fbpx

Novo u Lukavcu: Smijeh joga – Kada ste se zadnji put iskreno nasmijali?

5 min. za čitanje

Pozivamo vas da isprobate smijeh bez razloga.

Smijeh joga (Laughter Yoga) – Obdanište Lukavac

Termini:

  • Ponedeljak, 03.11. od 17:30 – 18:20h
  • Srijeda, 05.11. od 17:30 – 18:20h

Prisustvo na promotivnim radionicama je besplatno.

Uslov za učešće: otvoreni um, komotna odjeća, voda za piće.

Zbog ograničenog broja mjesta, obavezna prijava na 061/739-276.

Radionice vodi; Sandra Zaimović, certifikovani voditelj Smijeh joge, vinyasa yoga učitelj.

1Šta je Smijeh joga

Smijeh joga je jedinstveni sistem vježbe koju je razvio dr. Madan Kataria. Kombinuju se vježbe smijeha sa vježbama disanja, što dovodi više kiseonika u naše tijelo i naš mozak, od čega se osjećamo da imamo više energije i zdraviji. Svako se može smijati bez oslanjanja na humor, šale i komediju. Smijeh se simulira kao fizička vježba u grupi, gdje se uz očni kontakt i dječiju razigranost pretvara u pravi zarazni smijeh. Smijeh joga je zasnovana je na naučnoj činjenici da naše tijelo ne pravi razliku između simuliranog i stvarnog smijeha.

Zašto Smijeh joga

Svi znaju da je smijeh najbolji lijek i da je dobar za zdravlje. Ali u današnjem modernom svijetu punom pritisaka i tenzija nema puno razloga za smijeh. Da bi postigli naučno dokazane dobrobiti smijeha, treba se smijati 15 do 20 minuta u kontinuitetu i smijeh treba biti od srca i glasan. Ovo nije moguće u stvarnom životu jer je prirodan smijeh uslovljen i dolazi na nekoliko sekundi, što nije dovoljno da bi donio zdravstvene dobrobiti. Na časovima Smijeh joge može se smijati duži vremenski period od srca, jer se smijeh radi kao fizička vježba, a ne kao mentalni proces.

Šta se događa na Smijeh joga radionicama

Smijeh joga radionicu vodi Smijeh joga lider, koji kontroliše grupu, daje instrukcije za različite vježbe smijeha, disanja i istezanja. Radionica se sastoji od četiri osnovna koraka: tapšanja rukama, disanja, vježbi smijeha i meditacije.

Počinje vježbama zagrijavanja kao što je tapšanje, mantranje ho ho ha ha ha, zatim slijede različite vježbe smijeha koje pomažu da se ljudi smiju od srca, glasno i iz dubine stomaka. Ove vježbe su isprepletene sa vježbama dubokog disanja. Učesnici se potstiču na dječiju razigranost i kontakt očima, što dovodi do iskrenog i zaraznog smijeha.

Pet dobrobiti Smijeh joge

Lični život: Smijeh joga će pomoći da unesete više smijeha u vaš život, razvijate osjećaj za humor i da se smiješite mnogo češće. Porašće vam osjećaj samopouzdanja , pozitivnije ćete gledati na život sa više nade i optimizma.

Posao: Naša djelotvornost i efikasnost na poslovnom planu zavisi od našeg nivoa energije. Za optimalno funkcionisanje mozga, potrebno je 25 % kiseonika više od bilo kojeg drugog organa. Smijeh joga povećava unos kiseonika, ne samo za mozak, nego za cjelokupno tijelo što pomaže da se manje zamarate i da radite efikasnije.

Zdravstvene dobrobiti: Smijeh joga je moćan način kardio vježbanja; 10 minuta spontanog smijanja jednako je 30 minuta vježbanja na mašini za veslanje. Smanjuje negativan uticaj stresa na naš organizam, a znamo da je stres najčešći uzrok svih bolesti. Smijeh joga je jedinstven način vježbanja koji istovremeno rješava ili oslobađa fizički, mentalni i emotivni stres. Takođe, jača imuni sistem, reguliše krvni pritisak, reguliše šećer u krvi i održava srce zdravim. Snažan je antidot depresiji – bolest broj jedan današnjice.

Društveni život: Kvalitet našeg života i životnog zadovoljstva ne zavisi o tome koliko novca imamo, i na kom smo položaju ili koliko smo uspješni, to više zavisi od toga koliko dobrih prijatelja imamo sa kojima možemo podijeliti sve. To nam je potrebno u našem emotivnom razvoju. Smijeh joga je pozitivna energija, koja brzo povezuje ljude i pomaže da se brže sklapaju prijateljstva.

Unutarnji duh smijeha: Smijeh joga će vas naučiti kako da održite pozitivan stav kada se suočavate sa životnim izazovima. Pomaže u stvaranju i održavanju pozitivnog stava u životu bez obzira na okolnosti.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

A zasto bas u obdanistu, kada je puno vaski? Zar uprava nije duzna da obavijesti gradjane da su se pojavile vaske?