fbpx

Violinistica Aida Rešibegović dobila poziv za nastup u New York-u

2 min. za čitanje

Lukavčanka Aida Rešidbegović, je 16-godišnja violinistica i učenica 1. razreda JU Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ u Tuzli.  Ostvarila je značajne uspjehe na međunarodnim takmičenjima u BiH i inostranstvu, gdje je osvojila preko dvadeset prvih i specijalnih nagrada. Do sada je održala osam solističkih koncerata u Tuzli, Mostaru, Banjaluci i Beogradu, posljednji u Beogradu 28.05.2022. godine.

Svoj deveti solistički koncert održat če 15. Juna 2022. u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Najznačajniji uspjeh je ostvarila u 2021. godini, kada je prvo u junu osvojila prvu nagradu na International Youth Music Competitions, Atlanta, USA, u Senior kategoriji (14-18 godina), a zatim je na finalnom takmičenju IYMC Artist of the Year 2021 u istoj kategoriji osvojila bronzanu medalju i poziv da nastupi na Međunarodnom recitalu pobjednika IYMC za muzičare, koji će se održati u New Yorku.

Aida će, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, svirati u DiMenna Centru na Manhattanu 28. avgusta 2022. godine. Nastup na navedenem recitalu predstavlja veliko priznanje ne samo za Aidu, već i za njen grad, Tuzlanski kanton i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Sav finansijski i logistički teret organizacije putovanja i boravka je na roditeljima, pošto njena škola, kao Javna ustanova, nema sredstava ni mogućnosti da u istoj učestvuje.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments