fbpx

Suđenje osmorici za zločine na općini Lukavac: “Podlegao od batina”

3 min. za čitanje

Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene na području Lukavca, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je čuo kako je Nikola Jović podlegao od batina u Srednjoj tehničkoj školi.

Jasminko Dugonjić, nekadašnji komandir samostalne čete u Puračiću, izjavio je da je jedan broj mještana naselja Puračić otišao po nalogu Srpske demokratske stranke (SDS), a da su ostali starosjedioci srpske nacionalnosti.

“Pretresi su počeli u junu 1992. godine. Počeli su da pretresaju i legalni i ilegalni organi. Bila je Vojna policija i neki drugi koji nisu trebali da ulaze u srpske kuće. Skoro sve srpske kuće su pretresane”, kazao je Dugonjić.

Svjedok je nabrojao osobe srpske nacionalnosti za koje zna da su privođene, te da je među njima bio i Nikola Jović.

“Čuo sam da je Nikola Jović podlegao, kažu, od batina”, rekao je Dugonjić, pojasnivši da je Jović bio stariji čovjek koji se jedva kretao.

Dugonjić je svjedočio na suđenju Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Abidu Arapčiću, Senaidu Ćosiću, Pašagi Čajiću, Samiru Džambiću i Mirsadu Žiliću, optuženima za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Dževad Salibašić, nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane (TO) Lukavac, kazao je da je njegov pomoćnik za bezbjednost bio Zijad Srabović. Dodao je da je pomoćnik komandanta za bezbjednost u cjelini odgovoran za rad Vojne policije tokom izvršenja zadataka i za njihovu kontrolu.

“Pod tim podrazumijevam da je to lice odgovorno da kontroliše sve aktivnosti koje je Vojna policija izvodila u određenom vremenskom periodu. Ako uoči nepravilnosti u radu svojih jedinica, obaveza mu je spriječiti, sankcionisati, izvijestiti i predložiti mjere”, rekao je Salibašić.

Govoreći o srpskom stanovništvu na području Lukavca, Salibašić je naveo da se jedan dio iselio, otišao prema Ozrenu, dok je drugi dio stanovništva ostao.

“Bilo je represija prema tom stanovništvu od strane jedinica i grupa koje nisu ušle u sistem rukovođenja i kontrole”, kazao je Salibašić.

Dodao je da su postojale indicije da ima naoružanih Srba i da se skupljaju, te da je izdao naredbu da se izvrši pretres i blokada terena, da se oduzme oružje i da se podnese izvještaj.

“Nađena je određena količina oružja, napravljeni zapisnici, i idemo dalje. Nakon tog pretresa vršena je represija nad Srbima. Ja to nisam znao odmah”, rekao je Salibašić.

On je kazao da je djelimično Vojna policija prekršila ovlaštenja u represiji privođenja, dovođenja i maltretiranja u školi.

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sve sami ratni profiteri. Da su cetnici htjeli napasti i zauzeti Lukavac oni bi to sigurno uradili. Teritorije su unaprijed podijeljene 1991 i to je cinjenica mnogo puta dokazana. Oni su glumili Hosovce i Rambo vojnike po lokalnim kafanama i napustenim objektima. Sada im se to obilo o glavu. Fiko je zeznut lik i s njim se niko od lokalaca ne smije zamjeriti. Dok SIPA ne uleti o ovome ce se jos dugo naglabati.

Ako je tako prošao djed Nikola “koji je bio jedva pokretan “(ali i drugi Srbi koji su ostali u svojim kućama) šta bi bilo sa mlađim,vojno sposobnim Srbima da ne odoše iz puračića?

Da li će se na novom spomeniku u Puračiću,čaršiji,naći mjesta i za ime djeda Nikole? On je bio nedužna žrtva rata lojalna tadašmjim vlastima.

Naravno da nece. Kao sto nece ni destine drugih civilnih zrtava rata Bosnjacke nacionalnosti ,koju ste vi ” Jugosloveni ” pobili sa Ozrena . Pobili granatama, mecima a i klanjem i spaljivanjem po Dobosnici, Gnojnici, Orahovici, Jaruskama itd. Djedu Nikoli je mjesto na spomeniku civilnim zrtvama rata koji takođe treba napravit u Lukavcu i naravno da pocinitelj mora odgovarat.Da ste bodgom tako azurni vi Jugosloveni Lukavacki i Ozrenski pa da nam barem kazete ko je bio na smjenii na topu u Vrbaku kad je ispaljena granata na Kapiju ili gdje kosti nestalih za proboj na Smolucu.

Lafo, šta su ti to Bošnjaci, od kada je to… pa zar nisi bi Jugosloven kada si se rodio ?

Doticni su i mogli napravit sranje samo u Puracicu, jer cim prodju Postu, govno im zamre na sam spomen Devetaka. O Dobosnici da i ne govorim…

o kojem devetaku pricas? mozda onom istom na kome sam licno dolazio u intervencije jer sa hodzica dva stalno linija devetacana bjezi. jel o tom devetaku mislis KARINASU JEDAN.cast devetacanima sa gegica kamena a hodzice jedan su drzali tabacani karlo karinasu jedan de stavi pravo ime da znamo koje govno to laprda

MANIJACI.
Sramota me sto ih uopste poznajem i sto smo na istoj opcini.
Samo u zatvot i da ne vide bijela dana.
Ni naredjenja nisu slusali.
Djubrad
Gamad

Zbog tih ,,zivotinja,, stidim se sto pripadam toj opcini.
Osuditi ih da ne vide bijela dana.
Ni naredjenja nisu slusali.
MANIJACI.