fbpx

Pjesnički memorijal “Avdo Mujkić” u Lukavcu

3 min. za čitanje

Program sjećanja na jednog od najplodonosnijih pjesnika našeg područja, Avdu Mujkića, koji je za svog kratkog života, između ostalog, napisao 12 zbirki pjesama, Centar za kulturu Lukavac, pod pokroviteljstvom Grada Lukavac, počinje u petak, 29. marta. Riječ je o XXXIII po redu pjesničkom memorijalu koji će, kao i svaki put, objediniti brojne sadržaje.

Program će početi u Avdinom rodnom Puračiću, posjetom mezarju „Ljuštak“ i promocijom zbirke pjesama „Razbarušeno dvorište“ u Osnovnoj školi „Puračić“. Sa mališanima će se, tom prilikom, družiti autor zbirke Mehmed Meša Srabović.

Istog dana u večernjem terminu, tačnije u 18:00 sati,  u saradnji sa Književnim klubom „Mostovi“ za cijenjenu publiku, pisce i pjesnike, pripremamo scensko-muzički nastup „Mostovi za Avdu“.

Program Pjesničkog memorijala obuhvatit će i aktivnosti Kluba čitalaca Gradske biblioteke, koji u utorak, 2. aprila u 14:00 sati, pripremaju druženje sa pjesnikinjom Marom Grbić i promociju knjige „Svaštarica“, a druženje će ovaj put upotpuniti učenici Osnovne škole Lukavac Grad, kao i gost iznenađenja.

Završetak ovogodišnjeg programa sjećanja na pjesnika Avdu Mujkića planiran je u utorak, 16. aprila u 18:30 sati, kada ćemo promovisati zbirku dječijih poema „Blesmice – Blesave pjesmice za cijelu porodicu“ autora Ajše i Almira Hukića.

Pjesnik Avdo Mujkić (1944-1991) iz Puračića, napisao je dvanaest zbirki pjesama i to: Gavraški motivi (1962.), Momačko doba (1963.), Sasvim malo o njima (1965.), Toliko o mom putu (1966.), I bilo je tako (1978.), Nema tebi umrijeti (1981.), Savršene životinje i druge pjesme (1984.), Jasenovac (1985.), Slike sahranjene u tijelu (1986.), Kozara (1988.), Kratak izlet u godine (1989.), Ne mrdaj (objavljena posthumno 1992. godine).

Njegova zbirka poezije „Savršene životinje i druge pjesme“ uvrštena je u školsku lektiru. Posthumno mu je objavljena knjiga „Posljednji razgovor“ i trojezično izdanje „Razgovor u gluho doba“. Poezija mu je prevođena na strane jezike. Bio je član Udruženja književnika SR BiH od 1974. godine, a za književni rad  nagrađivan je nekoliko puta. Avdo Mujkić radio je kao medicinar i prosvjetni radnik, ali je njegova velika ljubav bila novinarstvo.  Radio je kao dopisnik za mnogobrojne novine kao i za Radio Sarajevo. Zbog ljubavi prema novinarstvu napustio je prosvjetu i 1976. godine počeo profesionalno raditi kao novinar ”Trinaestog septembra” u Lukavcu, gdje je obnašao funkciju glavnog i odgovornog urednika navedenog lista.

Pozivamo sve ljubitelje pisane riječi, one koji vole poeziju, dječije poeme i pjesmice, koji cijene one koji su u našoj prošlosti ostavili značajan trag, da nam se pridruže kroz neki od predviđenih sadržaja i na taj način uveličaju 33. po redu program sjećanja na našeg pjesnika Avdu Mujkića.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments