fbpx

Zapošljavanje bh. radnika u Njemačkoj

3 min. za čitanje

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u saradnji sa entitetskim zavodima za zapošljavanje i zavodom Distrikta Brčko provodi konkurs i posreduje u zapošljavanju tih osoba. Do sada je 750 osoba na ovaj način pronašlo svoje zaposlenje u Njemačkoj. A već su u ovoj godini potpisani ugovori sa oko 200 osoba, koje bi uskoro trebale ići u ovu zemlju.

”Do sada, do 31.3., ukupno je potpisano 195 ugovora, to je ukupno i za poznatog i nepoznatog poslodavca”, kaže Željko Rajić, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Postoje određeni kriteriji koje jedna osoba mora ispuniti, kako bi mogla ostvariti pravo na zaposlenje u Njemačkoj. Mora imati minimalno srednju medicinsku školu četvrtog stepena, a kada je u pitanju sam profil,kandidati moraju biti medicinska sestra ili tehničar opšteg ili pedijatrijskog smjera. Pored toga, trebaju poznavati njemački jezik, a minimum je A2 nivo. Nakon potpisivanja ugovora, Savezna agencija za rad Njemačke za kandidate će organizovati dodatni kurs do nivoa B1.

”Ugovorom su predviđene sve odredbe koje se tiču prava naših radnika, a samim tim i plata koja je na ovom početnom nivou za godinu dana 1.900 eura u bruto iznosu, i ona se nakon godinu dana povećava u skladu sa njihovim platnim razredima”, ističe on.

Agencija prati rad domaćih radnika, a redovno su u kontaktu i sa resornom agencijom iz Njemačke. Rajić kaže da broj radnika koji će biti zaposleni tokom ove godine nije ograničen. A oni koji su prethodno zaposleni, nakon godinu dana, uglavnom produže ugovore.

”Sva lica koja su potpisala taj ugovor na određeno vrijeme, su i produžila taj ugovor, najveći broj slučajeva je bio i 2014. godine, a mi ćemo vidjeti, oni koji su zaključili ugovor 2014., nakon isteka roka od godina, ako ne žele nastaviti produžiti ugovor, mi ćemo svakako znati, a do sada nismo imali tih slučajeva”, naglašava Rajić.

Program zapošljavanja u Njemačkoj nastavit će se i u 2016. godini, najavljuju iz Agencije. A predstavnici ove institucije nadaju se da će se u naredom periodu pružiti prilika za zaposlenje i radnicima drugih struka.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments