Kazna za zapaljenu cigaretu u kafiću do 6.000 KM, za pepeljaru na stolu do 3.000 KM

4 min. za čitanje
Ilustracija

Kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata u Srpskoj za svaku zapaljenu cigaretu u kafiću, restoranu ili klubu dosežu i do 6.000 maraka, dok će za pepeljare na stolu morati iskeširati i do 3.000 maraka.

Ove kazne, koje se odnose i na ostala zatvorena javna mjesta u Srpskoj, uvrštene su u Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine RS, piše Glas Srpske. Prema ovom zakonskom rješenju, koje je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kaznu od 3.000 maraka neće izbjeći ni konobar, koji gostu dozvoli da zapali cigaretu u lokalu.

Pošteđeni neće biti ni ako budu imali pepeljaru na stolu. “Kaznom od 200 do 600 KM biće kažnjen i gost koji zapali cigaretu na zabranjenom mjestu. Nadzor nad primjenom ovog zakona, između ostalog u ugostiteljskim objektima, vršiće komunalna policija”, navedeno je u zakonskom rješenju. U nacrtu stoji da će ministar u roku od godinu od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti pravilnike o uslovima za određivanje prostorije namijenjene za pušenje.

“Biće donesen i pravilnik o sadržaju i načinu izvještavanja, ali i obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja”, navedeno je u nacrtu, u kojem su istaknute kazne i do 15.000 KM za uvoznike, proizvođače, prodavce i druge koji dolaze u kontakt sa duvanom, duvanskim proizvodima, kao i elektronskim cigaretama u slučaju da se ne pridržavaju uputstva. Stanovnici Srpske, a posebno ugostitelji ostali su zatečeni kaznama.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić istakao je da odgovorni ništa neće postići na taj način. “Novi zakon, ako bude usvojen na osnovu ovog nacrta, biće nemoguće sprovesti. Zbog toga ćemo od nadležnih tražiti da se definiše mogućnost da se vlasnici objekata do 50 kvadrata mogu sami opredijeliti da li će njihov lokal biti za pušače ili nepušače”, kazao je Tatić. Ogorčenje nije krio ni ratni vojni invalid Mirko Vasilić, koji, kako kaže, da ne može zamisliti dan, a da sa prijateljima ne popije kafu u jednom obližnjem kafiću.

“Pušim 20 godina i nikad mi niko u kafani nije rekao da ne smijem zapaliti cigaretu. Ne mogu zamisliti kafu bez najmanje dvije cigarete. I zamislite, mene ovako prikovanog za kolica kolege će morati da izvode iz kafane po ko zna koliko puta, a napolju temperatura ispod nule”, kazao je Vasilić. S druge strane, mnogo je više onih stanovnika koji pozdravljaju zabranu pušenja u zatvorenim javnim mjestima. “U stambene zgrade, hotelske sobe i slične prostorije treba uvesti i senzore, kao što je slučaj u zemljama Evropske unije”, prokomentarisala je Ivana T. iz Trebinja.

Škole Na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda i Instituta, u školama RS, kako je navedeno u nacrtu, biće sprovođen obavezni nastavni plan i program koji sadrži teme iz oblasti prevencije upotrebe duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje. “U svim vaspitno-obrazovnim ustanovama na vidnom mjestu treba da budu istaknuti posteri ili drugi edukativni materijali koji sadrže tekst ili slike koji ukazuju na štetnost upotrebe duvana”, stoji u nacrtu.

Neke od zabrana: Pušenje u zajedničkim prostorijama stambene zgrade. Prodaja duvana i cigareta u prodavnicama i kioscima koji se nalaze u sklopu zdravstvene, vaspitno-obrazovne, sportsko-rekreativne ili ustanove kulture. Prodaja slatkiša, igračaka i drugih proizvoda u obliku cigareta koji su namijenjeni djeci. Prodaja i poklanjanje cigareta mlađim od 18 godina.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nisam pušač, ali zapalim “koju” u društvu.
Ne mogu zamisliti da pušači ne mogu da uživaju bez duhana pijući kahvu.Trebalo bi ostaviti mogućnost vlasnicima da se odluče hoće li biti sa pušačima ili bez,ili ,možda, sa zonama.

Inače, obavezno sjedim sa društvom tamo đe je pušenje dozvoljeno.

Evo, i u Austriji se “ljulja” prijedlog o totalnoj zabrani pušenja.
Izgleda da se pripremaju demonstracije.

Ako je riječ o ustanovama(školama,bolnicama… ) i drugim javnim mjestima,onda bi bilo potrebno da važi zabrana pušenja.Trebalo bi da postoje i “pušionice”, a ne da ljudi stoje na meraji ko osuđenici.

Kome je ćejf da se “truje”-bujrum, treba ostaviti i tu mogućnost.
Ameri su probali sa prohibicijom,ali nije išlo.Inače je sa zakonom isto ko i sa narodom.Pusti narod da napravi
svoje puteljke, pa tek onda “asfaltiraj”…

P.S.Valjda bi trebalo prvo “ukoljenčit” fabrike ?!

Zaboravih da pitam: ” Puši l’ ON …”