fbpx

Danas se obilježava Svjetski dan Roma

3 min. za čitanje

Ovaj datum izabran je u čast prvog Svjetskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena pjesma “Đelem, đelem”, prihvaćen je  naziv „Rom“ (čovjek), proglašen je  službeni romski jezik (romani chiba), a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Romi su danas najveća evropska manjina sa oko 10 miliona pripadnika, a sačinjavaju nešto više od 5% evropskog stanovništva. Dejtonskim ustavom ozakonjena je diskriminacija nad ovom najvećom etničkom grupom u BiH, jer nisu definisani kao nacionalna manjina.

Većina Roma u BiH živi u ekstremnom siromaštvu, uglavnom u nelegalno izgrađenim naseljima bez vode, struje i kanalizacije. Prema informacijama iz Društva za ugrožene narode BiH 90% ih je bez zdravstvene zaštite, 70% živi od neredovne socijalne pomoći, a 60% je nepismeno. Smrtnost romske u odnosu na drugu djecu je dvostruko veća, a životni vijek kraći za 15 godina u odnosu na druge građane. Samo 5% Roma je zaposleno, a većina preživljava sakupljajući sekundarne sirovine i drugi otpad. Pojava prosjačenja u našem društvu vezuje se uglavnom za Rome.

Napredaka ipak ima i oni su uglavnom u vezi sa stambenim zbrinjavanjem, a manje se odnose na zapošljavanje, zdravstvo i obrazovanje. Iz državnog budžeta za te namjene izdvaja se oko tri miliona KM godišnje. Od 2008. godine BiH se zvanično priključila Dekadi za inkluziju Roma i Romkinja. Od tada su intenzivirane aktivnosti na poboljšanju statusa, kvaliteta života i stepena poštivanja ljudskih prava. Na području BiH aktivno djeluje više od 80 romskih nevladinih organizacija, koje provode projekte na svim nivoima i ostvaruju saradnju sa institucijama i donatorima.

U općini Lukavac ima šest romskih naselja i to u mjesnim zajednicama: Lukavac Mjesto, Lukavac Grad, Poljice, Prokosovići, Hrvati i Bistarac Donji. Registrovano je 155 porodica sa 540 žitelja. Procenat onih koji su zaposleni među najvećim je u BiH. 15 Roma je u stalnom radnom odnosu, a najveći broj je zaposlen u J.P.“Rad“ i MUP TK. Osam Roma ima status penzionera. Braća Mehmed i Alaga Suljić vijećnici su u Općinskom vijeću Lukavac.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments