fbpx

Fabrika cementa Lukavac proslavila rođendan

3 min. za čitanje
Fabrika cementa Lukavac / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba
Fabrika cementa Lukavac / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Manifestaciji Dan otvorenih vrata ove godine prethodila je izuzetna vijest da je Fabrika cementa Lukavac dobila Okolinsku dozvolu, izdatu od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Tim povodom organizovano je predavanje predstavnika Ministarstva na temu zakonskih regulativa za izdavanje Okolinske dozvole u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Fabrika cementa Lukavac / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Fabrika Cementa Lukavac je u okviru dvije faze investicije ulozila oko 200 miliona KM u modernizaciju proizvodnih pogona i povećanje kapaciteta proizvodnje. Preko 20% tog iznosa, odnosno više od 40 miliona KM odnosi se na ulaganja u ekologiju I ugradnju opreme poput vrećastih filtera, natkrivenih deponija I transportera, bio-mehaničkih prečišćača septičkih voda, čime je osigurana proizvodnja prema evropskim standardima zaštite okoliša. Izdavanjem dozvole zaokružen je proces investiranja u FCL i na taj način potvrđeno da fabrika ispunjava sve uslove propisane zakonima BiH, ali i standardima EU.

Fabrika cementa Lukavac / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Prava proslava za građane Lukavca i okoline, kojom su obilježeni ovi značajni događaji upriličena je u subotu. Sportska nadmetanja, kreativne radionice, zabava za najmlađe, roštiljada i osvježenje bili su dio ponude, koja je privukla skoro 2.000 gostiju.

Fabrika cementa Lukavac / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Pioniri Fudbalskog kluba „Radnički“, odbojkašice klubova „Smeč“ i „Lukavac“, odbojkaši kluba „7 Lukavac“ odmjerili su snage u okviru „FCL Eko-kupa 2012“. Višestruko nagrađivani karatisti Kluba borilačkih sportova „ORKKA“ Lukavac priredili su atraktivnu prezentaciju vještina ove drevne borilačke discipline.

Fabrika cementa Lukavac / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Mjesta je bilo i za kreativne članove „ART centra“ Lukavac, čiji su radovi našli svoj izložbeni prostor u krugu fabrike. Manifestaciju su podržali odličnim angažmanom i organizovanjem likovne radionice za djecu, a koja je rezultirala brojnim odazivom najmlađih posjetilaca.

Proglašenjem najuspješnijih učesnika sportskog turnira i likovne radionice završena je i ovogodišnja manifestacija uz motivaciju Fabrike cementa Lukavac da i ubuduće uz ovakav vid druženja ili druge vrste događaja održi otvoren odnos prema zajednici u kojoj i sa kojom živi.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Brate potrovase nas vi ovde, a svaki dan su sve bezobzirniji. Niko da nas zastiti. Pa da je barem vecina ljudi iz Lukavca, Modraca, Bistarca i ostalih mjesta koje se nalaza uz fabrike tu zaposljeno. Sve nam neko sa strane, Tuzlaci, te oni s brda. Da nam barem ove fabrike naprave nove skole, bolje putove, parkove za djecu itd. itd…Ono sto nam oni daju, a sto vec dosta djece i odraslih ovdje ima su pumpice za astmu, upale pluca, povisen procenat malignih oboljena, itd..itd…Nema nam vise Modrackog jezera i Spreckih Batara u kojim smo svako ljeto uzivali, a koje su ovi prokletnici unistili. To se cak nemoze ni parama platiti, da ne govorim o zdravlju….. GRADANI PROBUDITE SE

Pare od poreza idu u TK i Sarajevo za parazitske plate gomile politicara i administracije, mobilne, dobra auta za funkcionere……a vi se gusite, ostajte napuseni jer samo tako mozak neradi dovoljno i moze da prihvati ovaj poraz. To je poraz bijednog covjeka koji nije spreman da se bori za svoju djecu, za svoje i njihovo zdravlje, nego na sve gleda kao bogom dato a to nema veze sa bogom, to su obicni ljudi, s manama, pohlepni i bezobzirni……

Eto ti si se probudio…jos si u komunizmu i u eri Tita ….
Davno je to vrijeme proslo…30 godina spavas drug …lopatu u ruku i gradi ako ti se sta gradi…vrijeme je kapitalista i ne ocekuj nista za dz od drzave.

paradox ti si vjerovatno bio mumificiran proteklih 30 god.ili ako nisi onda si plod nesretno pijanog oca koji se kasno vratio kuci,koji je vjerovatno dobrostojeci u bivsoj vlasti.neznas niti sta je znacio titov sistem a laprdas tu o nekakvim lopatama.vjerovatno imas i nekoga u familiji koji posjeduje firmu pa se tako ponasa prema ljudima kao prema stoci.

Što na svoj rođendan ne iznesu na vidjelo broj radnika za ovih 10.god.koji je otišao u penziju i broj novozaposlenih.
U tu firmu se može zaposliti samo ko je nečiji
Tako nam i treba, profit ide van države,nešto malo naših zaposlenih,jedino nam kompletnu prašinu ostavljaju u gradu i to je nama i našoj vlasti super.
Neka su oni okupili djecu i narod naivni za koji balon i nešto zakuske neka se malo vašari i to je uspjeh giganta i svih nas.NEZAPOSLENOST NA NIVOU TJ.NEMAMO NEZAPOSLENIH.AFERIM….

Ovaj rodjendan je samo da na pokazu koliko godina su trovali Lukavac i oblizna mjesta.
Hvala bogu “malo” sam dalje od te boleščuge!