fbpx

Cesta “Tuzla – Lukavac – Doboj” jedna je od najlošijih u državi (VIDEO)

4 min. za čitanje

Na području Tuzlanskog kantona djeluju kompanije koje važe za jedne od najvećih bh. izvoznika. Zvuči pozitivno i takvih poslodavaca bi nam trebalo još, no šta mi kao država pružamo tim poslodavcima? Za početak, ono što bi još više doprinijelo njihovom pozitivnom poslovanju jeste dobra putna infrastruktura. Primjera radi, magistralna cesta Tuzla – Lukavac – Doboj je jedna od najlošijih u državi. I u takvom je stanju godinama, javlja Federalna TV.

Čak i kada svi drugi segmenti budu zadovoljeni, loši putni pravci značajno ometaju napredak. Tuzlanski kanton se tako godinama bori za rekonstrukciju magistralne ceste Tuzla – Lukavac – Doboj, no sve što su dobili su samo obećanja. Jedno od njih je bilo i to da će rekonstrukcija biti završena do kraja prošle godine.

Premijer TK-a (SDA) Irfan Halilagić kaže kako se osjeća izdano – Ceste Federacije su obećale: “Ja sam to obećanje prenio i javnosti i građanima Tuzlanskog kantona i danas mi objektivno trpimo kritike koje su realne, koje su na mjestu”.

Iz JP Ceste Federacije na naš upit o tome kada je izvršena posljednja sanacija ove dionice puta i šta je sa planiranim radovima, kažu da je 2010. godine izvršena zamjena habajućeg sloja asfalta na dijelu Doboj – Donja Orahovica – Šićki Brod. 10 godina kasnije saniran je kolovoz kroz naselje Miričina, a prošle godine na dijelu od petlje Šićki Brod prema Lukavcu. Nastavak radova vrijednih milion i po maraka očekuje se na proljeće. Za loše trenutno stanje krive teretna vozila.

“Bitno je naglasiti da je jedan od najvećih razloga zašto dolazi do oštećenja na kolovozu, posebno na području grada Lukavca, kretanje teških teretnih vozila, često sa ukupnom masom znatno većom od dozvoljene, za potrebe industrije na području općine Lukavac”, stoji u odgovoru JP Ceste Federacije.

Građani koji svakodnevno prolaze ovom dionicom puta kažu da teretna vozila nisu problem. Problem je loše urađena cesta na kojoj se godinama unazad površinski saniraju samo oštećeni dijelovi, umjesto da se vrši potpuna rekonstrukcija.

S obzirom na to da je ovo jedna od najprometnijih dionica u kantonu, u toku su i pripreme projekata za izgradnju brze ceste Tuzla – Doboj, ali ko zna kad će doći do realizacije. Do tada treba ispuniti stara obećanja.

“Ne možemo mi to čekati i ovo postojeće stanje trpjeti. I zbog privrede Tuzlanskog kantona koja plaća, finansira te budžete, između ostalog, i Cesta Federacije, mislim da je potrebno da budemo do kraja ozbiljni i da se ta dionica od Šićkog pa negdje do Puračića na adekvatan način rekonstruiše”, ističe premijer Halilagić.

Sramotno je, smatraju, da Tuzlanski kanton, kao najmogoljudniji, ali i kao kanton sa industrijskom tradicijom, već dvije decenije moli za bolje uslove kada je u pitanju putna infrastruktura. Privrednici i poslodavci na ovom području obaraju rekorde u proizvodnji i izvozu – pitanje je koliko bi tek doprinijeli razvoju države kada bi imali dostojne uslove za rad. A dobri putevi su prioritet.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kriv je rat u Ukraini

Najlošija na svijetu,a svi opet voze i plaćaju putarinu kroz akcize za gorivo,registraciju itd. Da li se poprijeci par kamiona pa nastane kolaps.

Ja losije, a vaznije ceste nisam vidio. Ovo nije za voznju uopste.
Bitno je da presretaci patroliraju…

Jeste li primijetili da su putevi gdje ih Jata odrzava ubjedljivo najgori u drzavi? Valjda ne znaju uraditi dobro.

Samo da inspekcija pocne raditi svoj posao, vage pored puta dva policajca i Inspektor Pa da vidimo. Nije niko lud kamioni koji vozi ugalj I sl to je pretovar vidljiv golim okim. Uzmi im 1KM po KG za pretovar pa da vidis koja je to lova. Kad gazda plati danas 5 puta po par tona viska odnosna par hiljada KM po kamionu vidjeli bi mi dali bi sutra isto vozio. Auta sigurno ne unistavaju cestu, ali gazde rade sta hoce, policija nevrsi kontrolu I ide to u nedogled.
Kako god da se napravi biti ce opet unisteno za godinu dana.

Unaprijed se zna kad ce izaci da kontrolisu…