fbpx

AAT Lukavac: Kvalitet vode je alarm nadležnima da preduzmu mjere zaštite zdravlja stanovništva

3 min. za čitanje

Povodom aktuelnog problema vezanog za kvalitet vode iz gradskog vodovoda u Lukavcu, te naše objave o negativnim rezultatima analiza vode uzetih od strane Zavoda za javno zdravstvo TK, na našut adresu stiglo je i saopćenje Udruženja za zaštitu prirode i okoline “Aer Aqua Terra” Lukavac, koje vam prenosimo u cjelosti:

“Činjenice o prisustvu i visokim koncentracijama teških metala (mangana i željeza) u vodi koju koriste naši građani bi trebali biti alarm nadležnim da konačno preduzmu mjere kojima će zaštiti zdravlje stanovništva. Da li to u vodi treba da se pojavi živa, kadmij ili arsen koji su dokazani kancerogenici da bi se nešto preduzelo?

Moramo napomenuti da mangan i željezo u ovako povišenim koncentracijama mogu imati izražen negativan uticaj na ljudski organizam, a njihov toksični efekat može biti jednak onom kakav imaju navedeni kancerogenici. Prateći pojavu i konstatno prisustvo mangana u vodi kao i pojavu željeza, skrećemo pažnju na vrlo vjerovatnu pojavu pojedinih bakterija u vodi, jer je vidljivo da se u sistemu vodosnabdijevanja razvijaju anaerobni uslovi koji pogoduju takvoj pojavi. Dakle, moguća je pojava Klebsiella bakterija i to Klebsiella pneumoniae i Klebsiella oxytoca.

Ove bakterije su iz porodice Enterobakterija, gram negativne su kod ljudi se nalaze u probavnom traktu gdje ne uzrokuju bolesti. Međutim ukoliko su prisutne u vodi iznad granične vrijednosti, tokom tuširanja ili drugih higijenskih potreba mogu se udahnuti sa kapljicama vode ili nanijeti na već postojeće površinske rane.

Navedeno može uzrokovati infekcije disajnih puteva, krvotoka, dodatnu infekciju postojećih rana i meningitis. Kako bi spriječili da dođe do ovakvih pojava, potrebno je odrediti u kojem dijelu sistema vodosnabdijevanja je izvor teških metala i eventualnih bakterija. Monitoringom se mora obuhvatiti voda na ulazu u sistem, prije i poslije postrojenja za pripremu vode, voda iz magistralnog cjevovoda koji isporučuje vodu prema potrošačima i uzorak vode sa česme (obdnište, škola i sl.).

Tumačenje rezultata monitoringa mora se prepustiti stručnim licima kao i propisivanje konkretnih mjera na smanjenju i sprečavanju sličnih scenarija. Vaš AAT Lukavac”

Udruženje AAT Lukavac

Rješenje sanitarnog inspektora Općine Lukavac o zabrani konzumiranja vode za piće iz Centralnog vodovoda još je na snazi!

Podijeli ovaj članak
10 komentara
Subscribe
Notify of
10 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Znači voda nam da prostite nije ni za š…. Pa ja važnije je što onaj reče slikati se dok izvaljuješ panjeve po Ozrenu nego rješavati ovakve probleme.
Bolje da je uzeo pare od fasade opštine i mosta na Spreči pa zamijenio par cijevi u gradu, ako je uopšte on pare za to obezbijedio. Važnije nam je u kakvim je cijevima voda nego CRVENA fasada ni manje ni više.
Zaj… ti nas da prostiš profesore.

Te pare nije mogao preusmjeriti na nesto drugp jer ih nije on ni obezbijedio.Lakse je iskrciti,ofarbati,postavljati cirilicne natpise ,uvlaciti maloljetnu omladinu i iskoristavati ih ,citirati ” poznatog” adema mahovkica,druge omalovazavati ,nazivati ih fasistima i nacistima.To su djela ” uvazenog” nacelnika.Umjesto da se lati problema opstine i koristi svoju parolu idemo dalje on tapka u mjestu Prozivaju se vijecnici koji ne izlaze za govornicu Gdje je taj Todorovic dajte da ga bar vidimo Ali ne on i kud ozren ce njemu donijeti glasove sa ozrena.sve to lafinas smisljeno radi Njega treba na sud zbog kleveta i uvreda.Narode moj zar ovo nije istina i uz sve to on da postroji nasu 212 brigadu.Dosli smo do dna

Malo haiku poezije za lafinaša:
Dok on (lafinaš) reda crvene balone,
kiti se tuđim sjajem i odvaljuje panjeve,
ozrence dovodi da mu farbaju jaja,
nama nema života eto nam mangana.

Pravi lik
od Lukavca Panjik…

Kolektivna tuzba gradjana Lukavca protiv Opstine i RAD-a je najbolji nacin da se nesto rijesi. Ako budemo cekali kao prethodnih 25 godina svi cemo biti otrovani.

Sad će lafinaš sa biciklom i podijelit savjete kako je najzdravije u ovom slučaju za Lukavčane da žive u Tuzli a da im je CIPS u Lukavcu i onda neće imati problem sa zagađenom vodom baš kao ni on i njegov savjetnik penzioner Čačković.

???????????????????????????? izbrisi opet

Pa zasto vi sto pisete ovdje ne trosite svoje dragocijeno vrijeme pa organizujete na trgu javnu tribinu da se gradjani organizuju i javne proteste,kad vec pisete,zasto ne provedete rijeci u djelo…

Jedini pametan komentar – disliked… Smjesno…

Prodajem prijateljima Slovencima vodu iz cesme kao blago kiselu aromatiziranu vodu bogatu mg i ca koja izvire iz sasticenog pejzaza jezera Modrac.