fbpx

Zločini na općini Lukavac: “Ubijen i sahranjen pod oznakom NN”

2 min. za čitanje

Izvor: Sud BiH

Na suđenju za zločine počinjene na području Lukavca, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je saznala za ubistvo oca u junu 1992. godine.

Slavica Stjepanović je ispričala da je 15. maja 1992. godine napustila Lukavac sa porodicom, a da je njen otac Nikola Jović ostao, boraveći u kući u Puračiću i stanu u Lukavcu.

Ona je kazala da je početkom juna uspjela da se čuje s tetkom u Puračiću, koja joj je rekla da su dolazili “Amir i vojska” i da su joj oca tukli kundacima i šutali nogama u dvorištu. Dodala je da se nakon desetak dana čula sa zetom, od koga je čula da joj je otac ubijen.

Stjepanović je izjavila da joj je komšija Branko Božanović, kada je došao u Brčko, pričao da je bio zatvoren u Srednjoškolskom centru s njenim ocem i da je on podlegao od batina.

“Pričao je da su izvodili redom, jednog po jednog, i tukli… Rekao je da otac više te bolove i maltretiranja nije mogao izdržati. Samo su ga ubacili jedno veče… Tražio je vode, ali nisu mu dali”, kazala je svjedokinja i dodala da joj je Božanović rekao da je njenog oca sahranio sa još jednim licem.

Stjepanović je kazala da je poslije, dok je tragala za posmrtnim ostacima oca, saznala od jednog čovjeka iz pogrebnog društva u Lukavcu da je 29. juni 1992. upisan kao datum očeve smrti. Navela je da je ostatke oca pronašla na mjestu označenom kao “NN 23”, te da je obavljena ekshumacija.

Optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO), Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Nastavak suđenja je 30. januara.

Podijeli ovaj članak
27 komentara
Subscribe
Notify of
27 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

I da je moj rodjeni otac radio zlocine ili se ne humano odnosio prema zarobljenicima treba ih kazniti shodno onome sto su cinili.
Ni po babi ni po stricevima.
Samo PRAVDA.

Jednom rijeci KRIMINALCI bili i ostali.
Svaka vlast voli da ima takve ljude od zadatka koji ce da ih slusaju u zamjenu za slobodu.

Bel Amir

omjer zločina je kao u primjeru kada ŽRTVA PLJUNE DŽELATA braneći se od njegove grupe nitkova koji tu istu žrtvu prije pokolja izmrcvare batinama

Zbog ove naše gamadi ostat ce vječna mrlja na obrambenom ratu, i data je isprika Srbiji i Republici Srpkoj da izjednačavaju zločince i žrtve. Pored suđenja za ratni zločin ovim smradovima treba suditi i za veleizdaju jer su se posrali na svakog borca koji se borio da spasi svoju familiju i državu.

A ko ce odgovarati za pocinjene ratne zlocine u Orahovici ,Jaruskama ,Dobosnici ajmo iskreno ko je za to kriv ako cemo pravdu

Neka odgovaraju počinioci. Ta licemjerna logika “prvo da osudimo vaše zločince pa onda naše” je razlog zašto će ovde opet biti rata čim strancima dosadi da čuvaju mir. Pa ćemo onda opet brojati žrtve i govoriti kako naši nisu krivi.

Sve si rekao kako treba.

Sudeci po mjestima na kojima su vrsili zlocine, ova grupa nije smjela da ode dalje od Poste u Puracicu jer se intenzitet pucanja iz Devetaka drasticno pojacavao.

Morbidno je genocidne velikosrpske zlozine dovoditi u istu ravan sa pojedinacnim. Njihova “Velika” Srbija je bila, jeste i ostaje
zaristem opasnog virusa koji ceka povoljan trenutak da mutira u pandemiju zla koja je harala ovim prostorima veoma cesto.
Ono sto se sada desava u Crnoj Gori je isti rukopis,ista matrica,isti nacin koji su zapamtili,po zlu, svi narodi ovoga podneblja.
“Nerijeseno srpsko pitanje” “ugrozeno “svetosavlje je krilatica vaskolikih zlocinaca koji zude da krenu u nova stradanja i ratove.Svako ko cuti,i ne dize i glas i stas pred ovim zlom, rizikuje da dozivi ponovni pakao.

Moze li neko naci nacin da ovog Milenka makar malo iskljuci sa ovog portala.On je patoloski slucaj.

Izdavati se javno za “realistu” je neizljeciva patologija.Takve primjerke treba nauka…

Molim administratora Sodalive-a da ovakve komentare, u kojima se neosnovano diskredituje i banalno vrijeđa čovjek koji na pismen način iznosi svoj stav, prije objave pažljivo pregleda. Šta je to napisao uvredljivo korisnik Milenko Blagojević, na osnovu čega bi ti da se isti “malo isključi sa ovog portala”? Ako ne dijeliš nečije mišljenje (a isto nema elemente mržnje i vrijeđanja) da li to znači da to mišljenje treba “zabraniti”. A davati nekom “medicinsku dijagnozu” ovim putem je krajnje uvredljivo i primitivno nisko. Mislim da možeš mnogo bolje od ovakvih uvreda i zahtjeva za “cenzurom” slobodnog mišljenja.

*** To sto sam napisao je vise zbog toga sto doticni siri mrznju a sad je do tebe da li je demokratski lajat protiv bivseg naroda da bi bosnjacima sto vise u *** usao.

@”realan”-Ocito je da se tvoj “realizam” zasniva na negiranju istine da su Bosnjaci bili zrtvom .Tvoj suspektni odnos prema neospornoj tragedij jednog naroda izazvanoj ,isto tako suspektnim apetitima “nebeskog naroda”,ili “pupka sveta”,svodi se na eklatantne pravopisne i tendeciozne nebuloze.Ime naroda,Bosnjaka,pisati malim pocetnim slovom pokazuje da se tvoj intelekt i dusa mjere mikronom.
Upravo onaj ,koji negira nepobitnu istinu,siri mrznju.Time sto “posrbljujes” svakog zivog covjeka, govori o tebi i i dijelu tvoga naciona ,dovoljno i zorno pokazuje sustinu problema.
Vrhunac tvoje “pismenosti” govori i to sto si proglasio taj tvoj narod “bivsim”Ili kako rece-citiram:”lajat protiv BIVSEG NARODA…” Zato,kada se upustas u nesto sto ti je velika nepoznanica,provjeri dobro sto si mislio i kako napisao.Provjeri to nekoliko puta .Ima ona latinska:”Repetitio est mater studiorum .”

@theclash Istina cesto zaboli vise od najljuce rane.Zato i ima komentatora koji u nedostatku argumenata potezu primitivne odrednice kako bi zamaglili vidike i verbalno udarili na nekoga koji im remeti kvadraturu njihovih “krugova” u kojima se vrte ne znajuci da je svijet mnogo siri i duzi nego njihova fikcija.
Tvoji visperni komentari ,napisani u formi eseja, su novi kvalitet koji je nasusno potreban u svim oblicima dijaloga bez kojega se tesko moze dokuciti istina.
P.S. Istinski ti se zahvaljujem na podrsci koja mi mnogo znaci.

Sloboda govora i javnog misljenja je cesto konfrontirana sa cenzurom.Sto je istina vidljivija, i ubojitija,direktno proporcionalna je odgovoru pogodjenih.Ukoliko oni imaju moc vlasti ,koncentriran u svojim rukama,onda je to opasno.Ako je,pak, rijec o psovkama i ne toliko vaznim uvredama,onda tu cenzura nije potrebna.Komentari kojima se sluzimo o uspostavljanju fer dijaloga na nasem portalu bivaju ponekada zasnovani na primitivizmu intelektualno i prakticno inferiornih pojedinaca.Oni i realno ne mogu da “preskoce ljestvicu” koja im je previsoko postavljena.Zbog toga se javljaju frustracije koje pokusavaju jednim “racvastim jezikom” da za sebe ucine “bezbolnijim”.To je njihov nivo koji im je maksimum i svakodnevnica.Meni,licno, ne predstavlja nikakav problem.Uvijek pokusavam da konstruktivno ucestvujem u dijalogu.I stoga prilagodjavam komentare na osnovu cinjenica.Svako snosi rizik da bude neosnovano napadnut i ima obavezu i pravo da reciprocno odgovori.To se odnosi i na mene.Zato i ne smatram da je intervencija urednika u ovim slucajevima neophodna.Za sve sto napisemo dgovaramo licno .Urednik nam je obezbiijedio mogucnost iznosenja misljenja javno.I to je najbitnije.Ima ona narodna:”Ne pada snijeg da pokrije brijeg,nego da svaka zvjerka pokaze svoj trag.”A tragova ima mnogo.Velika vecina zna da ih pravilno “procita”Ona “manjina”,koja to ne zna i nece,je svejedno dijaloski hendikepirani.Njima ne pomaze ni sva mudrost ovoga svijeta…

Milenko, iskreni pozdrav i respekt iz Mostara.

@the clash ,Veliki pozdrav uz Veliki repekt!
Rado bih s tobom popio kahvu u mostarskom Sadrvanu .

Miljenku ide moja podrska mada se ne slazemo bas uvijek.

Dzeko,principijelnost je nijansirana.Tvoji komentari su originalni i prepoznatljivi.Kao jednom od doajena-komentatora na portalu,zahvaljujem se na podrsci.

Svaki zlocin je krivicno djelo za sebe..

Crnogorac,ja sam čuo da su usluge psihijatara na zapadu skupe i da se od socijale teško mogu priuštiti ali ipak…

Vjerovatno mislis na ovog Crnogorca sto visi dan noc na ovom portalu i vrijedja druge narode da bi se uvuko Bosnjacima u bulju.Vrijedi pokusati potraziti psihijatriske usluge bez obzira jel na socijali ili ne.Inace ode Pujdo dodjavola

Mi bosnjaci smo najgora mraka. Ko je odgovarao za Dobosnicu itd… ni ne spominjemo to ni ne zna se da se desilo, a da ne spominjem Srebrenicu ili Prijedor. A imamo slucaj par mrtvih četnika i pretučenih i odma smo sve svoje predali ko god je zavirio u to. Zasluzujemo i gore da nam se desi. Dok se srbi po Bih naoruzavaju i filuju nacioonalizmom i cetnistvom mi se stidimo onoga sto se nama desilo i poturamo vrat za repete.

” i odma smo sve svoje predali….” Nadam se da ipak ne smatraš da su ” tvoji” oni koji su mucili ili ubijali neduzne ljude, i to samo zato sto su se “pogresno” zvali ili molili ” pogresnom bogu”. Jer sta te mucitelje, razlikuje od krvnika koji su izvrsili genocid u Srebrenici ili koji su ubijali civile u Dubosnici. Pokazivanje solidarnosti samo unutar svoje etno nacionalne ili ideoloske grupe nam nece nicega dobrog donijeti. Svi zlocini bez izuzetka trebaju biti procesurani. Tad cemo imati zdravo drustvo jednakih pred zakonom.

brate da je i moj otac medju njima ja bih ti po kratkom postupku za primjer drugima ako si si kriv kriv si i snosi posledice