su među 27 radnika koji su ostali bez posla i lukavački doktori koji su radili u 5 područnih ambulanti, a koje će u narednom periodu kako saznajemo raditi samo 4 sata dnevno. Nadalje, posao su izgubili i lukavački zubari i medicinari iz novootvorenih područnih zubnih ambulanti koje će vjerovatno biti uskoro i zatvorene.

Moramo kazati da je veliki obim posla u Domu zdravlja Lukavac padao na nas, iz razloga što je je znatan broj kadrova otišlo (ili treba da ode u penziju) samo u periodu dok smo mi tu radili. Također, sigurni smo da se usvojeni Plan godišnjih odmora ali i funkcionisanje cjelokupne druge smjene ne može izvršiti kvalitetno, a vjerovatno i nikako, bez ovih 27 radnika. Uostalom, da postoji potreba za našim angažmanom i radom, v.d. Direktorica je jasno priznala na samoj konferenciji za medije.

Na kraju, ono što nas je najviše povrijedilo kao ljude, zdravstvene radnike pa i doskorašnje kolege, je činjenica se Upravni odbor i menadžment JZU „Dom zdravlja“ Lukavac, bez obzira na naš trud i zalaganje, nije udostojio sazvati sastanak na kojem će nam objasniti razloge našeg „slanja kući“, nego su samo, pred kraj radnog vremena, podijeljena obavještenja o prestanku radnog odnosa i odjave iz ustanove

Podijeli ovaj članak
34 komentara
Subscribe
Notify of
34 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Poštovani,članovi sindikata Doma zdravlja Lukavac hvala Vam šro ste pokazali da ste profesionalci u svom poslu da ste solidarni sa kolegama koje su otpustili Tuzlaci Delić i Čačković uz pomoć domaćih izdajnika Dajane Čolić i Adnana Aljukića i da ste uvidjeli dokle mogu ići PROCESI koje ne vode Lukavčani.OVDJE BI JA KAZAO ONU NARODNU “DAJTE ČOVJEKU VLAST DA POKAŽE PRAVO LICE”,a ovi su ga pokazali za kratko vrijeme a svi su primljeni BEZ KONKURSA.
Jedino pametan Kenan Omerdić koji je takođe primljen bez konkursa, čovjek HUKNUO na more,a ostavio Lafinaša da se guši u znoju sa svojim KOALICIONIM PARTNERIMA KOJI SU UVIDJELI DA IH LAFINAŠ VODI U POGREŠNOM SMIJERU I DA ĆE S NJIM ZAJEDNO POTONUTI.
KAO ŠTO KAŽE NAROD “KO DRUGOM JAMU KOPA SAM I NJU UPADA”, ZATO TREBA SMIJENIT UPRAVNI ODBOR I DIREKTORICU DAJANU I POSTAVITI ONE KOJI ZNAJU ZAPOŠLJAVAT A NE OTPUŠTAT NARAVNO LUKAVČANE A NE TUZLAKE.U ovoj borbi građani su uz Vas a bogami i seljaci).Sretno i nedajte da Vas dijele jer i poslije ovog valja Vam zajedno radit.

svaka cast na komentaru..
nekw od tih poznajem po dolascima u dom zd.neke ne ,a sigurno sz svi sa jedno ili dvoje djece.nosite ih na savjesti kada krenete na brodolom sljedeci put ??

Đe si načelniče da se slikaaaaš..ooo ti sveznajući stručnjačeee ponosu tuzlanski..da nisi zaglavio na partiju sa direktoricom koja otpusti 27 lukavačke djece..da te hoće vijeće otpustit i voz u tuzlu

I ja sam lukavacko dijete pa sam dobijao otkaz 4 puta jer je ugovor bio na odredeno pa nisam dizao frku. tih 15 tehnicara nisu vise ni skolovani i ja imam 4 sss.

Hajde ne dipr svega ti.
Ako već hoćete da budete fer igrači iznesite mi podatke :
-koliko “naše djece” sa završenom skolom i fakultetom se vucara po birou?
-Koliko “naše djece ” sa završenom školom i fakultetom je otišlo u druge opštine i druge države da radi jer nemaju šanse uletit u zeleni dom zdravlja Lukavac?
-koliko “naše djece “je učilo njemački posle škole pa po svijetu rade po staračkim domovina ?

Nije lijepo radovati se tuđoj nesreći ali je vaš sistem dao nam za pravo da to radimo .Negdje se mora početi čistiti a sad što je to pogodilo vašu djecu prvi a ne drugu tu nema zlobe nego samo redni broj koji vas je zapao .

Koliko ja znam na odredjeno je na odredjeno. Od tada do tada. 27 nih je potpisalo ugovor na kojem je bilo napisano od kada do kada rade. Gdje je problem? Sindikat na ovaj nacin samo pokazuje da je upleten u malverzacije “haj daj bez konkursa ugovor na odredjene pa ce poslije postat na neodredjeno”? Gdje je bio sindikat da ukaze da se zaposljava prije izbora, naravno za prelazak u stranku, bez konkursa? Juce na sjednici OV Lukavca je li neko pozvao sve one sa biroa koji nisu mogli konkurisati za ta radna mjesta iz jednostavnog razloga sto NIJE BILO KONKURSA?

Dobro opažanje vezano za konkurs @Opleti. Treba sada ponaosob od svakoga uzeti izjavu kako i na koji način se je zaposlio, da li je platio, da li je agitovao za neku od stranaka (ovo radi političke korektnosti :-)))), odnosno da i je na bilo koji način “platio” to zaposljenje. Tek bi se tu počele otvarati Pandorine kutije. I pitanje ostaje što reče @Opleti, po kojem konkursu su dotični zaposleni???

Vjerovatno se radi o likovima koji su ganjali glasove po Tarikovooj naredbi i koji su sada vidjeli da su ispušili priču. Sada SDA-ovci i ex-Ljevičari spinuju priču kontra Splita. Glasao sam za Delića jer je bio daleko bolji kandidat od ostatka ekipe koja je izvirila iz Taretove zadnjice. Ne agitujem ni za koga, samo stvari gledam realno. Ljudi su bili zaposleni na određeno vrijeme. Ugovor istekao. Treba dalje polemisati? Ovi ugovori na određeno i po djelu su najvise koristili SDA vojnici i poručnici (pošto su organizovani ko mafija) da skupljaju glasove po mahalama.

Tacno tako

Dajana napolje

Deliću još malo tik tak tik tak i put putuješ u svoj rodni grad Tuzlu pa tamo zajedno sa Imamovićem otpuštaj i radi sta ti je volja našu djecu sramotiti i otpuštati nećeš budi siguran u to.

Cija su to “nasa djeca”? Zasto tu nema ostale djece s lukavacke opstine, nego uglavnom tatini sinovi? Zasto bi ikako primali ljude bez konkursa? Delic je pun packi, ali ovdje je upravu 100%. Ima nas jos s medicinskom skolom koji bi voljeli raditi u DZ Lukavac, a prismrdit nikad nismo mogli zbog “nase djece”. Zapravo bi trebalo pootpustat sve koji su zaposleni bez konkursa, pa iznova krenuti normalnijim postupkom..

Pa sta su to trebali da rade sa njima. Da im mozda povecaju plate.Pa naravno da ce ih otpustit
kako su uopste i primljeni.Kad je bio konkurs.Sramota bi bilo da su ih zadrzali.Kad cistimo pocinjemo od pocetka i iz svog dvorista.

Nisam glasao za SDP ali sad kad vidim protiv cega se bore,glasat cu za njih u inat nasem sdpinsideru,tih 27 da li su svi morali glasat za SDA ko oni sto rade kod Holca,dali tu ima rodjaka od Tarika,Dzevde,A sam Jarak je uvjek bio SDA igrac,joj apsurda nikad politika ko fol nije bila u DZ a ko je bio direktor,da nije Marsovac,Dajana samo nastavi

U holcu otpusteno 150 radnika za jedan dan pa se niko nije ovoliko bunio i dizo linc na direktora.Zasto? Zato sto nisu bili babini sinovi.MARS BANDO.

Nije bilo problema dok nije nacelnik gosp. Delic popravio situaciju svaka mu cast. , Nazalost to vam ne godi morate da radite to je problem nema vise kuci kad vi hocete,odradite svoju smjenu i ides kuci.kao i svu mi obicni narod.Do sad je bilo dodjete na posao kad vi hocete ,imate pauzu kad vi hocete i idete kuci kad vi zelite . Dodjes u dom zdravlja niko te ne j… ni strucno radi ko sta hoce, pauze pucaju svaki sat vremena ,sestre kazu doktor nije tu dodjite sutra ti dosjes sutra oni kazu doktor danas prima samo do 11. Kada dodje petak svi doktori idu na dzumu i naravno po ubicajenom vracaju se kuci a ne na posao ,svi znamo od kada do kada dzuma traje.. Nacelnice zivi zdravi bili sto redite ove nehljebare, dosta su para uzeli izlahka, Zivio Edin Delic..

Ovako sto se tice trudnickog odjela je haus de nek vrate Merimu Salkic zenu ne znam, upoznale smo se tokom moje trudnoce ona svoj poso radi bas bas kako treba o srcem i trebate je vratit. Jucer sam sestricu zamolila samo da udje kod doktorice jer je zena razgovarala sam da da uputnicu za internistu aa pos kod doktorice na dorucak da je zove, da bi ona meni rekla ne moze to ona meni, a kakvi too 🙁 isto tako kod interniste nisam promljena, aa u Tuzli kad vide da je trudnica u pitanju odma uzimaju, a kod nas mozes se komotno porodit. Jucer mi kod interniste kazr dodji sutra, ja otisla dodji u petak ne moze doktorica stic…aaa sto sam ja trudna i sto imam povisen secer to njih boli briga 🙁

Lijepo je vidjeti okupljene zdravstvene porodice na jednoj “visoko cijenjenoj” zdravstvenoj ustanovi dok ovozemaljski pojedinacni i/ili porodicni nestranački smrtnici čekaju i preko 20 godina na birou u hijatus nadi za kojom konvertibilnom markom iz ove, navedene ustanove. Za priucene medicinare (ekonomske tehnicare i sl.; ala Melisa iz Prokosovica i ino drustvo) treba organizovati posebnu temu jer su isti, vjerujem, primljeni preko “konkursa”.

Ko ce Bosanskom covjeku ugoditi? Kada se prima preko stele, negodovanje; kada se otpustaju nasteljeni opet negodovanje; kada uvodi konkursna procedura (eh sada, ispravna ili neispravna, vidjet cemo) negodovanje… Ali ostaje pitanje, sta biva sa stelacima, koji aminuju ugovore na odredjeno i/ili neodredjeno nasteljenima?

Idemo ispitati kako je Lafinas zaposlio ženu u socijalno, sto ne kaže kome je dao pare ako smije i kako je sestru zaposlio na fakultet sto ne kaže ako smije kako joj je štimao prosjek. A koga to treba da dovede u nas dom zdravlja tuzlake možda, e moje ahmačine koje podrzavate onu spodobu pojma nemate koja je to fukara.

Pa zar nije i tebe caca lopovcina zaposlio u socijalno bez konkursa?

Kakvog jado socijalno, nema mene tamo. hahahahahaha ne znate ko sam.

Manite se ove price pa kakve ima veze sto su otpusteni nemoze u Domu Zdravlja biti 500radnika,a usluge haus na salteru po 5 medicinara i opet moras cekati da ti ispune jedan recept ili uputnicu sat vremena.Sad je se diglo za 27 radnika sta je sa ostalom djecom koja su na birou njih niko nespominje jel to za boga dato da moraju djeca od uposlenika i ostale kompanije da samo rade e pa ne treba nemojte dzaba ovo podrzavati kad nije u redu djeca mlada pocela raditi i odmah nece da idu u ambulante po selima hoce samo da rade u Domu Zdravlja i to samo na salterima nece ni u hitnu jer valja oznojiti guzicu.Dodjite u klinicki centar djeco da vidite kako smjena znoji guzicu i kako cisti i dize svijet.Ja znam jer sam lezao i gledao kako cijelu noc hodaju i vozaju po hitnim ct i tako dalje,i jos nesto i ja sam po struci med.tehnicar i imam 10 godina staza ali na birou.I dosta vise o smjenama i glupostima dosao za nacelnika posten covjek sto hoce da iskorijeni ove sto misle da je njihov Dom Zdravlja i sto misle da samo oni i njihova djeca treba da rade .

koliko kuknjave sto doticnim nije produzeno zaposlenje na odredeno vrijeme, niko nije zakuko kad su ostale hiljade radnika bez posla bez imovine u koju su godinama ulagali, a nase bajne vode svojom voljom i njihovih poslusnika proglasise navodno drzanom imovino pa sve to lijepo rasprodase svojim ahbabima za male pare.posto su sve rasprodali svoju djecu,familiju i stranacke poslusnika zaposlise u ustanove koe su na budzetu.sada je problem nacelnik koi izgleda ne slusa dosadasnje vode vec radi po zakonu .

Cujjj OTPUSTENI,ja ne znam ni kad su bili primljeni,jer su samo preko noci uletili.Dovest ce vas ovaj Edin sve u red,pa ce se znati neki red.

Zelio bi da nesto kazem pocecu ovako KATASTROFA ,u domu zdravlja Lukavac vlada opsti haos niko neradi nista sestrice dolaze na poso u pola osam doktorice od osam sati i rade do jedan sat i posle kukaju guzva ,povrh toga u istom momentu dvoje do troje doktora je na godisnjem odmoru i nemaju svoje zamjene ,pacijenti se vracaju sa obrazlozenjem dodjite u ponedeljak po lijekove a dotad sebi kupi,to sam se uvjerio jutros kada sam vozio majku i kojoj su samo snimili ekg i rekli u reduj nemoj cekat pregled nego koristi terapiju ko i do sad i jedi supe a ona uopste nema nikakve terapije ,ako se sta pod hitno nerijesi po tom pitanju bice tu svasta kako sam cuo jutros ljudi galame protestuju jer to su uglavnom starije osobe i sestra ih vraca kaze dodjite od pola jedan do dva sata ,alo naj vece temperature a jedna majka ili otac mora da ide po recepte po plus 35 c,gdje to ima ,nemaju nikakvog odnosa prema pacijentima neljubaznost zar proci pored deset do dvaset pacijenata kroz hodnik i koji su morali doci u sest sati doci dok nije zagrijalo i nemoci pozdraviti sa bar DOBRO JUTRO ,GDJE IM JE KULTURA I ONA NJOHOVA ZAKLETVA .

Koliko vidim po komentarima, pojedine osobe se bas raduju sto ce ovi ljudi ostati bez posla, sto je odraz njihovog primitivizma. Moje misljenje je da bi svi nadlezni trebali poduzeti sve sto je u njihovoj moci da se to sprijeci, medu njima ima dosta obrazovanih ljudi koji su 6.godina grijali klupe po raznim amfiteatrima i ovo sigurno nisu zasluzili. Ovim smo ponudili priliku doktorima i medicinarima sa drugih opstina da dobiju zaposljenje u nasem Domu zdravlja, sto je u drugim opstinama nemoguca misija, dok ce nasi doktori sjediti kod kuce. Umjesto da nase mlade ljude uzdižemo u nebesa jer su nasi i jer su sposbni,mi ih srozavamo i ponizavamo. Nadam se samo da nece ponovo doci do zaposljavanja “strucnjaka” ili kadrova SDP-a iz Tuzle kao sto se desavalo u opstini jer je to ocito postao trend. Uostalom i ta doktorica Dajana je primjeljna na sumnjiv nacin i bez konkursa tako da mi nisu jasne ove njene izjave oko transparentnog rada…

pa normalno da se radujemo,kada su primljeni bez konkursa i sad treba neko da ih zali. otkaz svima pa otvorite konkurs neka svi imaju pravo da se prijave na konkurs za posao a ne samo babina dijeca da dobiju , nije to Arapovo privatno vlasnistvo.

Dragi gospodine, to sto se radujete tuđoj nesreći nije nista pohvalno da se tako prsite sa tim, ali zato kad vas sutra zadesi nešto loše očekujte da i drugi postupaj licemjerno kao i vi sad. Potpuno podržavam pravedno zapošljavanje, ali onda neka to vrijedi za sve. To znači da bi prvo trebala otkaz dobiti doktorica Dajana koja je također primljena bez konkursa i da bi se trebao raspisati konkurs za njeno mjesto, pa tek onda za ovih 27 radnika

Bode u oči kada se vidi da Jaraković kritikuje Načelnika iz SDP-ea a od iste stranke je dobio dosta , pa i mjesto direktora Doma zdravlja što i sam navodi u gornjem tekstu .Sada kada je i njegov sin u ovoj grupi od 27 radnika na određeno , on okreće ploču i kritikuje.
Ma stvarno me boli Jarakoviću što si uvrijeđen, ma zaboli me ,al racku.

Uposleni u DZ su morali sve svoje porodice i rodbinu aktivirati za izbore da podrži SDA. Njihovo uposlenje je bilo u svrhu predizborne mašinerije. Pored toga, upošljavanje bez konkursa nije po zakonu.
Kada su to već izveli i eto primali plate za ugovor na ODREĐENO, sad je problem što neće ostati za stalno?
Pa mene bi bilo stid o tome pisati i pozivati se na Njemačku a primljen sam kroz sistem korupcije.

Jebo drzavu gdje medicinari moraju placati da odrade pripravnicki. Znaci em radis dzabe em placas poslodavcu, nidje veze. Ovo je sve otislo u 3 pm.

Svaki dan lose vijesti.Sjecam se proslih lijepih dana i izvrsnih lekara i medicinara.Ustati i spomenuti Hasima Nuhica,Cacica,MiseGasica,Joze Djereka,Bobe iz Hitne i jos mnogih.Nazalost mnogi nisu medju zivima ali ostavili su duboke tragove iza sebe

I ja sam radio kod poslodavca sa diplomom,potpisao 4 ugovora na neodredjeno vrijeme,radio godinu i otpusten zbog NEDOSTATKA POSLA.Imam i ja porodicu pa sta,kome pita.Takvih je otpustanja na hiljade kod privatnika.Prasina se dize zbog 27 ljudi zato sto je D.Z. u pitanju.Budzet,naravno.Oni su ljudi a mi zivotinje.Tako dodje.