fbpx

Predložen pritvor za Murisa Bešlagića iz Lukavca: Oprao 1,5 miliona eura narkonovca

2 min. za čitanje

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Bešlagić Murisa, rođenog 1977. godine u Zenici, nastanjenog u Lukavcu, državljanina BiH, javljeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH u okviru predmeta sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija kodnog naziva “Plaza” (Elmedin Karišik i dr.) i osumnjičen je za krivična djela organiziranog kriminala i pranja novca, povezana sa nezakonitim unosom veće količine gotovog novca (najmanje 1,5 miliona eura), iz inostranstva u BiH.

Prema prikupljenim dokazima, novac potiče od izvršenja krivičnih djela povezanih sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina narkotika, a nakon unošenja u BiH, korišten je za ubacivanje u platni promet putem pravnih osoba –poduzeća, povezanih sa osumnjičenima u ovom predmetu.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavka 1. tačke a), b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Nakon upućivanja prijedloga za pritvor, u popodnevnim satima održano je ročište u Sudu BiH, na kojem je postupajući tužilac detaljno obrazložio razloge iz prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Oprao na ruke