Intervju sa Načelnikom Općine: “Tužba me pomalo i zabavlja…”

13 min. za čitanje

devadmujkicNačelnik općine Lukavac, gospodin Dževad Mujkić, vratio se s godišnjeg odmora. Bila bi to dobra vijest za sve one koji su s nestrpljenjem očekivali kako njegov tako i povratak svih njegovih saradnika kompetentnih za davanje odgovora na pitanja u vezi tužbe Ministarstva za prostorno uređenje, obnovu i razvoj TK, da na web stranici javnog servisa za informisanje građana Općine Lukavac, a koji je pod direktnom kontrolom Načelnika, danas nije objavljen intervju u kojem su izjave gospodina Mujkića u najmanju ruku zabrinjavajuće.

Podsjetimo, Od 2004. do početka 2009. godine Vlada Tuzlanskog kantona općini Lukavac dodijelila je oko milion i 620 hiljada KM za razvoj te izgradnju ekološke deponije. Kao što je već poznato, Općinsko vijeće Lukavac nije odobrilo izgradnju deponije te je veliki dio novčanih sredstava nestao. Iz tog razloga Ministarstvo za prostorno uređnje i zaštitu oklice Tuzlanskog kantona koje vodi kompletan projekat, izvršilo je uvid u dokumentaciju te utvrdilo da u istim ima mnogo nepravilnosti, a zatim odlučilo podnijeti tužbu protiv općine Lukavac. Konkretan tužbeni zahtjev prema Lukavcu odnosi se na iznos od 835 412, 75 KM. Načelnik Mujkić je, kako kaže u intervjuu, za ovu tužbu doznao iz medija. Ništa čudno jer općina Lukavac nije izuzetak od totalnog haosa i nedostatka komunikacije koji vlada na području cijele Bosne i Hercegovine. Znalo se desiti da i Premijer FBiH za neke tužbe (i optužbe) sazna iz medija ili od “jarana” , pa stoga ne čudi što su se “naš” gospodin Načelnik i pojedina ministarstva TK preko medija počeli igrati dječje igrice, popularno nazvane “gluhi telefon”.

Očigledno je da ova igrica godi “našem” odmornom Načelniku jer u izjavi za svoju radio-televizijsku kuću u jednom trenutku kaže, citiramo: “Sva ova situacija koja se sada dešava da nije žalosna, bila bi pomalo i smiješna. Mene čak pomalo i zabavlja…”. Blago Vama, gospodine Načelniče. Možda i nama, običnom narodu, jednog dana otkrijete kako da udarimo brigu na veselje pa dok budemo čekali da se skupa sa svojim saradnicima vratite s odmora, napravimo jednu feštu (idealno mjesto je “korzo” koje ste nam napravili) kada naredni put neko podnese tužbu.

Druga stvar, možda još  čudnija od ove prve, jeste najava gospodina Načelnika da općina Lukavac već ima spremne tužbe protiv Vlade TK i nekih ministarstava, ali po drugom osnovu. Već spomenuta igra “guhih telefona” tako će čini se trajati do u nedogled jer kako Načelnik kaže: “Uvijek kada imate strane koje ne mogu da dođu do rješenja dogovorom postoji i drugi način, a to je sud.”

A zašto se konkretne “strane”  ne mogu dogovoriti? Odgovor na ovo pitanje nismo dobili u intervjuu objavljenom danas, a koji je obavio novinar ili ko već, režimskog medijskog servisa u Lukavcu.

Da li je gospodin Načelnik zaboravio na činjenicu da je tek na početku svog drugog mandata i da do isteka istog ima jos skoro tri i po godine, te imajući to u vidu da li je bolje stvari rješavati konkretnim i korektnim dijalogom ili sudskim sporovima?

Da li je u pitanju sukob dviju “struja” unutar Stranke Demokratske Akcije?

Da li je tačno da lukavačka SDA pripada struji koja podržava politiku Bakira Izetbegovića a većina ministara u Vladi TK struji koja podržava politiku Predsjednika Stranke, Sulejmana Tihića?

Kako je moguće da svi načelnikovi saradnici kompetentni za rješavanje situacija poput ove budu na odmoru u isto vrijeme?

Ova i još mnogo pitanja koja nas zanimaju postavit ćemo gospodinu Mujkiću u narednih nekoliko dana, a pokušat ćemo zakazati termin intervjua za SodaLIVE.ba portal.

(SodaLIVE.ba)

Objavljujemo intervju koji je Načelnik dao za RTV Lukavac:

Prije nekoliko dana objavili smo informaciju da je Ministarstvo za prostorno uređenje, obnovu i razvoj TK utužilo Općinu Lukavac za preko 800.000 KM utrošenih sredstava na ime benificija za izgradnju eko-deponije na području općine Lukavac.

Prema ovoj tužbi sredstva su iz budžeta TK doznačavana Općini Lukavac na ime određenih privilegija kako bi se odobrovoljila zakonodavna i izvršna vlast, ali i sami građani MZ koje gravitiraju uz lokaciju Lukavačka Rijeka, mjestu gdje se trebala graditi deponija, i kako bi svi pristali na gradnju eko-deponije.

Načelniče, ima li u ovoj tužbi neke druge pozadine osim one realne ? Ima li nečega što bi mogli podvući kao političku pozadinu ?

Mujkić: Ono što je u ovom momentu najvažnije jeste da smo tu priču sa tom regionalnom eko-deponijom na području općine Lukavac završili. Završili smo je na način kako je to bila volja građana i kako je to bila volja Općinskog vijeća. Činjenica je da od same gradnje regionalne eko-deponije na području naše općine nema ništa. To je za sve one koji su imali brigu da ćemo im pred kućnim vratima praviti deponiju veliko olakšanje, a za sve one koji stalno zagrijavaju atmosferu konačno kažemo stavljena je tačka na taj projekat.

Sva ova situacija koja se sada dešava da nije žalosna, bila bi pomalo i smiješna. Mene čak pomalo i zabavlja, jer nisam vidio nikakvu logiku u potezu Kantonalnog ministarstva. Između ostalog vođeni su i razgovori između Ministrstva i naše općine, formirane su i određene komisije koje su trebale da utvrde pozadinu tih ulaganja u općinu Lukavac. Po meni je ovo neka druga igra, neko dobijanje na vremenu. U svakom slučaju mi pozdravljamo ovakvu odluku Ministarstva koje se opredijelilo da nas tuži.

Inače, Općina Lukavac je već spremila dokumentaciju da tuži i Vladu i pojedina Ministarstva po nekim drugim osnovama. I uvijek kada imate strane koje ne mogu da dođu do rješenja dogovorom postoji i drugi način, a to je sud.

Jeste li spremni za taj sudski epilog ?

Mujkić: Naravno da smo spremni. Kada kažem da me zabavlja, ne mislim da nipodaštavam ono što je Ministrastvo uradilo, ali jednostavno želim da otklonim svaku brigu građanima oko eventualnog ishoda iz jednog prostog razloga što smo mi već na ovim komisijama koje sam pomenuo dokazali da se radi o novcu koji apsolutno ne može biti predmet jedne takve priče, a sve smo to spremni dokazati i na sudu.

Došli smo do informacije da su sredstva koja pominje Ministarstvo u tužbi zapravo sredstva koja su u redovnoj proceduri trebala biti data Općini Lukavac, jer su ista ta sredstva data i drugim općinama TK ?

Mujkić: Može se postaviti i pitanje iskrenosti Vlade TK kada je u pitanju odnos prema Općini Lukavac. Dakle, ono što su drugi dobijali kao grant, nama se uvijek nastojalo prikazati kao podrška sanitarnoj deponiji. Da pojednostavimo. Nama se kao podrška eko-deponiji stavlja i mjerenje zagađenja na području naše općine. Zagađenje je mjereno na području cijelog kantona, na svim općinama i samo je nama prikazano kao podrška izgradnji eko-deponije. Doniranje vozila za odvoz smeća općini Lukavac je prikazano kao podrška za izgradnju sanitarne eko-deponije. Istovremeno su dodijeljena takva vozila još u dvije općine i njima je to prikazano kao pomoć Vlade TK. Kad to pojednostavimo dođe ovako: Lukavac je trebao da dobije regionalnu deponiju, ostale općine su trebale da dobiju pomoć. Mi smo to trebali to da dobijemo kao nagradu za deponiju i tad bi bio vuk sit i ovce na broju, samo mi namgarčeni. Mi to nećemo dozvoliti.

Sud je institucija koja će te stvari riješiti kad nije bilo dovoljno snage da se dogovor postigne razgovorom na nivou nadležnih komisija, neka to bude tako.

Informacija o tužbi je stigla iz medija. Je li tačno da još uvijek Vi kao načelnik i nadležna služba u Općini niste dobili zvaničnu tužbu ?

Mujkić: U moju kancelariju nije stigao nikakav zvaničan dokument. Za sve sam, kao i građani, saznao iz medija. A ukoliko Ministarstvo još nije uputilo tužbu predložio bih im da malo razmisle o potezima koje vuku.

Jeste li pokušavali u razgovorima sa ministricom i ljudima iz Vlade TK ukazati na ovu, kako kažete, neiskrenost Vlade TK prema Općini Lukavac?

Mujkić: Godinama govorimo o deponiji na sledeći način. To je priča koja je počela davno prije mog prvog mandata. Mi svo to vrijeme pokušavamo da odgovornim ljudima i u Ministarstvu i u Regionalnoj deponij i u Vladi TK i u Vladi Federacije pojasnimo da su oni dužni da poštuju određene procedure. Što bi naš narod rekao, na njima je nije na nama. Da su oni ubijedili stanovnike Huskića, da su oni ubijedili građane općine Lukavac, da su oni ubijedili Općinsko vijeće Lukavca, da su njihovi argumenti bili takve snage da ubijede te ljude bila bi i deponija. Dakle, oni su napravili propuste. To što su oni u međuvremenu potrošili novac, a deponije nema, to je sad već njihov problem, a ne naš.

Jedina varijanta u kojoj potrošeni novac oni mogu namiriti je način da tužite Općinu Lukavac. Ja mislim da je on pogrešan. Ja odgovorno tvrdim da sa mojim potpisom nema nijednog zahtjeva upućenog Vladi TK da nam se dodijele sredstva sa pozicije izgradnje sanitarne eko-deponije ni feninga.

Postavlja se još jedno pitanje: zašto je Vlada TK nama sa pozicije sanitarne eko-deponije odobrila sredstva za saniranje puta Koksara – Puračić ? Mi smo taj novac uložili na osnovu zahtjeva koji smo uputili Vladi nam pomogne. Sada je njihov, a ne naš problem što su oni pare potrošili nenamjenski. Izvještaj o utrošku tih sredstava smo podnijeli. Mi, kao i sve druge općine, moramo sredstva koja dobijemo od Vlade uložiti u ono za šta su namijenjena i Vladi moramo podnijeti izvještaj o utrošku.

Čujem da ima najava i od strane Regionalne eko-deponije da i oni nešto tuže Općinu Lukavac. Koga da tuže ? Logičnije je da mi njih tužimo što nisu izgradili deponiju, jer i mi smo kao i ostale općine sa TK osnivači tog preduzeća. Pitanje je: Kako su i u šta onda ulagali ta sredstva za koja nas hoće da terete ?

Ima li nekog ličnog konflikta između Vas i ministrice ili nekoga iz Vlade iz TK ?

Mujkić: Ne. Mislim da je saradnja korektna i profesionalna. Ali i mi imamo šta reći ministarstvima. Zašto oni nama ne uplate novac od koncesija, što su njihove obaveze. Neka oni rade po Zakonima koje je usvojila Skupština TK pa da mi dobijemo novac od koncesija. I to će vjerovatno biti predmet spora, jer mi ne možemo čekati unedogled. Jedino je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva smoglo snage da izda rješenja, ostala ministarstva nisu. To je pitanje koje boli lokalne zajednice, zašto mi nemamo prihoda od koncesija.

Ostavljate li bilo kakvu mogućnost eventualnog razgovora prije sudskog epiloga?

Mujkić: Mi moramo da razgovaramo. Mi sa Vladom TK i resornim ministarstvima moramo imati dobru saradnju. Sve nedoumice u ovom slučajumoramo zajednički otkloniti. Vrlo se često desi da se „u hodu“ dođe do rješenja, pa se može desiti i da Ministarstvo povuče tužbu.

(RTV Lukavac)

Podijeli ovaj članak
2 komentara