fbpx

Danas počeo 160. vašar u Puračiću!

2 min. za čitanje

Tradicionalna, najposjećenija manifestacija na našem području počela je danas, 12. oktobra 2023. godine i održavati će se tokom naredna tri dana.

Tokom tri dana vašera glavne ceste koje vode kroz Puračić bit će zatvorene za saobraćaj. Ovo je jedna od najstarijih manifestacija ovog tipa u Evropi a svakako najstarija u našoj zemlji.

Organizatori ovogodišnje manifestacije, koja zvanično nosi naziv “160. Purački vašer-sajam”, su Mjesna zajednica Puračić i Nuhanović d.o.o., dok su partneri u organizaciji Grad Lukavac, Vlada Tuzlanskog kantona i Turistička zajednica Lukavac.

Prema procjenama i iskustvima iz ranijih godina ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100 hiljada građana.

Izlagači su tradicionalni stižu iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a značajan broj dolazi i iz Hrvatske i Srbije.

Vašar u Puračiću ima dugu tradiciju. U Puračiću računaju da je godina početka ove tradicionalne manifestacije 1861. Tada vašar u Puračiću spominje srpski historičar Milenko Filipović kada je pisao o vašarima na Balkanu. On spominje da je 1861. godine održan vašar u Puračiću. No, događaj vjerovatno ima i dužu tradiciju. Kod jednog drugog autora tako se spominje 1721. godina, kada je Bosnom harala kuga, pa je tadašnji vezir zabranio dva vašara. Jedan u Tuzli, a drugi u Puračiću.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments