fbpx

Zločini na općini Lukavac: “Udarci palicama”

3 min. za čitanje

Na suđenju za ratne zločine počinjene protiv civilnog stanovništva u Lukavcu, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako je dvaput odvođen u Srednjoškolski centar, gdje je bio pretučen.

Mitar Mrkonjić je kazao kako je do kraja augusta 1992. godine živio u Puračiću (općina Lukavac). Već od maja 1992., prema njegovim riječima, počela je podjela između stanovništva, te je većina žena i djece otišla iz sela.

“Ja sam odlazio kod zeta u Lukavac da noćim, a danju sam se vraćao da hranim kokoške i svinje”, rekao je svjedok, dodavši kako je blizu bio punkt gdje je bila policija koja ga je zaustavljala.

Krajem šestog ili sedmog mjeseca, kako je posvjedočio, kad je otišao prenoćiti kod komšije Ignjatija, trojica mladića su počela lupati na vrata.

“Glavni je bio Amir od te trojice”, kazao je, dodavši da je tada prvi put sa Ignjatijem i njegovom suprugom odveden u Srednjoškolski centar u Lukavcu.

Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk šta se sve dešavalo u toj školi, Mrkonjić je odgovorio kako “počinju izvoditi, odvoditi na ispitivanje”.

“Mog komšiju Nikolu su ispitivali, ubijali. Ja vidio da će za sat umrijeti”, naveo je svjedok.

“Mene nisu dirali. Nakon sedam-osam dana su me pustili. Neko je naredio da me puste. Zovnuli su me i rekli: ‘Ti si dobar čovjek, haj’ ti, neće tebe niko više’”, izjavio je svjedok, dodavši kako je odatle plačući kući otišao, te da je istu noć opet došao izvjesni Amir da ga vodi nazad u Lukavac.

“Svezao me lisicama za radijator. Do jutra sam bio svezan, a ujutro su me odvezali i mlatili. Tražili su da skinem cipele i čarape, te su me po tabanima udarali palicama dok nisam pao sa stolice. Tukli su me u prostoriji gdje smo svi bili”, ispričao je svjedok, dodavši kako su ga triput tukli.

Kako je kazao, nakon 20-ak dana je bio pušten, poslije čega je otišao kod ljekara budući da je bio “crn sav, po leđima, stražnjici i nogama”.

Mrkonjić je svjedočio na suđenju protiv Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašage Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića, koje Tužilaštvo BiH tereti za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica”, od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO), Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Na pitanje Srabovićevog branioca, Šabana Mujčinovića, svjedok je rekao da je bilo hrane, te da su vojnici jeli istu.

Nastavak suđenja je zakazan za 23. januar.

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Dragi Mitre i ti ko dijete. Punktovi i jesi sluzili za pljacku. Slicni onima na raskrsnici prema Modracu, na raskrsnici u Mosorovcu,Sickoj petlji itd. Da li im je cetnik u tenku T55 dosao. Otpuhao bi i njih i one vrece sa pijeskom. Da si bio sirotinja ne bi te dirali. Nego imao si svinje,kokosi,rakije pune kace,domacin covjek. Pa i nama koji nismo srbi su uzimali auta, kamione lafo za vojsku. Pa ti sa potvrdom haj trazi svoje. Ratovi se i vode radi pljacke teritorije,materijalnih dobara, zlata, nafte….

Pohapsit i na robiju sve idiote hrabre što svezane udaraju ljude. Nije bitno koje su vjere ti hrabri junaci

A jeko Amir?

Rahmetli Amir bivsi vlasnik picerije BEL,_AMI na bremenu

Vojnici Armije BiH, pa i ovi nazovimo ih isljednici iz srednjoskloskog centra su vaspitacice iz obdanista naspram cetnickih smecarosa. Dobio je batine pa pusten, cak je i jeo istu hranu kao i vojnici koji su ga ispitivali. Ovo zadnje je dovoljno da se nema potrebe komentarisat ovaj clanak vise…Naravno isljednici koji su ga premlatili trebaju odgovarat, dok jos nijedan cetnik i katil Ozrenski nije ni uhapsen, osim onog govneta sto je naredilo ispaljenje granate na Kapiju..

Nazivati bagru koja muči civila “isljednicima” je davanje legitimiteta zlocinima. A logika tipa” a sta su nama cetnici radili” je takodjer opasna, jer daje prostor za opravdanje zlocina. Zlocini jednih ne trebaju opravdavati zlocine onih drugih. I svakako sve zlocine trebamo osuditi jer u zlocinima nema “nasih i njihovih”, jer niti jedan zlocinac nije moj, a nadam se niti tvoj.

Ono govno Milan Dukic ziv i zdrav. Cuva ga smrdija. Kazu na lecenju u VMA. Nikada on nece pasti u sake tuzilastva BiH. Zato salju otrovne strelice kako smo sami sebi podmetnuli eksploziv na Kapiji,Markalama….Sve im to prolazi jos uvijek.
Armija BiH jedina odbrambeno-oslobodilacka vojna formacija koja nije okaljala obraz. Ovi kokosari iz gore navedenog teksta su obicne p….koje su koristile konfuziju da se obogate.