GIKIL investiranjem 80 miliona u zaštitu okoliša prednjači na regiji!?

2 min. za čitanje

Na ovaj način dat je poseban doprinos očuvanju okoliša u lokalnoj zajednici, a u potpunosti su ispunjena očekivanja i zadaci preuzeti iz direktiva Evropske unije, te oni proizašli iz zakonskih propisa. Odgovoran odnos prema pitanjima iz domena ekologije, definiran je nedavno dobijenom okolišnom dozvolom.

Prema riječima Jasmina Imširovića, glavnog inženjera za ekologiju, GIKIL je prva kompanija u BiH koja će u okviru svoje okolišne dozvole početi da sprovodi elemente koji su direktno preuzeti iz direktiva Europske unije. U sklopu projekta Podrška implementaciji IPPC direktive u BiH (Direktiva o integrisanoj prevenciji i kontroli zagađenja) kompanija GIKIL imenovana je kao pilot postrojenje za izdavanje okolišne dozvole, tako da će GIKIL nastaviti ulagati napore kako bi IPPC projektni rezultati doprinijeli procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Ozelenjavanje industrije daje pozitivne konotacije daljem industrijskom razvoju, smatra Imširović, te naglašava:

Kroz naše učešće u projektu želimo da damo punu podršku integrisanom pristupu održivom razvoju i usklađivanju sa direktivom o integrisanoj prevenciji i kontroli zagađenja. Kao aktivni učesnici, radili sa IPPC timom iz Sarajeva i predstavnicima Ministarstva okoliša i turizma FBiH, a konkretni rezultati su to što smo od eksperata iz Evropske unije usvojili znanja koja već primjenjujemo u GIKIL-u, te jedan od najvažnijih momenata, dobijena okolišna dozvola, koja je svojevrsna nagrada i priznanje našim nastojanjima da zaštitimo okoliš, istakao je Imširović.

Inače, sveobuhvatni cilj IPPC projekta u kojem je GIKIL učestvovao jeste jačanje administrativnih kapaciteta institucija koje su uključene u zaštitu okoliša i osiguranje implementacije već transponirane EU legislative.

(SPONZORISANI ČLANAK)

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
17 komentara