fbpx

U okviru mjeseca knjige izložba “Pisci na novčanicama”

2 min. za čitanje

Ovu nesvakidašnju izložbu otvorio je Đuro Škondrić, ugledni tuzlanski publicist. Orginalni naziv ove izložbe je „Versi i aversi“ i vezana je za književnike koji se nalaze ili su se nalazili  na novčanicama evropskih zemalja. Autor izložbe je Dušan Pop Đurđev književnik iz Novog Sada. Ova nesvakidašnja i zaista orginalna izložba omogućuje posjetiocima da se prisjete, prije svega, poznatih evropskih književnika ali i novčanica koje su donedavno bile u opticaju. Jedan od najzaslužnijih za postavljanje ove izložbe u našem gradu svakako je ugledni tuzlanski književnik Šimo Ešić.

Povećanjem članica Evropske unije i proširenjem EURA mnoge nacionalne valute prestale su postojati. Mnoštvo novčanica je iz novčanika  prešlo u privatne zbirke i muzeje. Posebnu pažnju na ovoj izložbi privlači novčanica sa čak 11 nula. Naime, našavši se na novčanici od pola biliona dinara, Jovan Jovanović Zmaj je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda.

U mnoštvu novčanica sa likovima književnika sa svih strana Evrope svoje mjesto našli su i bosanskohercegovački književnici: Skender Kulenović, Mak Dizdar, Ivan Franjo Jukić, Musa Ćazim Ćatić, Ivo Andrić, Aleksa Šantić i drugi.

Nadati se je da će Centralna banka BiH ponovo na neku od novčanica vratiti sliku jednog od navjećih Tuzlaka svih vremena. Meša je to svakako i zaslužio. Ovom izložbom autor pokušava da prikaže i u sjećanju sačuva slike jednog vremena. Na izložbi je prikazano oko 120 novčanica iz 35 zemalja.

(SodaLIVE.ba/RTVLukavac)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

nije pola biliona, nego pola milijarde (500 miliona). bilion u nasem jeziku i u engleskom ne predstavljaju isto. Kod engleza je bilion ono sto je kod nas milijarda. A bilion je kod nas hiljadu milijadri.