fbpx

Kako je tuzlanska kriminalna grupa “zaradila” 400.000 KM, optuženi za prodaju droge i otmicu

5 min. za čitanje

Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv osam osoba kojima se na teret stavlja nekoliko teških krivičnih djela. Između ostalog, optuženi su da su od prodaje droge te još nekoliko krivičnih djela pribavili 400 hiljada KM, javlja Klix.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, optužnica je potvrđena protiv Armina Šabanovića (26), Armina Rizvića (30), Rijada Šabanovića (25), Dževada Fočića (27), Sanele Šabanović (27), Dženite Halilović (22), svi iz Živinica te Emira Kuduzovića (38) iz Lukavca i Denisa Karića (34) iz Tuzle.

Za njih postoji osnovana sumnja da su u grupi koju je organizirao Armin Šabanović počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

“Oni su optuženi da su u spomenutoj organiziranoj grupi u periodu od kraja 2021. do oktobra 2022. godine na području Tuzlanskog kantona i šire, sa različitim ulogama i zadacima u grupi, nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (speed), MDMA, marihuanu i kokain većem broju konzumenata”, naveli su iz tuzlanskog tužilaštva.

Optužnicom im se na teret stavlja više od dvadeset pojedinačnih radnji nabavljanja i prodaje većih količina spomenutih narkotika, nakon čega su novac od prodaje droge, kako su naveli iz tužilaštva, predavali Arminu Šabanoviću.

“Armin i Sanela Šabanović, Rizvić i Fočić su optuženi i za krivično djelo pranje novca, odnosno da su ilegalni novac od prodaje droge i počinjenih krivičnih djela ulagali u nekretnine i pokretne stvari. Uz optužnicu je predloženo nadležnom sudu da se po pravosnažnosti presude od spomenutih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od ukupno okvirno 400.000 KM u novcu, nekretninama i pokretnostima, a od tog iznosa više od 190.000 KM od organizatora grupe Armina Šabanovića. U predmetu je provedena i finansijska istraga kako bi se utvrdila imovinska korist pribavljena krivičnim djelima”, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Pojedini članovi grupe su optuženi i za druga krivična djela: nasilničko ponašanje, protvpravno lišenje slobode, teška tjelesna ozljeda, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i druga krivična djela.

“Uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 1.000 različitih materijalnih dokaza. Postupajući tužilac je predložio da se optuženima Arminu Šabanoviću, Arminu Rizviću, Rijadu Šabanoviću, Dževadu Fočiću i Emiru Kuduzoviću produži mjera pritvora nakon potvrđivanja optužnice koja može trajati najduže još dvije godine uz kontrolu opravdanosti svaka dva mjeseca te da se Saneli Šabanović, Dženiti Halilović i Denisu Kariću produže mjere zabrane napuštanja boravišta”, istaknuto je iz Tužilaštva TK.

S druge strane, Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu i protiv Mirnesa Džananovića (23), Aide Mulavdić (25), Nedima Girotića (25), Amire Mulavdić (33) i Bilala Mulavdića (59), svi iz Gračanice, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizirao Džananović počinili produženo krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

“Oni su optuženi da su tokom 2022. godine u spomenutoj grupi na području Gračanice nabavljali, pakovali, distribuirali i prodavali opojne droga amfetamin (speed) i marihuana većem broju konzumenata. Članovima grupe, koji su imali različite uloge i zadatke, se na teret stavlja da su počinili najmanje 14 pojedinačnih radnji nabavaljanja i prodaje doge i da su na taj način sebi pribavili određenu imovinsku korist. Vođa grupe, Mirnes Džananović, optužen je i za krivično djelo nasilničko ponašanje”, dodali su iz Tužilaštva TK.

Podsjećamo, istragu u ovim predmetima Tužilaštvo je provelo u saradnji sa istražiteljima Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) i MUP-a TK, a 5. oktobra 2022. godine godine su obavljeni pretresi na više lokacija na području Živinica, Gračanice, Tuzle, Kalesije i Banovića.

Tokom pretresa objekata i osoba te poduzimanjem drugih istražnih radnji pronađeno je oko 20 kilograma opojne droge speed (amfetamin), kao i druga narkotička sredstva, a oduzet je određeni iznos novca, računari, laptopi nekoliko pištolja i municija kao i drugi predmeti koji se koriste kao dokazni materijali.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

a sta ti politicar radi drugo