fbpx

“Đepeto” iz Lukavca: Upoznajte Mirzu Šarića

3 min. za čitanje

Svoj ću hobi predstaviti riječima ali i fotografijama. Inače sam zaposlen u jednoj štampariji u Lukavcu, a u slobodno vrijeme se bavim izradom suvenira, maketa, amblema (fudbalskih i drugih) te obradom fotografija u šperploči.

Radim ovo 20 godina uz stalno usavršavanje i pronalaženje novih načina izrade radova. Osnovni materijal za moj hobi je bukova šperploča, a alat je rezbarski luk (poznatiji kao “luk za opštetehičko obrazovanje”) i ljepilo. Ništa više nije potrebno za ovaj hobi osim živaca i strpljenja. Ne koristim mašine pa mogu reći da je ovo 100 % ručni rad – pojašnjava Šarić a prenosi Aura.

mirza-aura-276

Nacrte za svoje radove Mirza pravi sam i do sada ima preko stotinu različitih radova.

Sam proces izrade mogu podijeliti na tri različita načina. Prvi je izrada maketa od šperploče i za ovaj način je najbitniji nacrt da bi se sve na kraju, nakon izrezivanja uklopilo. Da bih dobio željeni efekat nekada lijepim više slojeva šperploče jedan na drugi pa ih onda obrađujem. Drugi način je kod izrade amblema (do sada sam obradio ambleme od KUD-ova kao i ambleme fudbalskih klubova) kada željeni efekat postižem iz dva ili tri sloja šperploče, kao i obradu logotipa firmi. Treći način zahtjeva obradu fotografija u šperploči – to je jedan lijep način da fotografija koja nam puno znači dobije jednu novu dimenziju.

Radovi se inače rade do veličine A3 formata, a način izrade se sastoji u tome da se fotografija uveća i pripremi za izradu. Određeni dijelovi se izrezuju, nakon toga se postavlja pozadina i dobijamo željeni efekat. Svoje radove premazujem samo sadolinom i lakom jer želim da se prepozna drvo u svim radovima.

mirzini-radovi-6

Da pokušam ukratko pojasniti – kada dobijem fotografiju u boji, pretvorim je u crnobijelu verziju i uvećam na željeni format, tada olovkom iscrtavam dijelove koje ću izrezivati i već imam nacrt za rad koji pomoću indigo papira prenosim na šperploču i onda izrezujem dijelove koje sam označio što znači da je sada fotografija na neki način urezana u šperploču. Na kraju sastavljam tu šperploču sa urezanom fotografijom sa drugom šperpločom obojenom u crno. Kada gledate gotov rad, sve crno što vidite je ustvari izrezano, izbačeno iz prve ploče – pojašnjava Mirza.

mirzini-radovi-3

 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments