fbpx

Počinje sezona šumskih požara

2 min. za čitanje

Za aktuelnu sezonu su potpuno spremni. Imaju četiri  funkcionalna vozila, a 17 vatrogasaca su  obučeni da odgovore i najvećim požarima na otvorenom prostoru. Četiri vatrogasca su u svakoj smjeni i po potrebi pozivaju ostale. Rade i na nabavci vozila za teško pristupačne terene.

Na požarišta izlaze po dojavi od strane građana. Ukoliko je zahvaćen šumski kompleks na teren izlaze po pozivu iz JP Šume TK, obzirom da je gazdovanje šumama i na području općine Lukavac povjereno njima. U tom preduzeću sačinjavaju i plan zaštite od požara i imaju svoje službe, što se finansira dijelom sredstava od prodaje oblovine.

Šumski požari su posljedica nemara i nesavjesnog ponašanja ljudi koji borave u prirodi. Osim što ugrožavaju ekosistem i nanose veliku materijalnu štetu,  takvi pojedinci ili grupe čine i krivično djelo, koje je kažnjivo po članu 44.Zakona o zaštiti od požara.

Broj požara u općini Lukavac se  mijenja  iz godine u godinu , a najviše ih ima u vrijeme ekstremnih temperatura i suša.Tokom 2011.godine registrovano je 118 požara na otvorenom,  a 2012. čak 230. U 2014. godini,koja je karakteristična po izrazito obilnim padavinama, zabilježen je najmanji broj požara 22.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Lukavac uputili su apel građanima da oprezno postupaju prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru. Ukoliko vatra ipak izmakne kontroli treba što prije pozvati vatrogasce na broj 123.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments