fbpx

Intervju sa Larisom, Selmom i Ivom povodom koncerta klasične muzike u Lukavcu

2 min. za čitanje

1. Kako je došlo do toga da tri mlade studentice sa različitih odsjeka na Muzičkoj akademiji u Sarajevu oforme trio i vrlo aktivno koncertiraju širom Bosne i Hercegovine?

– Ideja da se oformi trio je nastala čak i prije akademskih studija i kroz kamerno muziciranje smo Larisa i ja upoznale Ivu. Odabir klaviriste za trio je jako delikatna stvar. Svirajući, tada Haydn-a, kroz par taktova smo prepoznale posvećenost koju Iva sa sobom nosi a ujedno i nekoga s kojim bi željeli podijeliti istu. Iako vrlo različita tri karaktera, diverzitet je ono što nas je, vjerujem, približilo, motivisalo…

2. Moglo bi se reći da je vaš sastav donekle i neobičan s obirom da ga čine klavir, violina i viola. Kako birate program?

– Budući da se ovaj trio svrstava u nestandardne sastave, izbor kompozicija je ograničen, ali nas to idalje ne sprječava da sviramo djela koja nam se sviđaju – čak i ako je u pitanju višesatna transkripcija pojedinih dionica.

3. Kakav program publika u Lukavcu može očekivati na koncertu 18.12. u Centru za kulturu?

– U Lukavcu će publika imati priliku poslušati raznolik program iz raznih muzičkih epoha, u kojem vjerujemo, svako može pronaći nešto za sebe.

4. Centar za kulturu u Lukavcu, u okviru Centra za zdravo i kreativno odrastanje, ima mnogo polaznika na studio klavira, violine ili gitare. Imate li neku poruku za naše najmlađe koji će možda krenuti vašim stopama i svoj talenat usmjeriti na muzičko obrazovanje?

– Muzika – vaš instrument je bašta koja se treba zaljevati ili će u protivnom uvenuti 🙂

5. Koji su vam dalji planovi?

– U planu su svakako koncerti – recitali, nadamo se i širom BiH, a uz to bi nastojale obogatiti repertoar klasične muzike filmskom muzikom te raznim drugim žanrovima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments