fbpx

Dobro jutro, danas udišemo VRLO NEZDRAV zrak

1 min. za čitanje

Indeks kvaliteta zraka u Lukavcu jutros u 8.00 sati na mjernoj stanici u dvorištu Gradskog obdaništa iznosi 221 i vrlo je nezdrav.

Vrijednost PM 2,5 čestica na mjernoj stanici iznosi 154, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

Pošto su vrlo male i lagane, te čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice što povećava šanse da ljudsko tijelo ili životinja udahne te čestice u pluća.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka upozoravaju se osobe s respiratornim oboljenjima poput astme na moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva! Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dobro utro