fbpx

Nizom aktivnosti obilježeno XXIV sjećanje na pjesnika Jusufa Begića

2 min. za čitanje

Sjećanje na pjesnika i prozaistu, dugogodišnjeg uposlenika i rukovodioca Biblioteke Lukavac, autora nekoliko zbirki poezije Jusufa Begića, obuhvatilo je niz aktivnosti, od kojih je prvu realizovalo Planinarsko društvo „Lukavac“ druženjem na planinarskom odmorištu Piskavica.

Kulturno-umjetnički dio programa pripremio je Centar za kulturu Lukavac, a isti je obogatio veliki broj mališana Osnovne škole „Lukavac Grad“.

Stazama poezije Jusufa Begića proveli su nas Davud Begić i članovi Kluba čitalaca Gradske biblioteke pod mentorstvom prof. Ismete Džibrić, ujedno i učenici V, VI i VII razreda, uz muzičku pratnju Adija Agića, polaznika Studija gitare našeg Centra pod rukovodstvom prof. Predraga Stankovića.  Sastavni dio ovogodišnjeg memorijala je i sinoć otvorena izložba fotografija „Upoznajmo prirodu i društvo“ autora Marcusa Rudija, koji je prve fotografske korake načinio upravo u foto-klubu lukavačkog kulturnog centra, a fotografijom se bavi još od 1978 godine.

Ovogodišnji memorijal zaokružila je izuzetno uspješna  promocija romana „Iza rešetaka ljubavi“ bihaćke književnice Kadife Tahirović, čiji je moderator bio prof. Mihad Sakić. Novu priču o ljubavi i upornosti autorice sedam književnih djela, čiji je rad oplemenjen i brojnim humanitarnim aktivnostima, promovisali su prof. Subhija Karahmetović i pisac Dario Blagojević, dok je odlomke iz romana čitala mlada autorica Elvedina Mujagić. Promociju su nastupima upotpunile Ema Mehmedović i Sajra Ćatić, polaznice Studija violine u klasi profesorice Marije Milenković, koje osvajaju brojne nagrade na muzičkim takmičenjima.

Pjesnički memorijal „Bosno moja zemljo majkovanska“ realizovan je pod pokroviteljstvom Grada Lukavac.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments