fbpx

Potpisani ugovori za izradu Prostornog plana HA Modrac

1 min. za čitanje
Arhiv

Radi se o prostornom planu područja od posebnog značaja za Tuzlanski kanton. Prostorni plan područja posebnih obilježja dijela slivnog područja jezera Modrac obuhvata akumulaciju Modrac i obalu, te sva naseljena mjesta u okruženju na površini od oko 8120 ha.

Kao nosilac izrade Plana izabran je, prethodnom tenderskom procedurom, IPSA Institut doo Sarajevo.

- Marketing -

Prostornim planom ovog područja bit će utvrđena osnovna organizacija prostora, mjere korištenja, uređenja i zaštite. Također će biti definisane prioritetne aktivnosti kao i mjere za unaprjeđenje i zaštitu okolice. Plan će obuhvatiti zajednička prirodna i druga obilježja te planirano višenamjensko korištenje akumulacije.

Cilj je, prije svega, promovisati posebna obilježja i osobitosti tretiranog područja, prirodnu cjelovitost, ekološku osjetljivost, razvijenost i ograničenja infrastrukture, turističku atraktivnost i druge značajke pojedinih lokaliteta, kao osnovu za utvrđivanje zajedničkih kriterija korištenja prostora i razmještaja djelatnosti. Planom će također biti definisani uslovi korištenja prostora, kao i urbanističko – tehnički uslovi za postojeće i planirane sadržaje, a sve u skladu sa uslovima zaštite kvaliteta i kvantiteta vodnih resursa.

Ujedno će biti predložene mjere zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti te precizirane određene graditeljske intervencije u prostoru, u skladu sa utvrđenim ograničenjima i mjerama zaštite.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments