fbpx

VEČERAS U LUKAVCU: Predstava “Dženo, Dženo, Romanipe” za pomoć Šejli Suljić

2 min. za čitanje

U organizaciji Lukavačkog info portala SodaLIVE.ba i veliku pomoć Centra za kulturu Lukavac, večeras će sa početkom u 19 sati biti premijerno izvedena predstava “Dženo, Dženo, Romanipe” (Živjet će romski narod).

Ova predstava pred gračaničkom publkom do sada je rasprodana četiri puta i izazvala je burne reakcije.

Predstava će biti održanaa u Velikoj sali Doma kulture Lukavac sa počekom u 19 sati.
Cijena ulaznice iznosi 3KM, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za liječenje Lukavčanke Šejle Suljić. Ulaznice se mogu kupiti u prostorijama Centra za kulturu.

Predstava “Dženo, dženo Romanipe” pokušava približiti manje poznate elemente romske kulture i tradicije publici. Polazi se od muzike i pjesama na romskom jeziku koje govore o nesretnoj ljubavi, ali i romskim slavama i božanstvima, preko načina života i zanimanja kojima su obilježeni Romi (od svevremenih zanimanja kao što su gatanje, muziciranje do “savremenih zanimanja” kao što su skupljanje željeza i prosjačenje) do romskih legendi i običaja. Romska kultura ogleda se najviše u romskom jeziku koji se prenosi s koljena na koljeno. Romski jezik je jedina „knjiga“ koju su ponijeli sa sobom iz pradomovine Indije, a govoriti romski je srž identiteta Roma. I taj jezik je pretrpio razne preobrazbe, s obzirom da su Romi preuzimali riječi s prostora koji su naseljavali. Zato su u predstavi posebno dragocjene scene na romskom jeziku, i kroz pjesmu ali i kroz govor.

 

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka čast direktoru na ovoj organizaciji! Samo naprijed