fbpx

Suđenje Aljukiću: Svjedok tvrdi da mu je Aljukić “sredio” kaznu

3 min. za čitanje

Prvi svjedok Nusret Bećirović, kojeg je saobračajna kontrola, prije pet godina zaustavila u okolini Srebrenika zbog brze vožnje, svjedočio je o svom telefonskom pozivu Samiru Aljukiću, koji mu je prema njegovom svjedočenju pomogao da tada ne izgubi vozačku dozvolu, jer je pored toga vozio pod uticajem alkohola.

Policajci Husein Budimlija i Miralem Kuduzović, koji su ga tog dana zaustavili su kazali da se ne sjećaju Bećirovića a takođe su potvrdili da ih Aljukić nije zvao telefonom kako bi intervenisao za ovaj problem.

Svjedočenjem Nusreta Bećirovića, iz Tojšića, danas je nastavljeno suđenje Samiru Aljukiću, nekadašnjem načelniku sektora uniformisane policije MUP-a TK. Tužiteljica Danica Arapović-Kovačević je ispitivala Bećirovića o događaju iz 2010. godine kada ga je saobraćajna kontrola u okolini Srebrenika, zaustavila zbog prekoračenja brzine. Bećirović je izjavio da se tada vraćao iz lova te da je popio nekoliko alkoholnih pića.

Nije se mogao sjetiti koji su ga policajci zaustavili ali je kazao da je nazvao Samira Aljukića kako mu ne bi oduzeli vozačku dozvolu zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, zbog čega nije bio kažnjen.  Međutim, nakon što mu  je tužiteljica predočila zapisnik njegove ranije izjave, u kojoj je izjavio da je bio kažnjen, potvrdio je da je neko zvao te policajce nakon čega je samo platio 40 KM kazne.

Oba policajca, Husein Budimlija i Miralem Kuduzović, koji su svjedočili kasnije, kazali su da ih Samir Aljukić nije zvao niti je intervenisao za nekog. Takođe su potvrdili, na sučeljavanju svjedoka, da se ne sjećaju Bećirovića kao ni on njih. Međutim, Bećirović je izjavio da je Aljukić u dva navrata tražio od njega određenu količinu brodskog poda, iz firme „Gribaja“ koja je registrovana na Bećirovićevu suprugu.

Svjedok je kazao da mu je dao tu građu ali da zauzvrat nije tražio novac, jer je to učinio na osnovu prijateljstva. Inače Samir Aljukić se optužnicom tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, iznudu i protuzakonito posredovanje, a Adnan Đulović , koji je takođe bio u sudnici, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.  Danas su svjedočili i Sadik Šoldić, Hidajet Kikanović i Admir Kaletović. A nastavak glavnog pretresa  održat će se u utorak, naredne sedmice.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments