fbpx

Promovisana knjiga Bijadera Atića

1 min. za čitanje

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli promovisana je prva šahovska knjiga lukavačanina Bijadera Atića koja nosi naslov “Šah u Tuzli i Tuzlanskom kantonu”.

Promotori ove prve šahovske knjigu u Tuzli bili su Nusret Hadžiibrišević, predjsednik ŠK “Sloboda”; Emin Hatunić, dugogodišnji šahopvski funkcioner u Tuzli i Zlatko Dukić, pomoćnik ministrice za obrazovanje nauku, kulturu i sport u Vladi TK.

Knjiga “Šah u Tuzli i TK” Bijadera Atića predstavlja kolaž njaznačajnijih šahovskih zbivanja u prošlosti Tuzle i okoline koji, istina, nisu hronološki obrađeni nego tematski grupisani. Bez obzira na blage pretenzije da se počecima šahovske igre dokuči prošlost, centar zbivanja ipak je fokusiran na prezentiranje priprema i oslikavanje ambijenta igranaj dosadašnjih 15 turnira u Tuzli, čiji je značaj slikovito istaknut u nekoliko pasusa ove knjige. Iz ovoga proističe drugi važan cilj pisanja knjige, a to je – ko će već jednom postati prvi šahovski velemajstor sa prosotra TK.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

cestitam,da se neko sjetio da napise knjigu o tuzlanskom sahu,nadam se da cu ubrzo da dodem do knjige.Pozdrav od nekadasnjeg clana lukavackogsahovskog kluba