fbpx

AAT Lukavac: Energy Solution je uvažio sve naše primjedbe u novoj Studiji o uticaju na okolinu

2 min. za čitanje

U skladu sa ranije donesenim zaključcima o aktivnom praćenju operatera koji su fazi izrade dokumentacije za izdavanje okolinske dozvole stručni tim  za zaštitu prirode i okoline “Aer Aqua Terra” je 01.12.2017. posjetio firmu Energy Solution d.o.o.

Sve primjedbe koje su ranije dostavili ovoj kompaniji su uvažene i u novoj Studiji o uticaju na okolinu koja je u završnoj fazi izrade one su ugrađene uz zadovoljavajuća objašnjenja vezana za procesne i emisijske vrijednosti. Takođe, izvršen je obilazak instaliranog postrojenja za termalnu dekompoziciju guma koje se trenutno koristi za uparavanje drvene građe. Dio postrojenja koje se koristi za prečišćavanje i izdvajanje različitih frakcija ulja je konzerviran i ne koristi se u procesu uparavanja drvene građe.

Kako bi otklonili sve eventualne nejasnoće vezane za planirani proces proizvodnje Udruženje AAT Lukavac je postavilo zahtjev da u pisanju okolinske dozvole mora biti uključen predstavnik našeg Udruženja uz obavezan probni rad postrojenja u toku kojeg se mora putem monitoringa od akreditirane laboratorije dokazati da su emisijski parametri u okviru propisanih vrijednosti.

Takođe, zahtjevamo i dokazivanje procesnih parametara, odnosno provjeru dali postrojenje radi prema parametrima i kapacitetu navedenim u projektnoj dokumentaciji. Ukoliko bilo koji od emisijskih parametara ne zadovolji graničnu vrijednost rad postrojenja bi bio zaustavljen, a okolinska dozvola oduzeta.

Navedeni zahtjevi moraju biti ugrađeni u okolinsku dozvolu, na šta predstavnici firme Energy Solution d.o.o. nisu imali primjedbe, naime ponudili su i da bilo koje Udruženje sa područja naše općine odredi lice ili više njih koji mogu biti prisutni tokom probnog rada postrojenja i da se bilo kada može provjeriti proces proizvodnje. Udruženje AAT podržava ovakve inicijative operatera, posjetu firmi Energy Solution d.o.o. ispred Udruženja AAT su realizirali: Almedina Franca, Halid Junuzović i dr.sc. Abdel Đozić.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments