fbpx

AAT Lukavac: Registar zagađivača TK-a će zbog očiglednih nedostataka biti neupotrebljiv

3 min. za čitanje
Zagađeno

U cilju poboljšanja kvalitete okoliša naše općine, Udruženje AAT Lukavac je u prostorijama Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona održalo radni sastanak u vezi aktivnosti na izradi registra zagađivača koje provodi kantonalno ministarstvo, a čija izrada je povjerena firmi Ceteor Sarajevo. Vremenski period za koji je planirana izrada registra je šest mjeseci s mogućnošću produženja roka. AAT Udruženje je tražilo slijedeće informacije:

  1. Da li je od strane ministarstva zadata tačnost podataka koji će se koristiti za izradu registra?
  2. Da li će se vršiti bilo kakav monitoring kvalitete zraka?
  3. Na koji način i ko vrši kontrolu dinamike izrade registra?

Obzirom da nismo dobili zadovoljavajuće odgovore u pogledu pitanja vezanih za tačnost podataka i monitoringa kvalitete zraka, AAT Udruženje neće prihvatiti podatke iz registra,a koji se budu odnosili na našu općinu. Smatramo, da bez tačnih podataka o emisijama i monitoringom kvalitete zraka koji treba da uradi nezavisna institucija akreditirana za ovu vrstu mjerenja, registar zagađivača će biti apsolutno neupotrebljiv dokument. Ukoliko se želi, u nedostatku podataka,koristiti model, njegova tačnost mora biti potvrđena mjerenjima. Prije usvajanja registra zagađivača isti će morati proći javnu raspravu, građane ćemo blagovremeno obavjestiti o terminu održavanja gdje očekujemo podršku AAT Udruženju u ukazivanju nedostataka jednog takvog dokumenta.

Kako bi prevazišli očigledni nedostatak koji će Registar zagađivača imati, općina Lukavac mora što prije uraditi Strategijsku procjenu uticaja na okoliš za područje općine Lukavac, za izradu Strategijske procjene imamo na općini akreditirane institucije i stručni kadar koji će na temelju mjerenja parametara kvalitete zraka, tla i vode utvrditi stvarno stanje opterećenosti polutantima sastavnica okoline.

Takođe, u cilju realizacije aktivnosti dogovorenih sa sastanka održanog u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, održan je radni sastanak sa predstavnicima firme Energy-solution. Sastanku su prisustvovali predstavnici Foruma za zaštitu okoliša,  kantonalnog ministarstva i konsultantske kuće ENOVA Sarajevo. Investitoru i stručnom osoblju firme ENOVA jasno je naglašeno da Studija o uticaju na okoliš nije prihvatljiva prije svega zbog nedostatka podataka o masenom i energetskom bilansu procesa i pripadajućih emisija, odnosno predviđenim procesnim jedinicama za prečišćavanje. Od investitora se zahtjeva izrada nove Studije o uticaju na okoliš koja će što se tiče AAT Udruženja biti podvrgnuta detaljnoj analizi. Takođe, od investitoru je jasno naznačeno da niti jedan korak u pravcu instaliranja opreme, eventualnog testnog perioda u kojem bi bili dokazani procesni i emisijski parametri se neće odvijati bez prisustva predstavnika AAT Lukavac. Sve navedene korake mora pratiti monitoring akreditirane institucije uz obavezno prisustvo inspekcijske službe. Na ove zahtjeve investitor nije imao primjedbi. Ovdje želimo naglasiti vrlo korektan odnos menadžmenta Energy-solution i vrlo neubjedljivu diskusiju predstavnika konsultantske firme ENOVA.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ono sto smo vec znali. Taj fantomski registar nece biti nista drugo do mrtvo slovo na papiru, a lokalne fabrike smrti ce nastaviti trovati Lukavcane.

Nazivanjem fasistima ljudi koji su u onakvoj ebenoj situaciji 92 stali u odbranu BiH , Delic Edin je sebi presudio sam Opoziv! Glasao Sam za njega prosli put Al sto je pyno puno je Lafinasu !. Malo je onih ovdje uopste doktore profesore koji znaju da si tih dana ti lezao uz ” fasisticke” guzove svoje prve zene , dok je doktor Arapcic Tarik skrivao po Lukavcu clanove I osnivace Patriotske Lige kao sto je Vahid Karavelic. I zato mrcino nevaspitana ces bit sad kaznjen opozivom i smjenom , a nikad za SDA glasao nisam! Al nemoj nas pravit budalama rudarsko siroto dijete koje je gologuzo hodalo oko zgrade i pjevalo pjesmice da se narod i dan danas cemu ima smijat Lafinasu!

Kad misli Bundoglavi načelnik da nam transparentno na svojoj Fejsbuk stranici objasni kako je zaposlio sestru na Rudarski fakultet gdje je Dekan fakulteta brat Bege Gutića?!, DOtična upisala 2004 godine fakultet i stigla završit i magistrirat i doktorirat (naravno doktorirala je van Tuzle da se ne vidi koje gluposti su u pitanju kao tema !!!) i, sve stigla u roku- toliki je to kapacitet! Prije toga upisivala nekakvih fakulteta normalnih kao što je npr. elekrotehnika itd. i ni makla po ispita nije dok se nije dočepala fakulteta gdje joj braco radi !!! HAHAHAHA Joj naučnika Svjetskog glasa i onda i ženu uvali BEZ KONKURSA U kantonalni ZZO i ima seto obraza nešto pričat o SDA i nekom nepotizmu i budalaštinama. Idite DELIĆI svi liječite se, ali nemate gdje jer i Jaraka ste otjerali u SDA HAHAHA

Nakon pocinjenog zlocina i mentori i egzekutori pokusavaju da zametnu trag i dobro “utople”
svoje guzice prije hipotetskih batina. Zato je Registar zagadjivaca tako i zamisljen.
Dobro bi bilo da se u registru predvidi i jedno mjesto za”politicke zagadjivace” od kojih je jedan vec lociran,i za vrlo kratko vrijeme je pocinio nepopravljivu stetu.Zato ce biti aktiviranmehanizam oduzimanja upotrebne dozvole.Kako bi sve proteklo potpuno demokratski, bice primijenjeno
jedno od najvecih dostignuca direktne demokracije – referendum .

Pitanje za gospodina Abdela: hocete li traziti da s i Edin,Delic uvede u registar kao jedan od najvecih zagadjivaca na Opstini , zagadio je medjuljudske odnose u svim MZ otkad je dosao?