fbpx

Zločini na općini Lukavac: “Smjene zbog propusta”

3 min. za čitanje

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je smijenio komandira Vojne policije u Lukavcu čim je saznao za propuste.

Dževada Salibašića, nekadašnjeg komandanta Teritorijalne odbrane (TO) u Lukavcu, u nastavku suđenja unakrsno su ispitivale Odbrane.

Svjedok je kazao da je za maltretiranje srpskih civila za vrijeme i poslije akcije pretresa saznao od optuženog Zijada Srabovića, koji je bio njegov pomoćnik za bezbjednost.

Srabovićev branilac Šaban Mujčinović predočio mu je iskaz iz 2016. godine u kojem je naveo da je za maltretiranja saznao od komandira Vojne policije Seada Osmanovića zvanog Geler.

Salibašić je rekao da je to “drugi kontekst” i da je napravljena postakcijska analiza, koju vrši pomoćnik komandanta.

Kako je naveo, u to vrijeme bilo je deset borbenih dejstava i on je bio na terenu, te nije imao informacije o dešavanjima.

“Odmah po saznanju da je komandir Vojne policije napravio propuste, bio je smijenjen na licu mjesta i pokrenut je postupak”, kazao je svjedok.

Potvrdio je da je od doktora saznao za ubistvo jednog privedenog lica, kao i da mu doktor nije rekao da je o tome razgovarao sa Srabovićem.

Salibašić je kazao da je 4. oktobra 1992. godine razriješen dužnosti i da je na sjednici Ratnog predsjedništva iznio informacije o negativnim pojavama i pritisku na srpsko stanovništvo.

Za komandira Vojne policije, kako je dodao, postavio je Rusmira Glibanovića. Napomenuo je da je pokrenuta reorganizacija Vojne policije, koju je izvršio Srabović.

Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk, svjedok je potvrdio da je Srabović u tom procesu smijenjen, ali da ne zna detalje, jer je već bio otišao na drugu dužnost.

Potvrdio je da od Osmanovića nije dobio izvještaj o ubistvu u prostorijama Vojne policije i da je za to saznao mimo procedura. Dodao je da je od Srabovića dva puta tražio izvještaj, ali da ga nije dobio.

Sraboviću se sudi sa Refikom Morankićem, Ahmetom Bajrićem, Abidom Arapčićem, Senaidom Ćosićem, Pašagom Čajićem, Samirom Džambićem i Mirsadom Žilićem za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Na pitanja Morankićeve Odbrane, Salibašić je odgovorio da mu je poznato da je Morankić obezbjeđivao hranu i druge stvari za Modračku četu.

Rekao je da mu nije bilo poznato da je komandir Vojne policije Osmanović privodio civile srpske nacionalnosti u objekat klaonice u Modracu. Svjedok je potvrdio da je klaonica korištena i kao vojni pritvor. Kazao je da nije čuo da je komandir Glibanović ispitivao privedene u klaonici.

Salibašić je potvrdio navode branioca Sanjina Bandovića da je u Dugalićima stradalo osam članova jedne bošnjačke porodice, kao i da su zapaljene kuće.

Suđenje će se nastaviti 21. novembra.

Podijeli ovaj članak
11 komentara
Subscribe
Notify of
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

U kanalizaciji ratova najveći komadi uvijek isplivaju na površinu. Nažalost, ni moj tada napredni Lukavac nje bio izuzet od ovog pravila. Kad se samo sjetim kako su ta individua zvana Fiko i njegovi plaćenici vedrili i oblačili po Lukavcu. A sve je bilo vezano za pljačku, uz odvratne izgovore da su svi hapšeni (bez naloga najvjerovatnije) ljudi srpske nacionalnsoti, jer su tobože imali oružje, radio stanice itd. Mi ostali smo bili obični miševi koji su se brinuli samo za svoje živote. Svi su pričali o strahotama koje su se dešavale našim surađanima sa “pogrešnim krvnim zrncima” u njegovom privatnom zatvoru u Modracu. I neki građani Lukavca su to verbalno podržavali uz argumente ” a šta nama rade če…ci” neopravdano stavljajući znak jednakosti između onih što granatiraju i ubijaju Lukavac i lukavačkih Srbi koji su ostali u Lukavcu da dijele sudbinu sa nama. Svi, ali baš svi, koji su radili zločine ili ih nisu spriječili, a morali su, trebaju odgovarati. Bez pravde ova zemlja nema budućnosti. To nam svima mora biti jasno inače ćemo živjeti u laži i mržnji koja će nas jesti kao neizlječiva bolest.

Odavno nisam procitao bolji komentar.Bravo i svaka cast.Nadam se da nece Pujdo (Muhamed Balijagic ) alijas milenko blagojevic i njegovi simpatizeri ostati uzdrzani.

Greska u pravopisu (Nadam se da ce )umjesto da nece.hvala

Naravno Smolućane da ćes ovdje pročitati realan komentar.Zato si na ovom portalu a nisi negdje na nekom RS portalu.Niko nije protiv da odgovorni za pojedinačne icidente odgovaraju.Ali šta je sa mnogoljudnijim zločinima, šta je sa Dobašnicom pri vašim izlaskom iz Smoluće krajem avgusta 92? Zar te nisam zamolio da das komentar ili informaciju o nestalom fudbaleru Radničkog Džinić Nedžadu, za koga ste dogovorili razmjenu i slagali , a nikad do danas porodica ne zna šta je sa njim.Šta je sa Novakom Đukićem koji je naredio granatiranje Kapije ? Možda ga krijes negdje u Srbiji bas ti ?Kao sto ste krili Dr,Dabića ( Karadžića). Niko ne treba da bude amnestiran za zločin.Odgovarat će ova buranija za svoje ne čojstvo, ali na vagi zločina niko Vas ne može sustići !!! Milenko je insan, nemoj ga vrijeđati samo što govori istinu koja Vama ne paše.

Ja sam jedini Srbin na ovom portalu i komentarisem samo onda kad dirnete moju Smolucu koja je za vas agresorsko mjesto puno Srbocetnika i koljaca koji su pobili sve stanovnike sela Agici izivljavali se na njima do te mjere da ste bili spremni da sve Smolucane u Hag posaljete.Ja sam naravno na portalima RS ako nemas nista protiv mnogo vise nego ovdje gdje sam kao jedinka pokusao da docaram i drugu stranu ((opsadu,patnju,bol izivljavanja i lazi tipa vaseg reportera Saliha Brkica) medjutim ne ide nikako pogotovo kod osoba koje su indoktrinirane mrznjom tako da razum tu nema mjesta.Sto se tice Pujde davno sam rekao on je vas eto vam ga niko ne zali za njim.Ovim je diskusija zavrsena bar sto se mene tice.the discussion…

E moj Smolućane, tvoja “opsada, patnja , bol ” je trajala od 15.maja 1992 do 28.avgusta 1992, dakle manje od 3 i po mjeseca.A naša opsada / Sarajevo, Goražde..cijela BiH ) je trajala sve do Dejtona 1995 .Logore da i ne pominjem. Opet si ostao dužan da kao pošten građanin BiH daš podatke o nestalom fudbaleru Nedžadu Džiniću.Pozdrav za gospodina Milenka Blagojevića, koji je također na ovom portalu , kao i dosta naših komšija iz Puračića koji su ostali u svom na svome a ne poletjeli za planovima Dr.Dabića, Krajišnika, Koljevića, Plavšićke …Šta bi sa ovim tvojim liderima iz 92 Smolućane ? Čestitaj im u moje ime Dan Državmosti BiH.Njega su 25.11.43 u Varcar Vakufu izborili moji i Vaši pretci. Izdali ste tekovine svojih djedova.Smrt fažizmu.

Diskusija nije i nikad nece biti zavrsena, dok je zivih nas koji prezivismo tu vasu dobrotu. Covjek te lijepo pita za Dzinic Nedzada, i ta pitanja su vam postavljana sto puta, ali vi to kulturno izbjegavate 20 i kusur godina. Svi zlocinci moraju kad tad odgovarat, pitacemo vas jos 20 godina ako treba sta ste uradili sa zarobljenih vojnika i civila prilikom proboja na Smolucu.Valjda od vas nekog savjest malo pripece barem pred smrt, pa nam date odgovore….

Jednom si “diskusiju” bio zapoceo pa si sve duele izgubio.Zato ostani na Onamo,onamo portalima tj. ondje gdje jednoumlje i netolerancija caruje.Postedi nas i sebe ,kao jedinke, i ostani u tvome stadu kao i sve ovce.I cuvaj se da ne zalutas…

Naravno da trebaju odgovarati. Mi ( Bosnjaci ) jos uvijek cekamo odgovor od dobrih i pitomih komsija Srba sa Ozrena , ko ispali granatu na Tuzlansku Kapiju, da se i taj lola procesuira.Valjda ima idjean posteni Srbin u Sizju, Krtovoj, Porjecini da nam kaze kuda su odvedeni zarobljenici iz Dobosnice, da im se barem kosti sahrane. Nemoguce da niko nije vidio 2 zene koje su odvedene dok ste se vi izvlacili iz okruzenja Smolucanine moj dobri.Svi sve znamo ko je sta cinio u te 4 proklete godine, pa bi bio red da se operemo kod komsija, pa ko hoce nek opet sanja bratstvo i jedinstvo…

Da, da gospodin Morankic je bio kuhar od 92’ do 95’ i vozac sanitera naravno.

A da neko Morankica upita malo o rahmetli Modrackoj ceti koju posla u smrt….