fbpx

Održan 2. festival folklora “Puračić 2012”

4 min. za čitanje
Drugi festival folklora "Puračić 2012"
Drugi festival folklora “Puračić 2012” / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Organizator Festivala, i ove godine, bilo je Kulturno umjetničko društvo – „Puračić“, a na Festivalu je učešće uzelo 11 kulturno umjetničkih društava i folklornih ansambala i to:

  • Kulturno umjetničko društvo „OSMAN REŠIDOVIĆ“ – BRKA
  • Gradski folklorni ansambl „MAGLAJ“ – MAGLAJ
  • Bošnjačka zajednica kulture „PREPOROD“ DOBOJ ISTOK
  • Kulturno umjetničko društvo „BOSNA“ – BOKAVIĆI
  • Kulturno umjetničko društvo „DEVETAK“ – DEVETAK
  • Kulturno umjetničko društvo „DOBOŠNICA“ – DOBOŠNICA
  • Folklorna sekcija Fondacije „SELO MIRA“ – TURIJA
  • Gradsko kulturno umjetničko društvo „LUKAVAC“ – LUKAVAC
  • Kulturno umjetničko društvo „27.JULI“ – PROKOSOVIĆI
  • Kulturno umjetničko društvo „SLOGA“ – BIKODŽE
  • Kulturno umjetničko društvo „PURAČIĆ“ – PURAČIĆ
Drugi festival folklora “Puračić 2012” / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Nakon obimnih priprema subota je dočekana spremno, a Festival je započeo sa okruglim stolom na temu „Mjesto i uloga kulturno umjetničkih društava u očuvanju i njegovanju kulturne baštine, tradicije i običaja naroda u BiH“.

Uvodničar okruglog stola bio je prof.dr. Edhem Muftić, koji je u konciznom izlaganju naglasio značaj kulturno umjetničkih društava i pregalačkog rada brojnih volontera i entuzijasta koji sa ponosom čuvaju i njeguju svoju kulturu, tradiciju i običaje i okupljaju veliki broj maldih. Moderator okruglog stola bio je magistar Hazim Osmanović, a u diskusiju su se uključili predsjednici društava učesnika ovogodišnjeg Festivala, kao i magistar Munib Efendić-inače uvodničar prošlogodišnjeg okruglog stola.

Drugi festival folklora “Puračić 2012” / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Aktivnosti su nastavljene u Sali doma kulture u Puračiću gdje je održan 2.Gastro festival tradicionalnih bosanskih jela, koji je i ove godine bio takmičarskog karaktera. Učešće u gastro ponudi su uzele članice KUD –a „Puračić“, Gradskog KUD-a iz Lukavca, Udruženje žena „Kosovka“ iz Maglaja i Fondacija „Selo mira“ iz Turije. Članovi stručnog žirija: Refik Tufekčić, Enida Ćosićkić i Ćamil Osmanović su za najprobranija jela proglasili:

Drugi festival folklora “Puračić 2012” / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

 U kategoriji slanih jela :

1. Mjesto:  Domaci horoz i pšenična maslenica –  UŽ  “Kosovke” Maglaj

2. Mjesto: Dagara,  GKUD “Lukavac”

3. Mjesto : Presnac, Glibanovic Hajrije,  KUD “Puračić”

U kategorija slatkih jela:

1. Mjesto:  Tatlije – Suljagic Aida iz KUD “Puračić”

2. Mjesto:  Kolac hurme i orasi,- Jusufovic Osmane iz  GKUD “Lukavac”

3. Mjesto:  Kukuruzne jagle,   UŽ  “Kosovke” Maglaj

Zabavni dio programa započeo je u 18,00 sati sa svečanim defileom učesnika ulicama Puračića uz obavezno veliko bosansko kolo na čaršiji, a po povratku na poligon OŠ Puračić otpočela je smotra folklornog stvaralaštva na kojoj su se smjenjivali prijavljeni KUD-ovi koji su u raznovrsnom programu pokazali prelijepe tradicionalne igre naroda iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Drugi festival folklora “Puračić 2012” / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Ovu priliku KUD „Puračić“ je iskoristilo da dodijeli zahvalnice onima koji ih podržavaju i pomažu u radu, ali i da dodijeli pohvalnicu i skromni poklon svojoj članici Maidi Mujkić koja je u školskoj 2011/2012. godini proglašena za Učenika generacije u Mješovitoj srednjoj ekonomsko-hemijskoj školi u Lukavcu.

Smotru folklora su završili članovi folklorne sekcije KUD-a „Puračić“ premijernim izvođenjem tradicionalnih Igara iz sarajevskog polja.

Po završetku programa domaćini su za sve učesnike priredili večeru i druženje  u prostorijama puračkog doma kulture, koj je potrajalo dugo u noć. Dogovorena su nova gostovanja i sklopiljena nova prijateljstva

Drugi festival folklora “Puračić 2012” / Foto: Dino Osmanović/SodaLIVE.ba

Puračić je ove subote živio u znaku ove značajne manifestacije, a gosti su na završetku imali samo riječi hvale za domaćine, njihovo gostoprimstvo i kvalitet samog programa.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
9 komentara
Subscribe
Notify of
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Suvise je bilo sta reci poslije ovog izlaganja admina SodaLive-a. Svaka cast Puracani!!!!!

Poslije velikih uspijeha na lokalnoj i međunarodnoj sceni ,koji su se smjenjivali kao na filmu, moji puračani iz KUD-a su jos jednom osvjetlali obraz .I to ne samo Puračiću,nego i lukavačkoj regiji .

Poslije niza folklornih nastupa na kojima su kupili lovorike, gdje god da su nastupali ,sada su se pokazali kao i izvanredni organizatori jedne velike manifestacije folklora i gastronomije .
Uz tradicionalnu gostoljubivost puračana ,uz zvuke sevdalinke kao i gastronomskih čarolija
vrijednih bosanskih domaćica ,poseban pečat ovom folklornom samitu su dali organizatori koji su u ovim “besparnim “ vremenima načinili pravo čudo.

Samo oni koji se bave ovakvim vidom amaterskog rada znaju kako je teško raditi ,opstati i , još uz to, nizati uspijehe.

S obzirom na masovnost ,posebno kada je omladina u pitanju ,kao i neosporne rezultate ,potrebno je ovim kulturnim pregaocima pomoći i pokušati u budućim planiranjima fondova naći izvjesna materijalna sredstava.

Svjesni teške materijalne situacuje u cijeloj zemlji ,veliki doprinos bi mogla da ,u skladu svojih mogućnosti , da i dijaspora .
Za početak bi bilo značajno da članovima ovog KUDA-a postanu svi oni zemljaci koji su novi domicil našli u mnogim zemljama Svijeta.
Mislim da bi izdaci bili minimalni ,a pomoc velika.

cestitke KUDu na uspjesno organizovanom festivalu, i da ih bude jos mnogo u buducnosti, sve je bilo za 10
samo imam jednu opasku, mislim da je mnogo bolja lokacija za odrzavanje ovakve manifestacije stadion Meraje, i zbog vise hladovine, ljepseg ambijenta, a bogme ni prostorija na stadionu ne manjka, svi uslovi su tu!!!
uzmite ovo u razmatranje za naredni put

Hvala svima na komentarima i na sugestijama, za Mehu imali smo u razmatranju i stadion i pijacu kao moguća mjesta održavanja ali ove godine nismo se opredijelili za to zbog nekih tehničkih detalja.
Iskoristićemo ovu priliku da se još jednom zahvalimo svim učesnicima Festivala, svim posjetiocima, kao i onim koji su podržali ovu aktivnost.

Skup seljaka na jednom mjestu,face na slikama sve govore 🙂 Mehooo odi spremaj stadion za vasera

“LGBAL” znas ti onu staru izreku “seljak nije sa sela” ili onu “nagore je kad se opanak opapuci” e mislim da ova druga je opis tvog karaktera… TI “LGBAL”si seljak u dusi cim mozes komentarisat tako nesto a pojma nemas o kulturi i kulturnim umjetnostima!!!
SVAKA CAST KUD PURACIC NA ORGANIZACIJI.. I DA IH BUDE JOS MNOGO I JOS LJEPSIH I BOLJIH.. Pa nek crknu “DUSMANI”kao LGBAL

Bravooo seljacino nije LGBAL vec je Igbal ili vi mozda nemate u selu slovo I jer svi zavijate,jest seljak nije sa sela vec je to seljacina tu si upravu lol

hahhahahhahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah Jaooo kako ste me nasmejali Gospodine “Gradjanin”!!!! hahahhahahahahaha…

Ja se bas pitam kako ste Vi Gospodine nasli ovaj clanak s obzirom da se nalazi u koloni “KULTURA” Vjerovatno ste kliknuli da vidite sta je to!!!
hahhahahahahhahahahhahahah

Sto ,bolan,djonom “BLAGI GALIB-e”? Eto, i ja sam seljak pa mi mnogo ne fali.Jedino sto mi ,vazda, fali je dijalog.A za to treba najmanje dvoje.Ja sam tu.A ti ?