fbpx

Dječak koji je u Lukavcu pucao u nastavnika još na liječenju

4 min. za čitanje

Ocu dječaka iz Lukavca koji je 14. juna pucao u nastavnika Nedima Osmanovića u prostorijama Osnovne škole „Lukavac Grad“, Općinski sud u Lukavcu ukinuo je pritvor u kojem je boravio tri mjeseca, te mu je odredio mjere zabrane, potvrđeno je za Avaz iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Dječak je ispalio četiri hica, od kojih je jedan pogodio nastavnika Nedima Osmanovića u vrat.

-Osumnjičeni Ž. M. u pritvoru je boravio tri mjeseca, nakon čega ga je Općinski sud Lukavac pustio iz pritvora te su mu određene mjera zabrane obaveznog javljanja jednom sedmično u nadležnu policijsku upravu i zabrana sastajanja s određenim osobama. Ove mjere su krajem septembra produžene za još dva mjeseca – naveo je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Dodao je da je istraga protiv oca u toku i da je osumnjičen za krivična djela zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i neovlašteno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje iz Zakona o oružju i municiji TK.

Kako dječak u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije navršio 14 godina, tako daljnje postupanje prema njemu nije u nadležnosti Tužilaštva, niti mu Sud može izreći bilo kakvu odgojnu ili drugu mjeru.

Brigu o dječaku preuzeo je Centar za socijalni rad Lukavac. Prema riječima direktorice Amire Hodžić, dječak je još u medicinskoj ustanovi.

-Dječak je još na liječenju u zdravstvenoj ustanovi. Ostat će, sigurno, još neki period, nakon toga ćemo raditi procjenu o eventualnom daljnjem zbrinjavanju, nakon što dobijemo informaciju od zdravstvenih radnika u tom pravcu – kazala je za Avaz Amira Hodžić, direktorica Centra za socijalni rad Lukavac, te dodala:

-Čekamo šta će struka reći o njegovom općem zdravstvenom i mentalnom zdravlju, pa ćemo vidjeti šta će biti dalje u vezi s roditeljstvom, trebat će vremena, još je rano za donošenje konačne odluke – napominje direktorica.

Dječak je, kako je objašnjeno, završni razred osnovne škole i priprema se za polaganje.

-Nastavio je školovanje na prilagođen način, tako da će se pripremati za polaganje nastave. Ima knjige i sprema se za polaganje – navodi direktorica Hodžić.

Dječak je, ispalio četiri hica, od kojih je jedan pogodio nastavnika Nedima Osmanovića u vrat. Pucao je po učionici, a vatru je najprije otvorio kroz vrata. Nikoga od učenika nije ranio, nakon čega se dao u bijeg. Nastavnik je s teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla, gdje je odmah operisan.

S obzirom na to da dječak u vrijeme događaja nije napunio 14 godina, prema zakonu, ne može krivično odgovarati. Riječ je o dječaku koji je poznat po nasilnom ponašanju, zbog čega je i izbačen iz škole prije nekoliko mjeseci, ali, kako je riječ o maloljetnoj osobi, policija nije mogla reagirati.

Pištolj iz kojeg je dječak upucao nastavnika registriran je na njegovog rahmetli djeda, ali ga otac nije predao nadležnoj policijskoj stanici.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments