fbpx

MUP TK o slučaju GIKIL: Slobode lišene četiri osobe, pretres porodične kuće

2 min. za čitanje

Nastavkom aktivnosti na  suzbijanju i rasvjetljavanju najsloženijih oblika krivičnih djela iz oblasti organizovanog i privrednog kriminaliteta, počinjenih od strane odgovornih lica u pravnom licu “GIKIL” d.o.o. Lukavac, u predmetu Pramod Mittal i drugi, policijski službenici Uprave policije MUP-a TK, Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom TK,  po Naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, dana 19.11.2019. godine preduzimaju radnje pretresanja službenih prostorija “GIKIL” d.o.o. Lukavac, kao i porodične kuće koju koristi osumnjičena M. E., iz Lukavca, uposlenica“GIKIL” d.o.o. Lukavac na poziciji sekretara društva, kojoj će nakon izvršenog pretresanja biti oduzeta sloboda.

Navedenom Naredbom Kantonalnog suda u Tuzli, naređeno je i pretresanje stambenih objekata i službenih prostorija koje koriste lica I. B., iz Ljubuškog, zatim M. P., iz Posušja, i I. V., iz Ljubuškog. Pretresanje navedenih lokacija i lica izvršeni su od strane policijskih službenika Federalne uprave policije Sarajevo, koji su navedenim oduzeli slobodu i iste će predati službenicima Uprave policije MUP-a TK, Odsjek za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije.

Nakon izvršenih pretresanja, privremenog oduzimanja  predmeta i dokumentacije, koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku , navedena lica će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata Kantonalnom tužilaštvu TK-a  zbog postojanja osnova sumnje da su  počinili krivično djelo “Organizovani kriminal” iz člana 342. stav 2. i 3. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelima: produženo krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te “Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju” iz člana 247. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te time nanijeli višemilionsku materijalnu štetu pravnom licu “Gikil” doo Lukavac.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

E.M a sada….Fatusic, Dajdzic, Muminovic, Aganovic, Dubravic, Beganovic, Mesic, Busevac, Zonic, Imamovic..

Oho. Zavezati gospođu lisicama obavezno.