[FOTO] U sklopu RK „Vijenac“ pušten u promet novi pogon

4. Septembra 2013.
2 min. za čitanje

Vijenac-Rudnik_krecnjaka_1

Ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Željko Knežićek sa svojim saradnicima pustio je danas u promet novi pogon u sklopu RK „Vijenac“ u Lukavcu, koji će doprinjeti boljem radu ovog rudnika, ali i uveliko će pomoći u radu mnogim betonarama na području Tuzlanskog kantona. Pored kvalitetnih domaćih sitnih granulacija kamena, vlasnici betonara će imati i dosta jeftiniju cijenu nabavke u odnosu na dosada kada su po ove granulacije morali ići čak do Doboja.

Vrijednost investicije je nešto manja od 100.000 KM, a povratak tih sredstava očekujemo za 18 mjeseci, ali sve nam opet zavisi od situacije na tržištu, ističe Harald Hacker – direktor za proizvodnju RK „Vijenac“.

Vijenac-Rudnik_krecnjaka_2

Oduševljenje ovim pogonom nije krio ni ministar Željko Knežiček koji je istakao da je ovo uspješan vid privatizacije te da menadžment ovog rudnika svoje obaveze prema Vladi TK izmiruje u zadatim rokovima, što je dodatni plus.

Time se pokazuje da rudnik nakon uspješne privatizacije nastavlja sa uspjehom. Ono što želim da kažem jeste da ćemo mi uvijek pomoći ovakvim firmama, kazao je Željko Knežiček – ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK.

No, pored ove radosne vijesti, vrijedi istaći da je na ovom rudniku počelo i deminiranje oko 70.000 metara kvadratnih terena što će u narednoj godini doprinjeti i širenju proizvodnje, ali i novim projektima. Ono što je zanimljivo u procesu deminiranja je da je pored novca RK „vijenac“ određena sredstva izdvojila i Vlada Tuzlanskog kantona.

Mi se nadamo da ćemo ovo završiti do kraja mjeseca,a sada nam radi jedan tim tako da ćemo to pojačati sa dva, napominje Pavo Vuković – predsjednik Udruge deminera iz Orašja.

Kako jedan filozof reče, kamen je kamen, zato što je kamen i prirodno je bogatstvo jedne države. Uistinu RK „Vijenac“ bogatstvo je ne samo našeg kantona nego i cijele Federacije Bosne i Hercegovine, jer zahvaljujući njihovim potezima mnogi investitori se odlučuju za ulaganje u našu državu.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments