fbpx

Umjetnici inspiraciju pronašli na Bistarcu

2 min. za čitanje
Dragan Tomić / Foto: Tuzlarije.net

Tako se u ulozi domaćina za 16 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske i Mađarske našao Dragan Tomić, predsjednik HKD „Napredak“ podružnica Lukavac koja je svoj rad obnovila 2003.godine.

– Već šestu godini smo sponzori okupljanja na Bistarcu i suorganizatori Likovne kolonije Breške. Danas su s nama umjetnici koji su izrazili svoje zadovoljstvo ambijentom gdje se nalaze. Sve slike koje ovdje nastanu ostaće u trajnom vlasnistvu HKD „Napredak“, a organizovaćemo i njihove izložbe tako da će građani moći da vide rezultat rada učesnika ove kolonije. Već krajem godine, u vrijeme Božića, Lukavčani će imati priliku da se uvjere u plodonosan rad ovogodišnjih učesnika, kazao je Tomić.

Umjetnici se slažu da je u prekrasnom ambijentu jezera Bistarac lako naći inspiraciju. Uz druženje u prijatnoj atmosferi, rad je prijatan, a i razgovori sa novinarima ne padaju tako teško.

Ismet Hodžić / Foto: Tuzlarije.net

I dok kistom prelazi preko platna, Lukavčanin Ismet Hodžić nam otkriva tajnu svoga zanata.

– Motivi prirode, pejsaža, lišeni živih bića najčešći su na mojim slikama. Čista priroda ono je što me uvijek i nanovo inspiriše i tako je već 25 godina, sa ponosom ističe Ismet koji je prošle godine proslavio četvrt stoljeća dugu stvaralačku tradiciju i tim povodom je svoja djela izlagao u Domu kulture u Lukavcu.

Svaki rad, pa tako i Ismetov, nosi neku poruku. Oku posmatrača ta tajna često ostane nedokučena, ali su zato likovne kolonije, poput ove u Breškama, odličan način da se kroz razovor sa umjetnicima sazna sa koliko ljubavi se mješaju boje, rišu platna i oslikavaju predjeli iz mašte.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments