fbpx

Zatražena kazna sedmorici optuženih za zlostavljanja i premlaćivanja na smrt u Lukavcu

3 min. za čitanje
Abid Arapčić, Refik Morankić, advokat Meris Ćato i Ahmet Bajrić. Foto: BIRN BiH

Izvor: Sud BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je kažnjavanje sedmorice optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima u Lukavcu 1992. godine.

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo sve navode optužnice koja Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Pašagu Čajić, Samira Džambića i Mirsada Žilića tereti za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu, od juna do oktobra 1992. godine.

Tužiteljica Eldina Biuk je rekla da su svjedoci potvrdili da je Ahmet Bajrić bio među vojnim policajcima koji su tukli i mučili civile zatvorene u srednjoj školi, kao i da je učestvovao u premlaćivanju Nikole Jovića, koji je od posljedica batina preminuo.

“Svjedok je potvrdio da je Ahmet Bajrić bio među vojnim policajcima koji su zlostavljali, i da je koristio palicu i elektrošoker“, navela je tužiteljica.

Kazala je da Zijad Srabović, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, nije preduzeo ništa da spriječi zlostavljanja.

“I pored toga što je znao… optuženi nije poduzeo niti jednu radnju radi sprečavanja nezakonitog zatvaranja i zlostavljanja“, istakla je Biuk.

Prema njenim riječima, dokazano je da je Bajrić u Puračiću zlostavljao jednog civila, a Čajić, Džambić i Žilić u osnovnoj školi u Lukavcu. Srabović je civilu u Lukavcu, kako je navela, govorio da prizna jer on “ne može zaustaviti vojne policajce”.

Tužilaštvo je navelo da je dokazalo kako je Refik Morankić formirao zatvor u objektu klaonice u Modracu i da je bio nadređen pripadnicima “Fikine jedinice“, odnosno Hrvatskog vijeća obrane Modrac.

Tezu Odbrane da je Morankić tokom rata nabavljao oružje i hranu za Lukavac, kako je rekla Biuk, Tužilaštvo ne spori, ali smatra da je zbog činjenice da je bio jedini koji je mogao obavljati te poslove stekao ugled i autoritet.

“Dozvolio je sebi da radi šta hoće. Zbog te moći Refik Morankić formirao je svoju jedinicu i svoj zatvor“, kazala je tužiteljica.

Ona se osvrnula na svjedočenja o mučenjima i zlostavljanjima zatvorenih u klaonici, nečovječnim postupcima Arapčića i Bajrića, te o saznanjima Morankića koji nije ništa preduzeo da to spriječi. Biuk je podsjetila na iskaz svjedoka koji je vidio brutalno premlaćivanje jednog civila obješenog za metalne kuke, koji je preminuo od zlostavljanja.

Završne riječi Odbrana zakazane su za 25. januar.

Podijeli ovaj članak
11 komentara
Subscribe
Notify of
11 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sve počinioce zločina treba kazniti a ovi optuženi to nesumnjivo jesu. Nadam se da će i presuda pokazati da je tako. Ne može se jedan zločin pravdati drugim,makar i većim. Šačica pojedinaca , bolesnika , inspirisanih uglavnom ličnim interesom kao što je Zijad Srabović, okaljala je poštene domaćine koji su branili svoju nejač. Srabović je svojim nečinjenjem postao veliki Bošnjak i unovčio je to debelo kroz institucije,plate i karijeru. Morankića ne treba posebno ni analizirati. Onaj ko je vozio i vodio konvoje tada na toj relaciji zna kakvi su se novci tu uzimali. Ahmet je opet primjer čovjeka umno bolesnog. Vjerujem da velike pare vidio nije ali postoje ljudi koji uživaju da budu veliki mučeći druge ljude. To je valjda kompleks konobara koji spoji korisno i ugodno. Postane neko mlateći nemoćne.
Elem,nikoga ja od njih lično ne poznajem ali sam se nagledao toga u Republici Srpskoj i pošto sam živio u Puračiću interesovalo me sve vezano za ovaj slučaj. Sve svjedoke poznajem lično i sa većinom sam razgovarao. Ja znam da su krivi.
Mještani Puračića su akcijom čišćenja pravoslavnog groblja pokazali ko su i kakvi su. Oni nisu odjednom postali ljudi. Oni su to oduvjek bili ali su se sklanjali od budala i manijaka poput ovih gore kao što sam i sam morao ignorisati zvjerske poteze pojedinaca u RS.
Srđan Aleksić iz Trebinja nije i ostatak priče znamo.
Ja bih bio sretan da svi Srbi koji su činili zločine budu osuđeni.Razočaran sam kada vidim da su se neki izvukli pristajući da svjedoče protiv krupnijih zvjerki. Krupnije zvjerke treba da plate a svjedočenje ne nože da znači da nema veze što si ubio nedužnog… Biću sretan kada i ove gore osude. To žrtvama neće mnogo pomoći ali to će nam svima pomoći da shvatimo da se i u ratu moraju poštovati neka pravila i principi ljudskosti.

Meni je neshvatljivo da je na spisku zlostavljanih i Aziz. Ovi manijaci nisu birali stedstva niti imali obzira ni prema pripadnicima svog naroda

Oslobodit ljude.

Đžambu pod hitno u zatvor ja gledao kad ih je mlatio

ma dali je moguce??? pa zar u Lukavcu da se dese zločini nad Srpskim civilima??? Ajde seronjo miljenkoi blagojeviću sto si promjenio vjeru za večeru reci nesto o tome kako je bilo ratnih godina u Puračiću???

Da nisi mozda ti sturno u bg smolucaninu

Smolucani su u miru i tišini 92’ izasli iz sela preko Dobosnice u Krtovu.
Mrava nisu zgazili.
Dusice drage. Na ranu vas stavit.
Al kad se osunetis.

Zijad,Fiko i Ahmet svakako nisu bili u Dubosnici kada se vodila bitka za Smolucu. Takvi su se klonili borbe i linjje. Ispravite me ako grijesim.

(Ne)prijatelju, zivjeli su isto kao i ostali ljudi. Borili se da prezive. Ja ne znam ni za jedan slucaj da je nekom druge vjere nesto lose napravljeno u Puracicu. Dokaz ti je i crkva, eno ti je i dalje netaknuta. A znamo dobro sta ste vi radili… Sistematski.

Pa ti onda ocigledno nisi u toku. Izguglaj Zijsd Srabovic i ostali na http://www.detektor.ba , procitaj sve pa onda kazi svoje misljenje.

Bice krivi su za genocid nad srbima u Lukavcu