Delegacija Vlade posjetila Općinski sud u Lukavcu

2 min. za čitanje

Kako bi se „iz prve ruke“ upoznali sa stanjem i uslovima rada u Općinskom sudu u Lukavcu, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je danas Općinski sud u Lukavcu. Ovaj sud je, prema zvaničnim podacima, jedan od sudova koji po svim parametrima, prostornim, kadrovskim i uopšte materijalno-tehničkim, radi u najtežim uslovima, te je i najopterećeniji po broju neriješenih predmeta po jednom sudiji među svim općinskim sudovima u Federaciji BiH.

Nakon razgovora sa predsjednikom Suda Enesom Halilovićem, premijer Kantona Bego Gutić je izrazio spremnost da se ovom sudu u narednom periodu pomogne i to na više načina.

„Danas smo dogovorili da u narednom periodu kadrovski ojačamo ovaj sud, a u Budžetu Kantona za slijedeću godinu nastojat ćemo obezbijediti i sredstva za proširenje prostornih kapaciteta ovog suda“ rekao je premijer Gutić i dodao da je Vlada u Budžetu za prethodnu godinu već bila planirala sredstva za proširenje prostornih kapaciteta, ali da Sud nije bio spreman i nije uspio realizirati ovaj projekat.

Predsjednik Halilović je izrazi svoje zadovoljstvo današnjim sastankom i postignutim dogovorom. Kako ističe, realizacija danas dogovorenih aktivnosti u mnogome će rasteretiti rad Suda i stvoriti preduslove za postizanje kvalitetnijih rezultata rada.

Iako se to ne tiče direktno suda u Lukavcu, ovom prilikom premijer Gutić se osvrnuo i na evidentnu neosjetljivost određenih sudova za stanje u društvu, te činjenicu da određeni predmeti, čije je rješavanje od velikog društvenog značaja, nemaju prioritet u rješavanju.

„Bez želje da se miješamo u rad pravosudnih institucija, naš stav po ovom pitanju je jasan, a to je da sudovi moraju imati sluha za određene pojave u društvu u kojem i sudovi rade i da naspram toga zauzmu svoj stav. Također, njihova je i zakonska obaveza da predmetima od velikog društvenog značaja daju prioritet u rješavanju“, zaključio je premijer Gutić.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Halilović je predsjednik institucije kakva je kao i on sam što je. Dotrajao, izumro, beskoristan i više nepotreban.